Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς να έχει ξεχωρίσει πουθενά και με διάτρητο αφήγημα από πανδημία, φωτιές, διατηρεί ακόμη ισχυρή κοινωνική ανοχή

Η κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς να έχει ξεχωρίσει πουθενά και με διάτρητο αφήγημα από πανδημία, φωτιές, διατηρεί ακόμη ισχυρή κοινωνική ανοχή
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίχθηκε από την επικοινωνιακή της στρατηγική - Αυτή θα ξεθωριάσει εάν δεν συνοδεύεται από ουσιώδη έργα με σαφές κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.
Σχετικά Άρθρα

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ξεχωρίσει πουθενά, από ατυχίες, από έλλειψη στρατηγικής, από λάθη η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει θολή, ενώ η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές ήρθαν να κλονίσουν το αφήγημα…
Μέχρι τώρα – έχοντας παρέλθει 25 μήνες διακυβέρνησης, ούτε ο Μητσοτάκης έχει κριθεί ως ο καλύτερος πρωθυπουργός, ούτε η ΝΔ ως η καλύτερη κυβέρνηση.
Εάν αποδυθούν πολλοί τον μανδύα του κομματικού ή φιλικά διακείμενου οπαδού, η αλήθεια είναι ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, ούτε πολλές είναι, ούτε ενθουσιάζουν.

1)Στην οικονομία και με εξαίρεση την αποτελεσματική μεταρρύθμιση στις τράπεζες, οι βασικοί αριθμοδείκτες έχουν επιδεινωθεί.
Το χρέος προσεγγίζει τα 400 δισ και το δημοσιονομικό έλλειμμα σωρευτικά 33-34 δισεκ.
Το επιχείρημα ότι για την επιδείνωση αυτή ευθύνεται η πανδημία και όχι οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι σωστό αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι υπάρχει επιδείνωση σε όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ελλάδος.

2)Στο ζήτημα της πανδημίας, ενώ ξεκίνησε με καθολική σχεδόν αποδοχή… στην πορεία απλά η Ελλάδα υιοθετούσε ότι συνέβαινε στο εξωτερικό.
Τα 3 lockdowns άρχισαν να αμαυρώνουν την κακή εικόνα της κυβέρνησης ενώ στο σκέλος του εμβολιασμού, ο απαράδεκτος τρόπος… και οι στρατηγικές που έχουν ακολουθηθεί χώρισαν την κοινωνία σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
H συνταγή αυτή του διαχωρισμού της κοινωνίας είναι ηθικά, κοινωνικά, πολιτικά ανεπίτρεπτη, τοξική και μετά βεβαιότητας αργά ή γρήγορα θα το βρει μπροστά της η κυβέρνηση.
Οι νεκροί αυξάνονται, τα κρούσματα αυξάνονται και γενικώς η εικόνα της Ελλάδος με όρους επιδημιολογικούς δεν είναι καλή.
Οπότε και στην πανδημία η κυβέρνηση δεν τα πήγε καλά όταν μάλιστα έχουμε στην Ελλάδα 13.206 νεκρούς από covid 19.
Τους τελευταίους μήνες μάλιστα η Ελλάδα εμφάνισε μια δυσμενή εικόνα σε σχέση με άλλες χώρες.

3)Οι καταστροφικές πυρκαγιές ήρθαν να υπενθυμίσουν ότι το επιτελικό κράτος, ακόμη και μετά από 3 μνημόνια και επαναλαμβανόμενα λάθη όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά συνεχίζει να επαναλαμβάνει το κακό του εαυτό.
Το μοναδικό σχέδιο που είχε η κυβέρνηση σε συνεργασία με το επιτελικό κράτος για τις πυρκαγιές είναι η εκκένωση, αλλά αυτό δεν είναι σχέδιο είναι αποτυχία.
Οι ινδιάνοι στην Αμερική, έβαζαν φωτιές πριν αιώνες για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, είχαν ένα αρχέγονο αλλά αποτελεσματικό τρόπο.
Εν έτει 2021 δεν νοείται με τόσα εναέρια μέσα που δεν λειτουργούσαν και επίγειες δυνάμεις να θεωρείται επιτυχημένο το σχέδιο εκκένωσης και το αποτέλεσμα της εκκένωσης 1250 σπίτια καμένα και 1,06 εκατ στρέμματα δάσους κατεστραμμένα.
Η απόδειξη αυτών όσοι έμειναν να διασώσουν το σπίτι τους, τελικά το έσωσαν, όσοι έφυγαν ακολουθώντας αυτό το σχέδιο νηπιαγωγείου… έχασαν το σπίτι τους.
Προφανώς και η ανθρώπινη ζωή προέχει αλλά προέχει και να έχεις και ένα σπίτι να μείνεις και ένα ζωτικό χώρο – εάν ζεις στην επαρχία – για να εργαστείς στην φύση δηλαδή.
Τα απολογητικά διαγγέλματα Μητσοτάκη, ο στοχοποιημένος ανασχηματισμός είναι απόδειξη ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι δεν τα πήγε καλά οι καταστροφικές πυρκαγιές προκάλεσαν μεγάλη οργή και ένταση στους κόλπους της κοινωνίας εις βάρος της κυβέρνησης.
Οι πολίτες λένε με τις καραντίνες μας έκλεισαν στα σπίτια και με τις φωτιές... μας είπαν βγείτε από τα σπίτια... και το αποτέλεσμα είναι ότι συμπολίτες μας έχασαν τα σπίτι τους... και μάλιστα με πολύ επώδυνο τρόπο.

Γιατί ακόμη η κοινωνία δείχνει ανοχή;

Η κοινωνία παρά τις μετριότητες και αποτυχίες της κυβέρνησης της ΝΔ δείχνει ακόμη ανοχή, μειούμενη μεν αλλά ανοχή.
Όχι γιατί συγκρίνει την κυβέρνηση της ΝΔ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί πιστεύει ότι δεν έχει δοθεί μια ευκαιρία για να δείξει το πραγματικό της κυβερνητικό έργο.
Η ανοχή προς την κυβέρνηση της ΝΔ αποδίδεται λοιπόν στην άποψη μέρους της κοινωνίας ότι δεν έχουν… λειτουργήσει υπό ένα καθεστώς κανονικότητας αλλά έκτακτων συνθηκών.
Η ανοχή υφίσταται αλλά η ανοχή είναι μια επικίνδυνη πολιτικά καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαντληθεί.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει χάσει πολιτικούς πόντους και π.χ. θα κριθεί στον τρόπο με τον οποίο θα υποστηρίξει τους πυρόπληκτους στην Βόρεια Εύβοια και σε άλλα μέρη.
Προφανώς τα 20.000 ευρώ δεν επαρκούν, το κράτος πρέπει να αποδείξει ότι είναι δίπλα στον κατεστραμμένο πολίτη.
Επίσης η κυβέρνηση θα κριθεί στο κατά πόσο μπορεί να πάρει μέτρα ώστε να επανεκκινήσει την οικονομία ζώντας παράλληλα με τον covid 19.
Η αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει δύο σκέλη.
Η μια όπου τα πολλά κεφάλαια θα τα πάρουν οι λίγες μεγάλες εταιρίες.
Η εξέλιξη αυτή δεν θα έχει κανένα κοινωνικό αντίκτυπο.
Η άλλη όπου θα υποστηριχθούν οι μικρές εταιρίες οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινή οικονομία, που λειτουργεί με αγωνίες και ανησυχίες για το μέλλον.
Είναι προφανές ότι να παρουσιάζει η κυβέρνηση ως αφήγημα ότι θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα έχουν καμία επίδραση στην καθημερινή – άλλοι αποκαλούν πραγματική οικονομία –
Η κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις αστοχίες και αποτυχίες… έχει ακόμη την ανοχή της κοινωνίας.
Όμως η ανοχή της κοινωνίας είναι σαν το κρασί… πίνεται γρήγορα και τελειώνει γρήγορα εάν επαναπαυθείς στις δάφνες σου.

To συμπέρασμα

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίχθηκε από την επικοινωνιακή της στρατηγική.
Αυτή θα ξεθωριάσει εάν δεν συνοδεύεται από ουσιώδη έργα με σαφές κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.
Μέχρι τώρα έχουμε δει θεωρίες και εικόνες όχι αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης