Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέο αίτημα στη Ρωσία για ακόμα ένα Beriev - Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη, Δένδια - Έκτακτη βοήθεια στέλνει η Μόσχα

Νέο αίτημα στη Ρωσία για ακόμα ένα Beriev - Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη, Δένδια - Έκτακτη βοήθεια στέλνει η Μόσχα
Η Ελλάδα έχει ζητήσει -από την προηγούμενη εβδομάδα- δεύτερο Beriev, έπειτα από σχετική εισήγηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά
(upd) Ακόμα ένα αίτημα για την αποστολή δεύτερου πυροσβεστικού αεροσκάφους Beriev-200 υπέβαλε στη Ρωσία, η ελληνική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του, Sergei Lavrov, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο για ακόμα ένα Beriev.
«Είχα εκτεταμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό μου S. Lavrov νωρίτερα σήμερα.
Συζητήθηκε η καταπολέμηση των πυρκαγιών και ζητήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα να αποσταλεί ακόμα ένα Beriev BE-200 προκειμένου να συνδράμει.
Επίσης εξετάστηκαν οι δυνατότητες εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων και στο πλαίσιο αυτό έγινε ανταλλαγή απόψεων για προσεχείς επισκέψεις το φθινόπωρο.
Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας και η δυνατότητα συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας» αναφέρει ο κ. Δένδιας σε ανάρτηση του στο twitter.


H επικοινωνία Μητσοτάκη με Ρώσο πρωθυπουργό

Εν τω μεταξύ, οι πυρκαγιές αλλά και η ρωσική βοήθεια τέθηκε επί τάπητος και στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ρώσο ομόλογο του, Mikhail Mishustin.
Μάλιστα, οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης των φωτιών, στην πανδημία του κορωνοϊού αλλά και τη διμερή συνεργασία σε εμπόριο και οικονομία.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συμβολή της Ρωσίας στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τη Μόσχα.
«Επιπλέον, οι πρωθυπουργοί επικεντρώθηκαν στη διμερή εμπορική και οικονομική συνεργασία όπως και στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας» επισημαίνει η Ρωσία.

Οι... εκκλήσεις για δεύτερο Beriev

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει -από την προηγούμενη εβδομάδα- δεύτερο Beriev, έπειτα από σχετική εισήγηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.
Όσο όμως κι αν η Ρωσία βλέπει θετικά το ελληνικό αίτημα, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα: Η Ρωσία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με φωτιές αυτή την περίοδο και το Berievκρίνεται απαραίτητο για την κατάσβεσή τους.
Αν τα μέτωπα υποχωρήσουν και κριθεί ότι η παρουσία του δεν είναι πια αναγκαία θα ανάψει το πράσινο φως για το ελληνικό αίτημα. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί τότε η θετική απάντηση ίσως καθυστερήσει.
Τελικά, σύμφωνα με ενημέρωση από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, αποφάσισε να αυξήσει τη ρωσική βοήθεια προς την Ελλάδα με έκτακτη αποστολή εναέριων μέσων πυρόσβεσης.
«Με απόφαση του Προέδρου Vladimir Putin, το αίτημα για έκτακτη αποστολή επιπλέον εναέριων μέσων πυρόσβεσης από τη Ρωσία, που μετέφεραν πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτακης και ο ΥΠΕΞ Ν.Δενδιας στους Ρώσους ομολόγους τους, έγινε δεκτό.
Η ανταπόκριση θα είναι άμεση» αναφέρεται σε tweet της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης