Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρδαλιάς: Δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια, ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις – Βελτίωση στην Αττική

Χαρδαλιάς: Δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια, ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις – Βελτίωση στην Αττική
Η προσπάθεια των εναέριων μέσων λόγω του καπνού επικεντρώνεται σε στοχευμένα σημεία, ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς

Για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην Εύβοια έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ για την Αττική σημείωσε ότι η εικόνα είναι βελτιωμένη, αλλά εξακολουθεί να απασχολεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων.
Στην Εύβοια, όπως ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς, η προσπάθεια των εναέριων μέσων  επικεντρώνεται σε στοχευμένα σημεία, ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις που επιχειρούν ασταμάτητα, ενώ αντιμετωπίζουν δύο κυρίως μέτωπα και σε τεράστια απόσταση μεταξύ τους, στη Βόρεια και τη Νότια Εύβοια.
Υπογράμμισε τις δυσκολίες κατάσβεσης λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της χαμηλής ορατότητας, λέγοντας ότι δίνεται μεγάλη μάχη από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Σημείωσε ότι στη Βόρεια Εύβοια οι ριπές των νοτιοανατολικών ανέμων που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 4 μποφόρ, οδηγούν την πυρκαγιά προς τους παραλιακούς οικισμούς.
Όπως είπε, «όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν από το πρώτο φως της ημέρας, ενώ οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς από όμορες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα.
Τεράστια είναι η συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων από τις Ένοπλες δυνάμεις, από την Ελληνική Αστυνομία, από το Λιμενικό Σώμα, από τους εθελοντές μας, αλλά και την Περιφέρεια και την Τοπική αυτοδιοίκηση».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι στα μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα και κυρίως σε Εύβοια, Αττική και σε σημεία στην Πελοπόννησο, συνεχίστηκε όλη τη νύχτα από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και των πυροσβεστών από πολλές χώρες, οι οποίοι συνδράμουν την τεράστια προσπάθεια, να προστατευτούν ζωές και περιουσίες, και να περιοριστεί η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον.

Για τα εναέρια μέσα - Οι δυσκολίες

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως έγιναν τη νύχτα επισκευές πρώτης ανάγκης στα εναέρια μέσα , έκανε λόγο για τεράστιες δυσκολίες και εξήγησε ότι μόνο εφόσον διασφαλίζεται η ασφαλής επιχείρηση, αυτή πραγματοποιείται.
Εξήγησε ότι στην Εύβοια, λόγω της φοράς του ανέμου, του καπνού και της περιορισμένης ορατότητας η προσπάθεια των χειριστών και των 17 εναέριων μέσων, 8 σε κάθε έξοδο συν 1 Beriev, επικεντρώνεται σε στοχευμένες προσβολές της πυρκαγιάς,  ιδιαίτερα κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
«Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα, αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες και κινδύνους όταν επιχειρούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα όπως αυτό της Εύβοιας. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να δυσχεράνουν ή σε κάποιες περιπτώσεις να καταστήσουν και αδύνατο το έργο τους. Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότατες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα στην περιοχή της φωτιάς δημιουργούν συχνά σοβαρές δυσκολίες στο έργο τους», εξήγησε.
Ακόμη,  ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε  ότι «προκειμένου να είναι σε θέση τα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν ρίψεις με ασφάλεια, πρέπει να υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις. Να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε, πώς θα ρίξουν και κυρίως πώς θα φύγουν. Αν έστω και μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση ρίψεων».

Βελτιωμένη η εικόνα στην Αττική

Στην Αττική η εικόνα είναι βελτιωμένη, αλλά συνεχίζει να τους απασχολεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, για αυτό το λόγο, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στην περιοχή περιπολούσαν όλο το βράδυ και συνεχίζουν να περιπολούν δυνάμεις της πυροσβεστικής, κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων, εθελοντές και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν σε κάθε επίπεδο για την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων.
Με πυροσβεστικά μέσα, με πλοία που έχουν τεθεί στη διάθεση για την εκκένωση περιοχών, με προσωπικό που συμβάλλει και στην καταπολέμηση της φωτιάς και σε περιπολίες για να προλάβουμε αναζωπυρώσεις», πρόσθεσε.
Για την πυρκαγιά της Πάρνηθας, υπογράμμισε ότι βελτιώνεται διαρκώς και πλέον αντιμετωπίζουν μόνο αναζωπυρώσεις, η πλειοψηφία των οποίων έχουν εκδηλωθεί στο Φλαμπούρι και στο Κατσιμίδι.
Συμπλήρωσε πως καταβάλλονται επιπρόσθετες προσπάθειες από το Στρατό αλλά και από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας ώστε να στεγανοποιήσουν την περίμετρο.
Ακόμη, έκανε στον πυροσβέστη που τραυματίστηκε ενώ επιχειρούσε στην Πάρνηθα, λέγοντας ότι είναι καλά στην υγεία του, έχασε προσωρινά τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε άμεσα με ελικόπτερο σε προσβάσιμο σημείο, όπου τον περίμενε ασθενοφόρο και τον μετέφεραν στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Για τα μέτωπα σε Πελοπόννησο και Κρήτη

Στην Πελοπόννησο η κατάσταση δείχνει σταθερή, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, παρά τις πολλές αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται και προσπαθούν να την ελέγξουν.
Στην Κρήτη, όπως είπε, δεν απειλούνται μέχρι στιγμές υποδομές και κατοικίες. "Έχουμε μπροστά μας άλλο ένα δύσκολο απόγευμα, άλλη μια δύσκολη νύχτα", είπε χαρακτηριστικά και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών, καθώς "η μάχη συνεχίζεται".
Τέλος, αφού ευχαρίστησε όλα τα στελέχη τους που βρίσκονται νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή, σημείωσε ότι «όλες οι δυνάμεις, που δίνουν σκληρή μάχη όλες αυτές τις μέρες, θα συνεχίσουν να επιχειρούν με αμείωτη ένταση, με την ίδια αυταπάρνηση».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης