Πολιτική

Χαρδαλιάς: Ο ιός καλπάζει – Μέτρα όπου η κατάσταση ξεφύγει - Αν χρειαστεί θα ξανακλείσει η Μύκονος

Χαρδαλιάς: Ο ιός καλπάζει – Μέτρα όπου η κατάσταση ξεφύγει -  Αν χρειαστεί θα ξανακλείσει η Μύκονος
«Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο ιός καλπάζει», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Χαρδαλιάς

Για λήψη μέτρων σε νησιά, όπου η κατάσταση ξεφεύγει και έχουμε συνεχώς νέες συρροές, προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Μύκονος να ξανακλείσει.
Ο κ. Χαρδαλιάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε για τη Μύκονο ότι έκλεισε μετά από 8 ημέρες καθώς οι νέες συρροές σταμάτησαν και πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακλείσει, μια εξέλιξη που απεύχεται η πολιτεία. Σημείωσε σχετικά με την αστυνόμευση ότι δεν μπορεί να βρίσκεται ένας αστυνομικός σε κάθε μπαρ και κλαμπ 24 ώρες το 24ωρο.
«Η Αστυνομία είναι εκεί, δεν μπορεί σε ένα 24ωρο σε κάθε μπαρ, κλαμπ, σε κάθε πάρτι να είναι κι ένας αστυνομικός. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών σε αυτά τα νησιά κάνουν εξαιρετική προσπάθεια και πρέπει να τους αναγνωριστεί», σημείωσε.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα, σε κάποιες περιοχές το ιικό φορτίο είναι αυξητικό, και για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Παράλληλα ανέφερε ότι γίνεται ιχνηλάτηση στη Μύκονο, ωστόσο όταν αισθάνονται ότι δεν μπορούν να στεγανοποιήσουν τις συρροές δηλαδή δεν έχουν πραγματική πληροφόρηση είναι έτοιμοι να πάρουν και μέτρα. «Όταν έχουμε εικόνα, έχουμε τα εργαλεία να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον πληθυσμό», τόνισε και γνωστοποίησε ότι το 41% των κρουσμάτων στην Κρήτη προέρχεται από κοινωνικές συναθροίσεις.
«Μέσα από την ενημέρωση ούτε τελεσίγραφα δίνουμε, ούτε απειλούμε κάποιους, ούτε στοχοποιούμε περιοχές, ούτε τιμωρητική διάθεση έχουμε. Μεταφέρουμε την αγωνία των επιδημιολόγων και της κυβέρνησης να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα μας», όπως είπε.

Μέτρα όπου η κατάσταση ξεφύγει

Για τοπικά μέτρα τύπου Μυκόνου σε νησιά όπου η κατάσταση ξεφεύγει, έκανε λόγο ο κ. Χαρδαλιάς.
Όπως εξήγησε, «εάν (…) δούμε ότι η κατάσταση ξεφεύγει, ότι έχουμε συνεχώς νέες συρροές, ότι δεν μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τις υπάρχουσες, προφανώς θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Είναι κάτι που το απευχόμαστε, μέτρα σαν αυτά που πήραμε στη Μύκονο πριν από λίγες ημέρες».

Για την Ίο

Κάνοντας αναφορά στην Ίο, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και είναι πρωτόγνωρη ειδικά στις νέες ηλικίες.
«Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο ιός καλπάζει», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας δήλωση επιχειρηματία της Ίου ότι είναι καλή  η κατάσταση και είναι όλοι εμβολιασμένοι.
«Ειδικά στις νέες ηλικίες η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το πρώτο μας μέλημα είναι να δρομολογήσουμε τους ελέγχους που χρειάζονται, και μάλιστα η Ίος έχει ενισχυθεί με προσωπικό με εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το πρόβλημα δεν είναι ο γηγενής πληθυσμός, σε αυτά τα νησιά η μεγάλη αύξηση προέρχεται από την κατηγορία των κρουσμάτων που σχετίζονται με την εργασία στους χώρους εστίασης, διασκέδασης», τόνισε.
Κατά τον ίδιο, αυτό που φταίει είναι ότι σε αυτά τα νησιά υπάρχει ασυδοσία, όχι συνολικά όμως, καθώς όπως είπε, υπάρχουν επιχειρηματίες σοβαροί που λειτουργούν επαγγελματικά. αλλά υπάρχουν και οι λίγοι που κάνουν τη διαφορά.
Όπως ανέφερε, «όταν κάποιος ταξιδεύει από εδώ με PCR αρνητικό αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επωάζει ο ιός, φτάνει εκεί και όταν δεν υπάρχουν μέτρα και έχουμε τις εικόνες και τις καταστάσεις που εσείς αναδεικνύετε ο ιός καλπάζει».
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τους ελέγχους και όχι να λάβει περιοριστικά μέτρα.

Για τον καύσωνα

Για ένα από τα δέκα κορυφαία ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων 40 ετών εξαιτίας των συνεχόμενων υψηλότατων θερμοκρασιών για πολλές μέρες, έκανε λόγο αναφορικά με τον καύσωνα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Όπως είπε, «αυτό δημιουργεί πολλά ζητήματα και στο γενικό πληθυσμό, αλλά εγείρει και κάποια θέματα που εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε και αφορά στις πυρκαγιές, διότι ο καύσωνας αυτός θα συνοδευτεί από δυτικούς ανέμους και αυτό μας δημιουργεί προβληματισμό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες να είμαστε προσεκτικοί και να περάσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα».

Για τις πυρκαγιές

Αναφορικά με τις πυρκαγιές, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία πήρε ένα βάρος μιας ευθύνης που δεν της αναλογεί, δεν είναι στις αρμοδιότητές της, με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την Αττική που αφορούσε 18 περιοχές οι οποίες στις προσομοιώσεις της Πυροσβεστικής έδειχναν ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πολύ μεγάλα προβλήματα.
«Δεκαοκτώ περιοχές μαζί με το Τατόι, το Σέιχ Σου, την Αρχαία Ολυμπία, προχωρήσαμε σε καθαρισμούς, σε διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι σε περίπτωση που μπορεί να συμβεί οτιδήποτε θα μπορέσουμε να συνδράμουμε. Η φωτιά η μεγάλη, το κομμάτι που πέρασε μέσα από τον Διόνυσο, το οποίο καταφέραμε και το ανασχέσαμε λίγο πριν φύγει για την Πεντέλη, ήταν ένα κομμάτι από τα 18 και αν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί από την Πολιτική Προστασία τα αποτελέσματα θα ήταν χειρότερα και σε ό,τι θα αφορούσε την ανθρώπινη περιουσία αλλά και στην ανθρώπινη ζωή», είπε και συμπλήρωσε ότι η φωτιά δεν ήταν έρπουσα, αν ήταν θα δημιουργούσε τεράστια θερμικά φορτία.
«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία προχωρήσαμε και διανοίξαμε με συνοπτικές διαδικασίες και με βάση τα εργαλεία που μας δίνει ο νόμος 4662, την οδό Απόλλωνος, ως δρόμο διαφυγής ώστε να μπορεί ο κόσμος και να νιώθει αλλά και να είναι ασφαλής. Πιλοτικά τρέχουμε αυτό το πρόγραμμα- αυτό το πρόγραμμα πρέπει να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Η κλιματική αλλαγή δεν αφήνει πολλά περιθώρια από το να είμαστε στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών», σημείωσε .
Επίσης, ανέφερε ότι κάθε μέρα κατά μέσο όρο ξεσπούν 50-52 φωτιές και γνωστοποίησε ότι η Αττική τον Ιούλιο έχει μπει 15 φορές σε πορτοκαλί.
«Ο μέσος όρος της 15ετίας είναι 6,6 με μέγιστο αριθμό το 2009 που μπήκαμε 11 φορές- μέχρι σήμερα έχουμε μπει 15 φορές, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και εμείς πρέπει να τρέξουμε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα», τόνισε
Για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το ΚΥΣΕΑ ψήφισε το μεγαλύτερο πρόγραμμα μη στρατιωτικό στην ιστορία της Ελλάδας, που αφορά στη θωράκισή μας από την κλιματική αλλαγή, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ- 1,7 δισεκατομμύρια, που αφορά στην Πολιτική Προστασία, στην άμυνά μας για κλιματική αλλαγή και κινείται σε 4 επίπεδα, στο κομμάτι της πρόληψης, της ετοιμότητας, της αντιμετώπισης αλλά και της βραχείας αποκατάστασης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης