Πολιτική

Ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου - Μηταράκης: Ευθύνες στην Τουρκία - Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι

Ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου - Μηταράκης: Ευθύνες στην Τουρκία - Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι
Συνεχίζονται οι έρευνες του Λιμενικού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου, μετά από τη βύθιση φουσκωτής λέμβου εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, σε απόσταση 0,5 ναυτικών μιλίων από την οριογραμμή

Στην Τουρκία επιρρίπτει η ελληνική πλευρά τις ευθύνες για το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Λέσβου το πρώι της Παρασκευής (30/7/2021).
«Η Τουρκία επέτρεψε κατά παράβαση των υποχρεώσεων της, σύμφωνα με την κοινή δήλωση του 2016, σε μια βάρκα με δεκατρείς ανθρώπους να ξεκινήσει από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Δεν τη διέσωσε, όπως έπρεπε, μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα και αναγκάστηκε η ελληνική ακτοφυλακή, η οποία βάζει πρώτα απ' όλα την προστασία τής ανθρώπινης ζωής, να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, να διασώσει δέκα ανθρώπους και δυστυχώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αγνοούνται ακόμα τρεις άνθρωποι εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.
Μέχρι που ήρθα στη Βουλή, δεν είχα ενημέρωση ότι η Τουρκία έχει ανταποκριθεί σε αυτό το περιστατικό» κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα, και με αφορμή την επιχείρηση διάσωσης που σημειώθηκε στην οριογραμμή της θαλάσσιας περιοχής βόρεια της Λέσβου, ο υπουργός κατήγγειλε «την τουρκική προπαγάνδα και την αναπαραγωγή που κάνει για τον τρόπο προστασίας των θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» λέγοντας πως το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή, «με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας», «κάνουν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια πρώτον, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, όπως σήμερα, αλλά και όπως την προηγούμενη εβδομάδα, στο άλλο ναυάγιο στο οποίο υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα δηλωθέντα των διασωθέντων».
Υπογράμμισε ότι η Συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ παραμένει ενεργή και προβλέπει, πρώτον, η Τουρκία να απαγορεύει τις παράνομες αναχωρήσεις από τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεύτερον, να αποδέχεται τις επιστροφές όσων κρίνονται ότι είναι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, ότι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Επισήμανε πως «η Τουρκία, σύμφωνα με την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, είναι μια ασφαλής χώρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών» και σημείωσε: «Κατά συνέπεια, αυτοί οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες μπορεί να ξεκίνησαν ίσως και από δέκα χώρες μακριά, αλλά όταν έφτασαν στην Τουρκία πλέον δεν είναι πρόσφυγές, έχουν βρει διεθνή προστασία και συνεπώς όταν έρχονται στη χώρα μας, κατά πλειοψηφία είναι παράνομα εισελθόντες οικονομικοί μετανάστες».

Στήριξη από ΕΕ

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν θέλει μια πολιτική κλειστών συνόρων.
Θέλει μια πολιτική νόμιμης μετανάστευσης- για αυτό και κάθε χρόνο δίνουμε άδειες εργασίας σε χιλιάδες ανθρώπους να έρθουν να δουλέψουν στα χωράφια και σε άλλα μέρη όπου χρειαζόμαστε εργατικά χέρια. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε στους λαθρεμπόρους, στους λαθροδιακινητές να καθορίζουν ποιος θα μπαίνει στη χώρα μας, ειδικά σε μια εποχή που βλέπετε ότι πολλά κράτη όμορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως πρόσφατα η Λευκορωσία εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης, την έννοια του πρόσφυγα».
Ανέφερε επίσης πως «χθες υποβάλαμε νέο αίτημα και έχει κάνει ήδη δήλωση στήριξης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιστροφή 1.980 μεταναστών από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, από τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο».

«Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

Σημειώνοντας πως «η μείωση των ροών για εμάς παραμένει μια πρωταρχική επιλογή» τόνισε: «Η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ στα νησιά μας αυτό που ζήσαμε από το 2015».
Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ σχετικά με «βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων» ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου ανέφερε: «Οι έξι πυλώνες μείωσης των ροών προς τη χώρα είναι οι εξής: Πρώτον, φυλάμε τα σύνορά μας.
Δεύτερον, έχουμε ταχύ διαχωρισμό προσφύγων από παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες.
Τρίτον, έχουμε πολύ περισσότερες απελάσεις. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχουν φύγει από τη χώρα μας πολύ περισσότεροι από όσους έχουν έρθει.
Τέταρτον, είναι τα νέα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα, τα οποία παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο πρόληψης για αυτούς που δεν είναι πρόσφυγες, που ξέρουν ότι έχουμε πλέον τη δυνατότητα να τους διαχωρίζουμε.
Πέμπτον, έχουμε τον έλεγχο των λίγων ΜΚΟ που ενεργά εμπλέκονται σε κυκλώματα λαθροδιακίνησης. Και έκτον, η μείωση των οικονομικών προνομίων που δίναμε σε αιτούντες άσυλο, γιατί είχαμε φτάσει στο οξύμωρο εμείς να χρηματοδοτούμε, ως χώρα, από ευρωπαϊκά κονδύλια τα λεφτά που έδωσαν στους λαθροδιακινητές να τους φέρουν».
Επισήμανε πως «δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε στερήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους λαθρέμπορους ανθρώπινου πόνου που λειτουργούν στα ανατολικά της χώρας μας» και τόνισε: «Από εκεί και πέρα, η χώρα μας έχει χερσαία και θαλάσσια σύνορα και υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανονισμοί, υπάρχει διεθνές δίκαιο που προδιαγράφει συγκεκριμένα τι η χώρα μας έχει δικαίωμα να κάνει».

Το ναυάγιο στη Λέσβο

Συνεχίζονται οι έρευνες του Λιμενικού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου, μετά από τη βύθιση φουσκωτής λέμβου εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, σε απόσταση 0,5 ναυτικών μιλίων από την οριογραμμή.
Από πλωτό του Λιμενικού διασώθηκαν 10 αλλοδαποί.
Αρχικά διασώθηκε ένας αλλοδαπός, ο οποίος εισήλθε κολυμπώντας εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και στη συνέχεια οι άλλοι εννέα εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.
Κατά δήλωσή τους, αγνοούνται τρεις αλλοδαποί.
Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν δύο πλωτά του Λιμενικού, σκάφος της Frontex, ελικόπτερο Super Puma, δύο αλιευτικά σκάφη κι ένα παραπλέον πλοίο.
Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές.
Για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί και οι τουρκικές Αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης