Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντιδράσεις στα social media κατά της ΠτΔ - Η κόντρα με το ΥΠΕΞ για τον Ι. Αποστολόπουλο

Αντιδράσεις στα social media κατά της ΠτΔ - Η κόντρα με το ΥΠΕΞ για τον Ι. Αποστολόπουλο
To hashtag #notmypresident είναι πρώτο τρεντ στο Twitter - Η κόντρα ΠτΔ - ΥΠΕΞ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε η ακύρωση της βράβευσης του διασώστη προσφύγων Ιάσονα Αποστολόπουλου από την Προεδρία της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα το hashtag #notmypresident να είναι πρώτο τρεντ στο Twitter.
Η ακύρωση της βράβευσης του Ιάσονα Αποστολόπουλου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και ένα απίστευτο αλαλούμ, όσον αφορά τις αρμοδιότητες για την επιλογή των προσώπων που παρασημοφορούνται από την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος επρόκειτο να λάβει τιμητική βράβευση για το έργο του, ωστόσο λίγες ώρες πριν τη δεξίωση για τη 47η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος «ανακοίνωσε» μέσω των social media, την ακύρωση της βράβευσης, επικαλούμενος πολιτικές τοποθετήσεις του Ι. Αποστολόπουλου κατά της κυβέρνησης και της Ε.Ε. γεγονός που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις, καθώς και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του ΜέΡΑ 25.
Ο διασώστης ειδοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών μετά την ανάρτηση του Κ. Μπογδάνου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του. 

To επίμαχο tweet του Κ. Μπογδάνου
Κόντρα ΥΠΕΞ - ΠτΔ

Κύκλοι της ΠτΔ υποστήριξαν ότι η λίστα άλλαξε από το υπουργείο Εξωτερικών.
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο ανέφεραν ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, «η απονομή τιμητικών διακρίσεων ανήκει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 2 του Συντάγματος και τις διατάξεις του νόμου 106/1975. Προτάσεις για την επιλογή προσώπων στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας, το οποίο συγκαλείται, μια τουλάχιστον φορά το χρόνο.
Για την απονομή εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον Υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ)».
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο Νίκος Δένδιας είχε καταστεί κοινωνός του καταλόγου παρασημοφορήσεων, αλλά, δεν διατύπωσε καμία πρόταση και δεν έχει προσυπογράψει μέχρι σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα.
Ως εκ τούτου, αποδίδουν σε εκ παραδρομής αναφορά την ανακοίνωση της Προεδρίας στην οποία αναφέρεται ότι «Mε την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια…».
Ωστόσο, η Προεδρία της Δημοκρατίας επιμένει ότι «σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 106/1975, άρθρο 1, όπως ισχύει), τα πρόσωπα, στα οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει παράσημα, προτείνονται σε αυτήν από τον υπουργό Εξωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του υπουργείου Εξωτερικών».
«Επομένως» συνεχίζουν οι συνεργάτες της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτείνει τα προς παρασημοφόρηση πρόσωπα, αλλά απονέμει παράσημα σε όσα προτείνονται αρμοδίως από το ΥΠΕΞ».
Σύμφωνα με την Προεδρία της Δημοκρατίας «εν προκειμένω, στη σχετική αρχική πρόταση, που περιήλθε στην Προεδρία της Δημοκρατίας από το υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβανόταν ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος. Εν ολίγοις, η Προεδρία δεν έχει καμία σχέση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα στη Βουλή

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος θα φέρει το ζήτημα που προέκυψε στη Βουλή, υποβάλλοντας σχετική ερώτηση.
Σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει: «Είναι δυνατόν να ανακλήθηκε στο και πέντε απόφαση παρασημοφόρησης; Είναι δυνατόν το ΥΠΕΞ να επέβαλε παρόμοιο εξευτελισμό στην Προεδρία; Για ποιο λόγο; Την Δευτέρα θα υποβάλω σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης