Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θερμό επεισόδιο για το μπλόκο στη Γαλατασαράι – Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αυθαίρετη ενέργεια – Επικοινωνία Δένδια - Cavusoglu

Θερμό επεισόδιο για το μπλόκο στη Γαλατασαράι – Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αυθαίρετη ενέργεια – Επικοινωνία Δένδια - Cavusoglu
Χαρδαλιάς: Δική μου εντολή να μην μπει η Γαλατασαράι στην Ελλάδα - Καμία έκπτωση σε θέματα Δημόσιας Υγείας
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Σε θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξελίχθηκε το «μπλόκο» των ελληνικών αρχών στην τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλατασαράι, τα μέλη της οποίας αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid test, όπως προβλέπει η νομοθεσία, προκειμένου να μπουν στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να μην τους επιτραπεί η είσοδος και να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Η αποστολή της Γαλατασαράι, η οποία επρόκειτο να δώσει σήμερα Τρίτη 13/7 φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό, αρνήθηκε να υποβληθεί σε νέο testing, καθώς όπως υποστηρίζει, διέθετε ήδη αρνητικά μοριακά test PCR.
Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τους ενημέρωσαν πως δεν γίνονται δεκτά τα PCR τεστ της αποστολής και πως έπρεπε να υποβληθούν σε νέα rapid test.
Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για αυθαίρετες και μισαλλόδοξες ενέργειες ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Cavusoglu.
Εντύπωση πάντως προκαλεί η αναφορά του προπονητή της Γαλατασαράι, Fatih Terim, ο οποίος αν και έκανε λόγο για μια μη φιλική συμπεριφορά των ελληνικών αρχών απέναντι στην τουρκική ομάδα, παραδέχθηκε πως η αποστολή είχε ενημερωθεί ότι θα έκανε ένα γρήγορο test στην Αθήνα.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες και ότι σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνεται καμία έκπτωση.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Αυθαίρετη και μισαλλόδοξη ενέργεια

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι δεν είναι ευγενικό και καλοπροαίρετο τα μοριακά τεστ PCR που είχαν κάνει τα μέλη της ομάδας (και ήταν αρνητικά), να μη θεωρούνται έγκυρα και να ζητείται εκ νέου από τα μέλη της αποστολής να υποβληθούν σε νέα rapid test, ενώ κάνει λόγο για «αυθαίρετη» ενέργεια και για «κακομεταχείριση» που είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή της ομάδας στην Τουρκία.
«Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποδέχεται μια από τις κορυφαίες ομάδες της Τουρκίας με μια τέτοια στάση, δείχνει τη μισαλλοδοξία της έναντι της χώρας μας ακόμα και στον τομέα του αθλητισμού» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Συνομιλία Δένδια - Cavusoglu

Για το περιστατικό αυτό υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, M. Cavusoglu.
Ο κ.Δένδιας φέρεται να αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιστατικό και να εξήγησε το τι ακριβώς συνέβη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Cavusoglu στο twitter που έκανε λόγο για απαράδεκτη στάση της Ελλάδας.
«Η μεταχείριση, που απέχει πολύ από την καλή θέληση και την ευγένεια και αντιμετώπισε σήμερα η ομάδα ποδοσφαίρου στη Γαλατασαράι στην Ελλάδα, είναι απαράδεκτη» ανέφερε ο Cavusoglu.
cavusoglou.JPG
Χαρδαλιάς: Δική μου εντολή να μην μπει η Γαλατασαράι στην Ελλάδα - Καμία έκπτωση σε θέματα Δημόσιας Υγείας

«Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
«Ο αυριανός (σ.σ. σημερινός) φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας.
Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.
Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους.
Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.
Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη.
Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της» ανέφερε ο κ.Χαρδαλιάς.

xardaliaw.JPG

ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι πρέπει να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στην είσοδο στην Ελλάδα

Τη θέση πως όλοι πρέπει να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου στην Ελλάδα διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το περιστατικό στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και το μπλόκο στην τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλατασαράι.
«Όλοι οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα οφείλουν να τηρούν μέχρι κεραίας τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου, χωρίς καμία έκπτωση.
Ωστόσο, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο κ. Χαρδαλιάς επιχειρεί με τζάμπα μαγκιές να εκμεταλλευθεί το χθεσινό περιστατικό, μήπως και ξεχαστούν οι αποκαλύψεις της περασμένης εβδομάδας για την εντολή του να περάσουν εμπύρετα μέλη της αποστολής της Φενερμπαχτσέ στη χώρα και τα «πακιστανικά» τηλέφωνα που χρησιμοποιούν οι υφιστάμενοί του» επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τουρκία: Έντονη αντίδραση από τον υπουργό Αθλητισμού και την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

Θέση για τα όσα συνέβησαν χθες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πήρε επισήμως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας, η οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών.
«Η συμπεριφορά στην ομάδα της Γαλατασαράι, η οποία πήγε στην Ελλάδα για να δώσει έναν φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό, μετά την προσγείωσή της στην Αθήνα, παρά την εκπλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών, είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε τη στάση των ελληνικών αρχών που δεν ταιριάζει στο πνεύμα του αθλήματος.
Είμαστε στο πλευρό της Γαλατασαράι» ανέφερε η Ομοσπονδία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας, Mehmet Kasapoglu.
«Σχετικά με τη συμπεριφορά που αντιμετώπισε η Γαλατασαράι, που ταξίδεψε στην Ελλάδα για φιλικό ματς, μίλησα με τους προέδρους Burak Elmas και Fatic Hoca στο τηλέφωνο και τους είπα ότι είμαι μαζί τους.
Καταδικάζω απερίφραστα αυτή την ξεπερασμένη συμπεριφορά» τόνισε ο Kasapoglu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης