Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Δεν έχουμε απτές αποδείξεις για αλλαγή στάσης από την Τουρκία – Ορόσημο η 20η Ιουλίου

Δένδιας: Δεν έχουμε απτές αποδείξεις για αλλαγή στάσης από την Τουρκία – Ορόσημο η 20η Ιουλίου
Θα δούμε τι θα συμβεί στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου επεσήμανε ο κ.Δένδιας
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η Ελλάδα δεν έχει απτές αποδείξεις για αλλαγή συμπεριφοράς και πεποιθήσεων από την Τουρκία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος χαρακτήρισε ορόσημο για τη συνέχεια των ελληνο-τουρκικών σχέσεων την 20η Ιουλίου, όταν και ο πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο.
«Η Ελλάδα έχει μία εξωτερική πολιτική αρχών, που σημαίνει ότι λειτουργούμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» είπε μιλώντας στο συνέδριο του Economis ο κ.Δένδιας, ο οποίος τόνισε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μοιράζονται τις αρχές μας και την κατανόησή μας, ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Δυστυχώς, υπάρχει μία μειονότητα μίας χώρας, της Τουρκίας, η οποία για τους δικούς της λόγους δεν συμμερίζεται αυτές τις αρχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Δένδιας.

Δεν έχουμε τις περσινές εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Ερωτηθείς για την τρέχουσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ.Δένδιας απάντησε πως οι εντάσεις φέτος δεν είναι στο ίδιο επίπεδο που ήταν πέρυσι.
Ωστόσο, χαρακτήρισε ορόσημο την 20ή Ιουλίου, όταν και είναι προγραμματισμένες εκδηλώσεις με παρουσία του προέδρου Erdogan, για την εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή του βορείου τμήματος της Δημοκρατίας της Κύπρου.
«Θα δούμε τι θα συμβεί.
Αν και αντιμετωπίζουμε λιγότερες εντάσεις, λυπούμαι που λέω ότι δεν έχω δει απτές αποδείξεις της αλλαγής τόσο της συμπεριφοράς της Τουρκίας όσο και των πεποιθήσεων της.
Δηλαδή, να προσυπογράφει το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισε ο κ.Δένδιας.
Όπως είπε, η προσέγγιση του 19ου αιώνα, των κανονιοφόρων και των σφαιρών επιρροής, δεν έχουν να παίξουν κανέναν ρόλο στον 21ο αιώνα.
Ταυτόχρονα, σημείωσε πως η Ελλάδα δεν βλέπει την Τουρκία σαν κάτι που δεν μπορεί να ανήκει σε αυτήν την αρχιτεκτονική.
«Θέλουμε να ανήκει σε αυτήν την αρχιτεκτονική, να συμμεριστεί αυτήν την προσέγγιση.
Αλλά πρέπει να αποφασίσουν.
Και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν στοιχεία στην τουρκική κοινωνία που προσβλέπουν σε μία τέτοια προσέγγιση, και πρέπει να ενθαρρύνουμε αυτά τα στοιχεία.
Στοιχεία που πιστεύουν στη Δημοκρατία, στις δυτικές αξίες, που κινούνται προς τον 21ο αιώνα αντί της πολιτικής των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα» υπογράμμισε ο κ.Δένδιας.

Υπέρ της διπλής προσέγγισης

Ερωτηθείς για το εάν το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία και ότι επιπλέον τη χρηματοδοτεί με 5 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό, θα συμβάλλει να συμμορφωθεί, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι η Ελλάδα πίστευε και πιστεύει ως προς την Τουρκία σε μία διπλή προσέγγιση.
«Σε μία προσέγγιση, καταρχήν, που παρέχει κίνητρα στην Τουρκία για να κινηθεί προς την κατεύθυνση που θα θέλαμε, δημοκρατικές αξίες, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και από την άλλη μία σαφή υπόμνηση ότι αν αυτό δεν συμβεί, από εκεί και πέρα η ΕΕ πρέπει να λάβει μέτρα» υπογράμμισε ο κ.Δένδιας.
«Μερικά κράτη στην ΕΕ, και με κανέναν τρόπο η πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ, ήταν διστακτικά στο να ακολουθήσουν με γενναιότητα και σαφήνεια αυτήν την κατεύθυνση, όμως σαν κοινός τόπος φτάσαμε σε ένα επίπεδο κατανόησης.
Και νομίζω ότι έγινε σαφές και στην τουρκική πλευρά ότι αν συνεχίσει τη λογική και τις ενέργειες του περασμένου χρόνου, είτε του Φεβρουαρίου-Μαρτίου στο μεταναστευτικό είτε του Αυγούστου και των άλλων μηνών στην Ανατολική Μεσόγειο, από εκεί και πέρα οι κυρώσεις είναι το μόνο μέτρο που η ΕΕ έχει στη διάθεσή της και θα το επιβάλλει» ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Θα κάνει την ορθή επιλογή

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να κάνει την ορθή επιλογή ενώ σημείωσε πως στο μεταναστευτικό η Ελλάδα ακόμα και στη χειρότερη στιγμή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν εμπόδισε την ενίσχυση με κονδύλια όχι της Τουρκίας ως κράτος, αλλά των δυστυχισμένων ανθρώπων που χρειάζονταν την προστασία της ΕΕ.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που λειτουργεί όχι επί τη βάση του ευκαιριακού του συμφέροντος ή της λογικής της πίεσης, αλλά επί τη βάση των αρχών της» είπε ο κ.Δένδιας.

Περισσότερη παρουσία των ΗΠΑ

Ερωτηθείς για το τι περιμένει από την κυβέρνηση Biden, ο κ.Δένδιας είπε πως «θέλουμε περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή».
Επεσήμανε, μάλιστα, πως οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να εξηγήσει στην Τουρκία ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι μονόδρομος και ότι αυτό θα δημιουργήσει όφελος για όλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης