Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο κύβος ερρίφθη για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς - Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις - Ποιους αφορά

Ο κύβος ερρίφθη για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς - Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις - Ποιους αφορά
Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Σχετικά Άρθρα
Ο κύβος ερρίφθη όσον αφορά τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες αλλά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη επιβράδυνση του εμβολιαστικού προγράμματος -λόγω της έλλειψης ζήτησης από τους πολίτες- προκαλεί έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση, που πλέον ανησυχεί για το μέλλον της τουριστικής περιόδου. Ήδη έχουν αρχίσει οι ακυρώσεις των κρατήσεων από τουριστικούς πράκτορες, ενώ δεν είναι οι λόγοι οι παράγοντες του κλάδου που προειδοποιούν ότι η φετινή τουριστική περίοδος δεν θα διαφέρει πολύ από εκείνη του 2020.
«Η κυβέρνηση έπειτα από αίτημα και ερώτημά της, έλαβε τη σχετική εισήγηση της Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα» ανακοίνωσε σήμερα, λοιπόν, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το Φθινόπωρο να βρει εμβολιασμένο το σύνολο των συγκεκριμένων εργαζόμενων.

Επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας

Τις τελευταίες ημέρες η επιδημιολογική εικόνα κατέγραψε επιβάρυνση, ειδικά στο νότιο τομέα Αθηνών και στους νέους σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των συμπολιτών μας που προσβάλλονται από τον ιό, στα 27 έτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον νότιο τομέα Αθηνών, όπου εντοπίζεται ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα πρόστιμα στα καταστήματα

Εξάλλου, η κ. Πελώνη επανέλαβε ότι σε καταστήματα κάτω των 200 τμ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση, από την επόμενη ημέρα, για 7 ημέρες, για τα καταστήματα άνω των 200 τμ, με την πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας.
Σε περίπτωση υποτροπής (δεύτερη παράβαση), το πρόστιμο θα είναι ενιαίο, 5.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες. Στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος προέβη σε νέες προτροπές προς τους πολίτες για εμβολιασμό. 
«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας. Έχουμε στα χέρια μας μια ασπίδα που δεν είχαμε στην προηγούμενη φάση: το εμβόλιο, στο οποίο έχουν καθολική, δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δουλεύουν, μας προστατεύουν όλους. Όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Οι τρεις πρώτοι στη λίστα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κεντρική κατεύθυνση είναι η αρχή να γίνει από τους εργαζομένους στους οίκους ευγηρίας, καθώς εκεί υπάρχουν ευπαθείς ομάδες και η θωράκιση των γηροκομείων της χώρας από τον ιό και την μετάλλαξη Δέλτα είναι υψίστης σημασίας.
Από τους πρώτους στη λίστα είναι και το υγειονομικό προσωπικό, καθώς στόχος είναι το τέταρτο κύμα, που ενδεχομένως να προκαλέσει και πίεση στο σύστημα υγείας να βρει εμβολιασμένους τους πάντες και κυρίως το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό όπου τα ποσοστά είναι χαμηλά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει και η υποχρεωτικότητας στους εκπαιδευτικούς, με στόχο την ομαλή λειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε το πρώτο βήμα γι' αυτό τον στόχο έχει γίνει με τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης