Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη – David Harris (Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή) – Στο επίκεντρο η ανατολική Μεσόγειος

Συνάντηση Μητσοτάκη – David Harris (Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή) – Στο επίκεντρο η ανατολική Μεσόγειος
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του American Jewish Committee (AJC), David Harris είχε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 6/7 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με αιχμή την Ανατολική Μεσόγειο.
Τονίστηκε ιδιαιτέρως η συμβολή της Ελλάδας στην εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και την προώθηση της ανάπτυξης μέσω των αμοιβαία επωφελών συμμαχιών με χώρες της περιοχής που μοιράζονται ίδιες αρχές και πεποιθήσεις.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι κατά τη συζήτηση με τον κ. Harris επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία του AJC με την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ καθώς και το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, οι οποίες αναπτύσσονται και επεκτείνονται διαρκώς.
Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, ενώ εξετάστηκαν τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυση των σχετικών δράσεων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Στα χέρια του πρωθυπουργού το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων

Τη μελέτη για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων, παρέδωσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου.
Ο πρωθυπουργός εξήρε την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και παραλαμβάνοντας τη μελέτη, τόνισε ότι «αυτή η τομή, οι προτάσεις τις οποίες εισηγείστε, θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ηπατικών, καρδιολογικών και πνευμονολογικών νοσημάτων οι οποίοι ζουν καθημερινά με την αγωνία και την προσδοκία να βρεθεί ένα μόσχευμα».
Επίσης, ο κ.Μητσοταής εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα αλλάξει και την ποιότητα ζωής δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, νεφροπαθών, οι οποίοι σήμερα υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση», ενώ υπογράμμισε ότι «ενισχύεται και η πρόληψη αλλά και η αντίληψη υπέρ της δωρεάς οργάνων ώστε η ενημέρωση αυτή να μειώσει τη δυσπιστία και να τονώσει την ευαισθησία των πολιτών».

Επείγουσα ανάγκη

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «πρόκειται λοιπόν για μία επείγουσα ανάγκη της κοινωνίας, ώστε αυτή η τόσο επώδυνη αναμονή των ασθενών να μετατραπεί σε ελπιδοφόρα προσμονή» και ευχαρίστησε το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά και τους καθηγητές Ηλία Μόσιαλο και Βασίλη Παπαλόη, οι οποίοι ηγήθηκαν της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη.
«Πραγματικά δούλεψαν πολύ σκληρά για να έχουμε ως Πολιτεία στη διάθεσή μας αυτό το σπουδαίο πόνημα» είπε ο κ.Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η μελέτη αυτή έχει τη σφραγίδα της εγκυρότητας και της διεθνούς εμπειρίας, και εισηγείται μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η αναμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η μελέτη αυτή «απαντά -όπως την έχω διατρέξει- σε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετα θέματα βιοηθικής, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τη δωρεάν των οργάνων ύστερα από μία απώλεια».
Ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Υγείας, θα επεξεργαστεί τη μελέτη, ώστε πολύ σύντομα το Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς και Μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων στην Ελλάδα, να πάρει τον δρόμο του προς τη Βουλή για κύρωση, ώστε να αρχίζει να εφαρμόζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης