Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης για νέο ESM: Ένα ακόμα βήμα στην καταλήστευση των Ευρωπαίων από τους τραπεζίτες

Βαρουφάκης για νέο ESM: Ένα ακόμα βήμα στην καταλήστευση των Ευρωπαίων από τους τραπεζίτες
Δεν μιλάμε για ολοκλήρωση αλλά για βήματα προς ένα ολοκληρωτικό καθεστώς τραπεζιτών και υπαλληλικής γραφειοκρατίας είπε ο κ.Βαρουφάκης
Σχετικά Άρθρα

Για ένα ακόμα βήμα προς την καταλήστευση των Ευρωπαίων πολιτών από τους τραπεζίτες έκανε λόγο ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γ.Βαρουφάκης αναφερόμενος στις κυρώσεις από τη Βουλή των δύο Συμφωνιών για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης.
«Σήμερα η Βουλή θα κάνει ένα μεγάλο λάθος, θα κυρώσει απλώς ως συμφωνία ένα άκρως σημαντικό ζήτημα, το ζήτημα της οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δυστυχώς όμως δεν μιλάμε για ολοκλήρωση, αλλά για βήματα προς ένα ολοκληρωτικό καθεστώς τραπεζιτών και υπαλληλικής γραφειοκρατίας της ΕΕ, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των λαών της Ευρώπης.
Πίσω από ένα κοινό ταμείο ρευστοποίησης ή ανακεφαλαιοποίησης μιας τράπεζας που υποτίθεται θα χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες, κρύβονται και πάλι οι φορολογούμενοι που πληρώνουν χωρίς να ελέγχουν - κι αυτή τη φορά όμως και με τη βούλα της ευρωπαϊκής νομιμότητας» υποστήριξε ο κ.Βαρουφάκης.

Δεν αρκεί ούτε για αστείο ο κουμπαράς των τραπεζών

«Καθώς ο κουμπαράς των τραπεζιτών δεν αρκεί ούτε για αστείο, σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, προβλέπεται 68 δισ. ευρώ πιστοληπτική γραμμή από τον ESM, που με μια απλή και μόνο ψήφο μπορεί να αυξηθεί χωρίς όριο.
Ενώ δεν υπάρχει καμία διευκρίνηση στη σύμβαση για το κατά πόσον αυτό το νέο χρέος θα βαρύνει μόνο τον ESM ή και τα εθνικά κράτη, τους φορολογούμενους δηλαδή, των κρατών όπου έχουν την έδρα τους οι τράπεζες.
Αυτό είναι απαράδεκτο, όπως επίσης απαράδεκτο είναι που δεν είναι γνωστοί οι όροι για το ιδιωτικό χρέος», είπε ο κ Βαρουφάκης.

Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια;

«Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια αυτών των τραπεζών;
Ποιος θα επιβάλει στις κυβερνήσεις τους όρους της προστασίας αν θα υπάρχει γιατί εδώ έχει καταντήσει ανέκδοτο, της πρώτης κατοικίας;
Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε γι' αυτό.
Και πάτε σήμερα να εγκρίνετε σήμερα αυτή τη σύμβαση, να επικυρώσετε μια σύμβαση με σοβαρές συνέπειες, χωρίς να μας λέτε ουσιαστικά τι εγκρίνετε!
Δίνετε τη βούλα της νομιμοποίησης σε αυτή την ανομία και εμείς γι' αυτό θα ψηφίσουμε με όλη μας την ψυχή εναντίον της κατάπτυστης αυτής σύμβασης» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25.
Όπως είπε, ενώ την περασμένη εβδομάδα, το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο απαίτησε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας να μην υπογράψει την εν λόγω κύρωση καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση, η ελληνική κυβέρνηση κυρώνει σήμερα μια συμφωνία με τρόπο που για άλλη μια φορά, «θυμίζει γαλοπούλες που υπερψηφίζουν ενθουσιωδώς τον ερχομό των Χριστουγέννων».

Σε ρόλο ταμία και δεσμωτή το ESM

Ο κ.Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «την περίοδο που οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα σταματούν και θα αρχίσουν να τσιμπάνε τα επιτόκια, το ελληνικό χρέος θα απαιτεί όλο και πιο επείγουσα νέα μετακύλιση - ώστε να προσποιούνται ότι είναι βιώσιμο - χωρίς όμως να έχει την «στήριξη» της ΕΚΤ, ο ESM θα επιστρέψει στο ρόλο τόσο του ταμία όσο και του δεσμώτη».
«Κυρώνοντας τη σημερινή σύμβαση συναινείτε, χωρίς καν να το καταλαβαίνετε, στην ευελιξία με την οποία το Βερολίνο, κρυπτόμενο πίσω από την νομιμότητα του ESM που εσείς σήμερα υπερψηφίζετε, θα σας επιβάλει τα επόμενα μνημονιακά δάνεια, τα νέα πακέτα λιτότητας κλπ., με την βούλα της ευρωπαϊκής νομιμότητας που δεν είχε ούτε το ‘10, το ‘12, το ‘15, μέχρι και σήμερα.
Δίνετε δηλαδή με τη βούλα, τη δυνατότητα να σας επιβάλλουν νέο πρόγραμμα προσαρμογής, νέο μνημόνιο».
Αυτό που προωθείτε σήμερα δεν είναι ολοκλήρωση της ΕΕ, ούτε οικονομική, ούτε και πολιτική.
Έχετε φτιάξει μια σειρά από «κάστρα» μαζί με την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, μια ειδική ζώνη, όπου η δημοκρατία δεν τολμάει να μπει μέσα.
Μια διακυβερνητική συμφωνία που απομακρύνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα πολιτικής - δημοκρατικής ένωσης.
Ισχυροποίηση του σιδερένιου κλουβιού της ΕΕ έτσι ώστε να μην υπάρξει ποτέ δημοκρατική ομοσπονδία» υπογράμμισε ο κ.Βαρουφάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης