Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετά το καρότο η κυβέρνηση καταφεύγει στο μαστίγιο – Έρχονται οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Μετά το καρότο η κυβέρνηση καταφεύγει στο μαστίγιο – Έρχονται οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί
Βάσει του αρχικού πλάνου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αρχίσει και νωρίτερα
Σχετικά Άρθρα

Σχέδιο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να οικοδομηθεί πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Delta.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων έχει στόχο αφενός να προστατεύσει τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες που έρχονται σε επαφή μαζί τους καθημερινά και αφετέρου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, που είναι το μόνο όπλο απέναντι στον Covid, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Βάσει του αρχικού πλάνου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αρχίσει και νωρίτερα ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής ή όχι αυτών των ομάδων στον εμβολιασμό, όπως αναφέρει η Realnews σε δημοσίευμά της.
Σύμφωνα με τις συζητήσεις, που ήδη γίνονται στο κυβερνητικό επιτελείο, μετά τους υγειονομικούς μπορεί να ακολουθήσουν:

  • Οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι. Σε καμία περίπτωση ανάλογα και με την έκβαση της πανδημίας όσον αφορά ένα τέταρτο κύμα, η κυβέρνηση δεν θέλει να κλείσουν τα σχολεία. Αυτό σημαίνει πως αν δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών, τότε μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους.
  • Οι στρατεύσιμοι που θα μπαίνουν στις εκπαιδευτικές σειρές (ΕΣΣΟ) και των τριών Όπλων από τον Σεπτέμβριο και μετά. Πρόκειται κυρίως για νεαρούς άνδρες, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα στην οποία η μετάλλαξη Delta παρουσιάζει επιθετικότητα. Πάντως οριστικές αποφάσεις για τους στρατεύσιμους δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Νωρίτερα όμως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να ισχύσει σε τμήματα και ειδικές μονάδες σε Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό.
Ήδη ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στην ΕΜΑΚ ενώ μέσα στην εβδομάδα το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε προσφυγή υπηρετούντων στο ειδικό σώμα της Πυροσβεστικής.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους που θα εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους, εάν δεν έχουν υποβληθεί, θα υπόκεινται σε συχνούς ελέγχους (μοριακό ή rapid test) ενώ θα τηρούν και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Κάτι που σημαίνει, πως πολλοί θα οδηγηθούν έστω και έμμεσα στο ένα εμβολιαστούν, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Τιμωρητικά μέτρα για ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό δεν προβλέπονται απολύσεις, αλλά θα υπάρχει αν πλήγμα που θα βάζει προσκόμματα σε όσους δεν εμβολιάζονται.
Μεταξύ άλλων μπορεί να υπάρξουν εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων σε τμήματα που δεν έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, να δίνεται άδεια ενώ αν χρειαστεί σε δεύτερο χρόνο ανάλογα με την περίπτωση, να χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Συνεχής πίεση

Καθίσταται σαφές πως στόχος είναι να γίνει δύσκολη η καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους.
Ήδη από τη Δευτέρα (5/7) οι μετακινήσεις σε νησιά θα πραγματοποιούνται μόνο με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού μοριακού ελέγχου ή rapid test για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Πρόκειται για μία κίνηση να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεδομένου ότι ο έλεγχος συνεπάγεται κόστος.
Η πίεση αυτή θα ενταθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα.
« Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια.
Τα όποια περιοριστικά μέτρα θα είναι τοπικού η σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη» διαμήνυσε η κυβέρνηση δια στόματος του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου.

Εμβολιασμός και για νέους

Την Τρίτη (6/7), εν τω μεταξύ αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των νέων ηλικίας 15 – 17 ετών καθώς στόχος είναι οι μαθητές Λυκείου να προστατευθούν από τη μετάλλαξη Delta, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Οι εμβολιαστικές γραμμές μπορεί να ανοίξουν και μέσα στον Ιούλιο,
Ο χρόνος θα ουσιαστικά κριθεί και από τη συμμετοχή των νέων ηλικίας 18 -25, που μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης