Πολιτική

Αλαλούμ για το Σκοπιανό: Η Ελλάδα στο Φόρουμ Πρεσπών! Το παρασκήνιο για το ενδοκυβερνητικό μέτωπο

Αλαλούμ για το Σκοπιανό: Η Ελλάδα στο Φόρουμ Πρεσπών! Το παρασκήνιο για το ενδοκυβερνητικό μέτωπο
Κακό το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, παρά τις επαφές Μητσοτάκη με Σαμαρά - Καραμανλή
Σχετικά Άρθρα

H Ελλάδα θα συμμετάσχει στο «Φόρουμ Πρεσπών για Διάλογο» που θα γίνει την Πέμπτη στην 1η Ιουλίου 2021 και θα την εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.
Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Zoran Zaev είχε αποστείλει εδώ και καιρό πρόσκληση στον Έλληνα Πρωθυπουργό αλλά εκείνος είχε προφασιστεί φόρτο εργασίας και δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση.
Να σημειώσουμε ότι η πρόσκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε αποσταλεί πολύ πιο πριν τις προκλητικές αναρτήσεις του Σκοπιανού Πρωθυπουργού που αποκαλούσε της εθνική ομάδα ποδοσφαίρου με το απαγορευτικό «Μακεδονία».

Κακό το κλίμα παρά τις επαφές Μητσοτάκη με Σαμαρά - Καραμανλή

Αυτό μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρχε άσχημο κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το ζήτημα και πολύ περισσότερο μέσα στο κόμμα με τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή να έχουν αρνητική στάση να ψηφίσουν τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να συνεννοηθεί με τους πρώην πρωθυπουργούς για να μπορέσει να αποφύγει ένα εσωκομματικό πρόβλημα που θα γινόταν δημόσιο όταν έρχονταν τα μνημόνια για ψήφιση. Ο Κ.Μητσοτάκης γευμάτισε με το ζεύγος Καραμανλή-Παζαίτη ενώ μίλησε τηλεφωνικά για ώρα με τον Αντώνη Σαμαρά.
Μετά από σκέψη αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση την ψήφιση των μνημονίων μέσα στον Ιούλιο και να τον δουν το θέμα από Σεπτέμβριο και βλέπουμε…
Άλλωστε, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός συνέχισε για δεύτερη φορά τις προκλήσεις μέχρι που του τράβηξαν το αυτί και οι Ευρωπαίοι και εν τέλει η κυβέρνηση έστειλε μήνυμα προς τα Σκόπια ότι δεν ψηφίζει για την ώρα τα μνημόνια και ότι θα το… σκεφτεί για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος στην Ε.Ε…

Στο BN πρώτοι αναλύσαμε το παρασκήνιο του ανασχηματισμού σε σχέση με το θέμα των Σκοπίων

Ωστόσο, υπάρχει και άλλο παρασκήνιο το οποίο το αναλύσαμε σε άλλο κείμενο προ ημερών το οποίο επιβεβαιώθηκε και από άλλες κυριακάτικες εφημερίδες: Γιατί το Μαξίμου αναβάλει τον ανασχηματισμό; - Ο Πρωθυπουργός δεν θέλει νέα μέτωπα μέχρι να περάσει η πανδημία (bankingnews.gr).
Ο Πρωθυπουργός φοβάται να ανοίξει θέματα με τον ανασχηματισμό καθώς μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ανάμεσα σε στελέχη σαμαρικά, καραμανλικά και εκσυγχρονιστικά από χώρους όπως Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ κτλ. Εκτός, αυτού πήρε μηνύματα ότι όσοι δεν αξιοποιηθούν στο νέο σχήμα ενδεχομένως να σηκώσουν μπαϊράκι στην Συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στην Βουλή. Γι’ αυτό και έβγαλε δύο διαρροές προκειμένου να ηρεμίσει την γαλάζια Κ.Ο. Η πρώτη ήταν ότι θα συνεχίσει όλο το 2021 με την παρούσα κυβέρνηση και η δεύτερη ότι δεν θα έρθει για ψήφιση, όπως είχε προγραμματιστεί, η Συμφωνία και τα μνημόνια συνεργασίας.

Άλλα έλεγε ο Άδωνις τότε άλλα τώρα… Γιατί;;;

Πάντως, για να καταλάβετε ότι το κλίμα στην κυβέρνηση εξαρτάται και από το ζήτημα των Σκοπίων ο Υπουργός Ανάπτυξης και γνωστό φιλοσαμαρικό στέλεχος Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε πριν μέρες σε συνέντευξή του σε γνωστή ιστοσελίδα την Συμφωνία των Πρεσπών μία πολύ κακή συμφωνία.  Στις 17 Απριλίου 2021 στην Βουλή ο ίδιος Υπουργός έλεγε επί λέξη ότι «όποιος αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών κάνει κακό και δωρίζει το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια… Έτσι απλά για την ιστορία να πούμε ότι ο κ. Γεωργιάδης λογιζόταν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας από τους υπό μετακίνηση υπουργούς…

Μαξιμιλιανός

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης