Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταπέλτης το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής - Εισήγηση για παραπομπή Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο

Καταπέλτης το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής - Εισήγηση για παραπομπή Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο
Στο κατηγορητήριο απουσιάζει το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Την παραπομπή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, στο Ειδικό Δικαστήριο εισηγείται η προανακριτική επιτροπή της Βουλής στο πόρισμα που κατατέθηκε στην Ολομέλεια.
Ειδικότερα, ο κ. Παππάς ζητείται να παραπεμφθεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
Ωστόσο, στο κατηγορητήριο απουσιάζει το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου καθώς από την έρευνα της προανακριτικής δεν προέκυψαν ουσιαστικές αποδείξεις τέλεσης του συγκεκριμένου κακουργήματος.

Η πρόταση της ΝΔ, που ως πλειοψηφία της Επιτροπής, θα τεθεί σε συζήτηση και μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια για να ληφθεί η τελική απόφαση παραπομπής.
Τα αδικήματα που αρχικά παραπέμφθηκε ο Νίκος Παππάς στην Προανακριτική Επιτροπή και διερευνήθηκαν ήταν το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (όταν δηλαδή ζητούν ή λαμβάνουν άμεσα ή μέσω τρίτου για τον εαυτό τους ή άλλους οποιοδήποτε φύσης ωφελήματα που δεν δικαιούνται ή απαιτούν τέτοια ως αντάλλαγμα για ενέργεια ή παραλείψεις τους που ανάγεται στα καθήκοντά τους) και του πλημμελήματος παράβασης Καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση ( όταν δηλαδή, με πρόθεση παραβαίνει κάποιος τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσποριστεί για τον εαυτό του ή για άλλον παράνομο όφελος και τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 ετών ή χρηματική ποινή αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη ΠΚ 259).
Το πόρισμα της ΝΔ στοιχειοθετεί την πρόταση της παραπομπής για την κατά συρροή παράβαση καθηκόντων μέσω των sms που κατέθεσε στην Επιτροπή ο Χρήστος Καλογρίτσας για τις συνομιλίες που είχε με τον Νίκο Παππά κατά την περίοδο του διαγωνισμού και την κατάθεσή του ότι ο ρόλος του στο εγχείρημα ήταν αυτός του «μπροστινού».
Την κατάθεση του οικονομικού διευθυντή της CCC Κυριάκου Τόμπρα σχετικά με τα μυστικά ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου με το Νίκο Παππά – Χρήστο Καλογρίτσα και CCC. Υπογραμμίζονται οι παρασκηνιακές ενέργειες και επαφών από το χρονικό διάστημα των εικονικών συμβάσεων μέχρι τη δημιουργία της εφημερίδας Documento που εκδόθηκε για να προβάλει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να στοχοποιεί πολιτικούς αντιπάλους και μάλιστα τις συζύγους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επισημαίνουν τον ρόλο του εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης αλλά και του δικηγόρου που ειδικεύεται σε off shore εταιρίες Αρτέμη Αρτεμίου.

Πηγές ΝΔ: Το πόρισμα περιγράφει ότι ο κ. Παππάς έστησε τον διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Όπως, αναφέρουν τα μέλη της πλειοψηφίας, από την κατάθεση Καλογρίτσα προκύπτει ότι ο Νίκος Παππάς ως αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τα ΜΜΕ και αρμόδιος για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, «με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα με σκοπό να προσπορίζει στον εαυτό του και σε άλλους παράνομο όφελος και συγκεκριμένα ζήτησε από τον μάρτυρα Χρήστο Καλογρίτσα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό ως "μπροστινός" προκειμένου να λάβει άδεια τηλεοπτικού σταθμού που θα ελεγχόταν από τον ίδιον και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και θα υπηρετούσε την πολιτική για την προβολή των δικών τους πολιτικών θέσεων και για την αποδόμηση των θέσεων των πολιτικών του αντιπάλων.
Του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους της λιβανέζικης εταιρείας CCC και με βάση τη συμφωνία αυτή ένα μέρος των χρημάτων που θα απαιτείτο για την λήψη της άδειας και τη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού περίπου 25 εκατ. θα τα κατέβαλλε η εταιρεία CCC και τα υπόλοιπα περίπου 25 εκατ. θα τα έβρισκε και κατέβαλλε ουσιαστικά ο ίδιος με τρόπο που δεν έχει διευκρινιστεί αλλά πάντως με την σύμπραξη του Αρτέμη Αρτεμίου.
Ουσιαστικά το πόρισμα περιγράφει ότι ο κ. Παππάς παρά το ότι όφειλε να διαφυλάξει το κύρος του διαγωνισμού του, ο ίδιος με ενέργειες του "έστησε" το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, με παρένθετο, τον κ. Καλογρίτσα και θα ήταν ο αφανής ιδιοκτήτης του καναλιού με χρήματα της CCC και άλλα χρήματα άγνωστης προέλευσης.
Για όλο το εγχείρημα μπροστινός θα φαινόταν ο μάρτυρας Χρήστος Καλογρίτσας και συγκεκριμένα εταιρία του γιού του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, ο οποίος επιλέχθηκε να ηγηθεί του εταιρικού σχήματος που θα λάμβανε άδεια, αφού προηγούμενα η ομάδα φρόντισε να τακτοποιηθεί χρέος του προς την εφορία άνω των 5 εκατ. ευρώ, μέσω τραπεζικού δανεισμού από την Τράπεζα Αττικής, προκειμένου να μπορεί να διεκδικήσει τη μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες με τα χρήματα της CCC και της ομάδας Παππά».

Η συνάντηση στο Μαξίμου και τα 3 εκατ. ευρώ

Ειδική αναφορά γίνεται και για την καταγγελλόμενη εμπλοκή του κ. Παππά στην προσπάθεια εξεύρεσης 3 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του κ. Καλογρίτσα προκειμένου ο δεύτερος να καλύψει την εγγυητική επιστολή συμμετοχής στον διαγωνισμό.
Όπως τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων, ο κ. Παππάς ήρθε σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους και μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, έγινε συνάντηση και στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας λίγο πριν την κατάθεση του ποσού των 3 εκατ. ευρώ το οποίο πράγματι κατατέθηκε από την εταιρία CCC.
Σύμφωνα με το πόρισμα, με το ποσό αυτό εκδόθηκε εγγυητική επιστολή στο όνομα της εταιρίας που είχε σχηματιστεί με την επωνυμία «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» με σκοπό να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και κατέστη εφικτή η συμμετοχή της.
Επινοήθηκε δε με την υπόδειξη και συμμετοχή και του Νίκου Παππά ως προσφορότερος τρόπος για τη μεταφορά του ποσού η σύναψη εικονικής σύμβασης υπεργολαβίας για δήθεν εκτέλεση από την εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ, έργου που είχε αναλάβει η λιβανέζικη εταιρία στο εξωτερικό χωρίς όμως ποτέ να έχει εκτελέσει έργο στο εξωτερικό και χωρίς να περιγράφονται καν οι τεχνικοί όροι της σύμβασης υπεργολαβίας.

Παππάς: Για πρώτη φορά οι ίδιοι οι κατήγοροι ανακαλούν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου

Για δικαίωση κάνει λόγο ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς αναφερόμενος στο πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση των τηλεοπτικών άδειων και στην απάλειψη του αρχικού αδικήματος της δωροληψίας που αποτελούσε και τον πυρήνα του κατηγορητηρίου της ΝΔ.
«Είναι μία μέρα δικαίωσης.
Μέσα σε μόλις 2,5 μήνες και για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία η πλειοψηφία μιας προανακριτικής επιτροπής, οι ίδιοι οι κατήγοροι ανακαλούν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου.
Ήρθαν προφανώς σε σφοδρή σύγκρουση με τα γεγονότα και την πραγματικότητα και έκαναν όπισθεν ολοταχώς» ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ.Παππάς.

Τσίπρας για πόρισμα προανακριτικής για Παππά: Άνθρακες ο θησαυρός

Με τη φράση «άνθρακες ο θησαυρός» σχολιάζει το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση του Νίκου Παππά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
«Άνθρακες ο θησαυρός.
Η κυβέρνηση προσέκρουσε με φόρα στην αλήθεια, έσπασε τα μούτρα της και ανέκρουσε πρύμναν.
Η βασική κατηγορία περί δήθεν δωροληψίας για το Νίκο Παππά αποσύρεται υπό το φόβο ότι θα τους εξέθετε βαρύτατα η ίδια η δικαιοσύνη.
Πήγαν για μαλλί, βγαίνουν κουρεμένοι» αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ο κ.Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης