Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται οι νέοι να πάρουν παραπάνω συντάξεις;

Χατζηδάκης: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται οι νέοι να πάρουν παραπάνω συντάξεις;
Τι θέλει τελικά με την επικουρική ασφάλιση διερωτάται ο κ.Χατζηδάκης
Σχετικά Άρθρα

Την έκπληξη του για την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις σχετικά με την επικουρική ασφάλιση εκφράζει ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης.
«Είμαι κατάπληκτος γι' αυτή την κριτική, όχι μόνο για την ουσία της αλλά και για το αποτέλεσμα που θα έχει στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την κριτική αποξενώνεται από τη νέα γενιά.
Δείξαμε χθες τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με επίσημα στοιχεία.
Εάν πάμε με το σημερινό σύστημα η επικουρική σύνταξη που θα δοθεί για έναν άνθρωπο που έχει ετήσιες απολαβές 14.000 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης θα είναι 235 ευρώ.
Εάν πάμε με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ αυτά τα 235 ευρώ γίνονται 337 ευρώ.
Εάν πάμε με το υψηλότερο του ΟΟΣΑ τα 235 ευρώ που γίνονται στον μέσο όρο 326 ευρώ φτάνουν τα 479 ευρώ.
Υπολογίζουμε ότι με το δικό μας σύστημα ο νέος ασφαλισμένος που θα ενταχθεί σε αυτό το νέο, κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα παίρνει παραπάνω επικουρική σύνταξη, από 43% έως 68%.
Το ερώτημα είναι τι στο καλό θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Περιμένω μια απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα ποιο είναι το μοντέλο που ονειρεύονται, γιατί είναι αντίθετοι στο νέο σύστημα και τι στο καλό προτείνουν.
Γιατί αρνούνται οι νέοι άνθρωποι να πάρουν παραπάνω συντάξεις;
Έχουν προηγούμενα μαζί τους;
Προφανώς και δεν έχουν αλλά τους ζαλίζει το κομματικό πάθος» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Χατζηδάκης.

Κάνουν κριτική και σε πράγματα που είναι σωστά

Ερωτηθείς για το εάν τελικά με το νέο σύστημα γίνεται τζόγος με τις εισφορές και τις μελλοντικές συντάξεις των ασφαλισμένων, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Χατζηδάκης είπε ότι «τζόγος θα ήταν εάν με τις επενδύσεις που θα γίνονται από το καινούριο Ταμείο της επικουρικής ασφάλισης θα κινδύνευαν οι αποταμιεύσεις των νέων ασφαλισμένων».
«Αλλά πώς θα κινδυνεύσουν;
Αφού το ίδιο το νομοσχέδιο λέει ότι στην απίθανη περίπτωση που κάτι πάει στραβά στις αγορές κλπ και δεν πάνε καλά οι επενδύσεις, ο ασφαλισμένος θα έρθει και θα πάρει με εγγύηση του κράτους τις εισφορές του συν τον πληθωρισμό.
Πού είναι ο τζόγος;
Δηλ. δεν ξέρω τι έχουν πάθει.
Έχουν ζαλιστεί από τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και αυτό τους δημιουργεί άγχος με αποτέλεσμα να κάνουν κριτική και σε πράγματα που είναι ολοφάνερα σωστά και πως τους αποξενώνει από τη νέα γενιά γιατί λένε ότι νοιάζονται για τη νέα γενιά.
Ας το αποδείξουν στην πράξη.
Δεν μπορεί εμείς να δίνουμε παραπάνω συντάξεις και εσύ να έρχεσαι και να λες ότι υπεραμύνεσαι ενός συστήματος που δεν ισχύει πουθενά» τόνισε ο κ.Χατζηδάκης

Ατομικός κουμπαράς

Ο κ.Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο πώς θα λειτουργεί ο ατομικός κουμπαράς.
«Είναι ένα σύστημα που ισχύει σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και σε χώρες με παράδοση στο κοινωνικό κράτος.
Οι χώρες αυτές έχουν στραφεί στον ατομικό κουμπαρά στις επικουρικές εδώ και αρκετά χρόνια.
Εμείς ακολουθούμε σε γενικές γραμμές το μοντέλο της Σουηδίας.
Αντί δηλ. να έχουμε το σημερινό σύστημα όπου έρχεται ο ασφαλισμένος και δίνει τα χρήματά του σε έναν γενικό κορβανά και πληρώνει με αυτόν τον τρόπο τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, δεν προγραμματίζει για τον εαυτό του, εμείς περνάμε στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα που είναι ένας ατομικός κουμπαράς.
Έρχεσαι δηλ. και κάνεις έναν λογαριασμό για σένα, επιλέγεις ένα προφίλ συντηρητικό, ισορροπημένο ή επιθετικό, μπορείς να το αλλάζεις ανά πέντε χρόνια, και το επικουρικό ταμείο επενδύει για εσένα ανάλογα με το πώς μπορεί να έχει καλύτερες αποδόσεις με βάση το προφίλ σου.
Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι αυτά τα συστήματα λειτουργούν καλύτερα.
Δίνουμε στον νέο άνθρωπο να έχει έναν έλεγχο πάνω στη σύνταξή του και να μην αποφασίζουν άλλοι γι' αυτόν, χωρίς αυτόν» υποστήριξε ο κ.Χατζηδάκης.

Εκκρεμείς συντάξεις

Όσον αφορά το θέμα των εκκρεμών συντάξεων ο κ.Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «από 155.000 περίπου που ήμασταν στις αρχές του χρόνου, στα τέλη Μαρτίου που είχαμε τα τελευταία επίσημα στοιχεία, είχαμε κατέβει στις 132.000 εκκρεμείς συντάξεις».
«Δεν με ικανοποιεί.
Πάμε να κάνουμε την τελική επίθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Θα χρησιμοποιήσουμε αφενός τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές για τους οποίους βγαίνουν την επόμενη εβδομάδα οι δύο υπουργικές αποφάσεις ώστε να αρχίσει η εκπαίδευσή τους προκειμένου από τα τέλη του μήνα περίπου να μπουν στη μάχη και να βοηθήσουν να μειωθεί το "στοκ" των συντάξεων» ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης