Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πίσω από τις επικοινωνιακές φιέστες, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει 4 κοινωνικά μέτωπα

Πίσω από τις επικοινωνιακές φιέστες, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει 4 κοινωνικά μέτωπα
Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται ότι το επόμενο διάστημα δεν θα είναι ευνοϊκό...
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί οι επικοινωνιακές φιέστες (Ούρσουλα, Dior, τέννις-Σάκκαρη, Τσιτσιπάς) να δίνουν μία επίπλαστη αίσθηση κυβερνητικής ευφορίας αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται ότι το επόμενο διάστημα δεν θα είναι ευνοϊκό.
Στο προσκήνιο μετά την κόντρα στο εργασιακό νομοσχέδιο έρχονται άλλα δύο νομοσχέδια-φωτιά τα οποία συνθέτουν ένα συγκρουσιακό τοπίο μέσα στον Ιούλιο.

Η διευθέτηση χρόνου δεν συμφέρει τους χαμηλόμισθους νέους – Σε αντίθεση η νεολαία

Το πρώτο νομοσχέδιο είναι αυτό της νέας επικουρικής σύνταξης το οποίο έρχεται σε μία περίοδο που τα συνδικάτα έχουν ξεσηκωθεί κατά της κυβέρνησης.
Είναι σίγουρο, όπως έχουμε ξαναγράψει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεσηκώσει τη νεολαία την οποία θεωρεί ήδη θιγμένη από τα τελευταία κυβερνητικά νομοθετήματα όπως το εργασιακό.
Είναι αλήθεια ότι εάν θίγει κάποιον το εργασιακό νομοσχέδιο είναι η νεολαία καθώς όπως λένε σοβαροί εργατολόγοι η διευθέτηση χρόνου στους χαμηλούς μισθούς – που παίρνουν ως επί των πλείστων οι νέοι εργαζόμενοι- δεν έχει κανένα αντίκρισμα για τους νέους ανθρώπους καθώς το κύριο αίτημά τους είναι η αύξηση του παραγόμενου εισοδήματος και όχι ο επιπλέον ελεύθερος χρόνος.
Η διευθέτηση, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και κατ’ επέκταση 4ήμερη υπερεργασία-3ήμερο ρεπό συμφέρει έναν καλοπληρωμένο εργαζόμενο που θέλει περισσότερο χρόνο για την οικογένεια του.

Ιούλιο και Σεπτέμβριο μπαράζ απεργιών από εκπαιδευτικούς-φοιτητές

Το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει μέσα στον Ιούλιο η κυβέρνηση είναι το σχέδιο της Ν.Κεραμέως για την αξιολόγηση των καθηγητών που θα φέρει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΟΛΜΕ και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σημειωτέον, τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση περιμένει μπαράζ απεργιών στα πανεπιστήμια για το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, για το θέμα της βάσης για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και βεβαίως για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Αν γνωρίζει κάτι καλά η κυβέρνηση, είναι ότι οι συνδικαλιστές της εκπαίδευσης είναι καλά οργανωμένοι και μπορούν να επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή (απεργία σημαίνει όχι μάθημα στα σχολεία άλλα αλλαγή στο πρόγραμμα των εργαζόμενων μελών της οικογένειας). Και η κυβέρνηση δεν θέλει να «ενοχλήσει» αυτό το πρόγραμμα.

Περιμένουν αντίδραση στην Βουλή από την πατριωτική πτέρυγα

Το τρίτο σημάδι που δείχνει ότι ο Ιούλιος θα είναι ιδιαίτερα καυτός είναι ότι αρχές του μήνα θα φέρει το Μαξίμου στη Βουλή το θέμα των μνημονίων συνεργασίας ως απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σαμαράς- Καραμανλής έχουν αποφασίσει (ιδιαίτερα ο πρώτος) να απέχουν από την ψηφοφορία αλλά είναι κατανοητό ότι η πατριωτική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας πιέζεται από τον κόσμο να αντιδράσει.
Και ενδεχομένως να έχουμε περιστατικό αντίδρασης από κάποιον βουλευτή της επιρροής Σαμαρά.
Τα εσωκομματικά μέσα στη Ν.Δ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα αυτή τη περίοδο από την στιγμή που ο Πρωθυπουργός έχει δείξει ότι εμπιστεύεται περισσότερο για την διακυβέρνηση της χώρας, στελέχη προερχόμενα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι στο επόμενο ανασχηματισμό θα πρέπει να αλλάξει αυτές τις ισορροπίες και -για να χρυσώσει και το χάπι των Πρεσπών- να αξιοποιηθούν περισσότεροι βουλευτές από το δυναμικό της Κ.Ο.

Yπάρχει μεγάλο αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα που δεν θα ενδώσει στα προνόμια

Το τέταρτο σημάδι που η κυβέρνηση περιμένει αντιδράσεις είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Η κυβέρνηση μέσα στον Ιούλιο –που δεν θα υπάρχουν και περιοριστικά μέτρα- θα νομοθετήσει για τα προνόμια-διευκολύνσεις των εμβολιασμένων πολιτών και αυτό ήδη δημιουργεί αντιδράσεις από μερίδα του κόσμου.
Οι πανευρωπαϊκές παλινωδίες, μάλιστα, με το Astra Zeneca δημιουργούν περισσότερη αβεβαιότητα στο κόσμο και ενισχύουν το κίνημα αυτό σε μία συγκυρία όχι και τόσο ευνοϊκή.
Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο και θα αρνηθεί να εμβολιαστεί παρά τα προνόμια που δίνει στους εμβολιασμένους. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι το φθινόπωρο, συνδυαστικά με την κόπωση που υπάρχει και τις μεταλλάξεις που θα έρθουν μέσα από τον τουρισμό, θα βρει τη χώρα απέναντι σε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας ιδιαίτερα ύπουλο καθώς πλέον δεν χωράει σε καμία λογική η επιβολή ενός νέου lockdown.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης