Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πελώνη: Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν να μην επαναληφθεί το 2021 η ένταση του 2020

Πελώνη: Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν να μην επαναληφθεί το 2021 η ένταση του 2020
Συνεχίζει να βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα υποστήριξε η κα.Πελώνη
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν να μην επαναληφθεί το 2021 η ένταση του 2020 διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσά τους ενώ παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021», τόνισε η κa. Πελώνη.
«Επιπλέον, χαρακτήρισαν θετική την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων διαύλων επικοινωνίας ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της θετικής ατζέντας επί 25 σημείων στα οποία εργάζονται ήδη οι υφυπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και για τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της covid-19.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης με βάση την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.
Υπό αυτό το πρίσμα επεσήμανε ότι η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ΕΕ» ανέφερε η κα.Πελώνη.

Κυπριακό: Απορριπτέα η λύση δύο κρατών

Αναφορικά με το Κυπριακό, η κα.Πελώνη υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επί της αρχής απορριπτέα ενώ αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και στο κοινοτικό κεκτημένο».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών.
Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε.
Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά η κα. Πελώνη.

Επαφές Μητσοτάκη

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πλανήτης -ιδίως μάλιστα στην πανδημία και την κλιματική αλλαγή- και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα τις περίπλοκες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».
Επανέλαβε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού παραπομπής της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Βρετανό ομόλογό του Boris Johnson, τον οποίο ενημέρωσε για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που επιτρέπει την άρση των περιορισμών για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα».

Βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα

Αναφερόμενη στην πορεία της επιδημίας, η κα.Πελώνη είπε πως είναι κοινή διαπίστωση ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα συνεχίζει να βελτιώνεται, καθώς όπως είπε, είναι σημαντική η μείωση των ασθενών και των διασωληνωμένων που νοσηλεύονται.
«Το 92% των συμπολιτών μας άνω των 65 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν δεν είχε εμβολιαστεί» υποστήριξε η κα.Πελώνη, επισημαίνοντας ότι «για να αποφύγουμε νέα έξαρση και να κάνουμε ασφαλές καλοκαίρι είναι ανάγκη να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη».
Όσον αφορά τα περί «ξεστοκαρίσματος» του εμβολίου της AstraZeneca, η κα.Πελώνη έκανε λόγο για μια προσβλητική φρασελογία και προς τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμβολιασμών και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης