Πολιτική

Γεραπετρίτης: Στο 90% το εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις υπέρ των εργαζομένων

Γεραπετρίτης: Στο 90% το εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις υπέρ των εργαζομένων
Έχουμε εργοδοτικό έλεγχο, έχουμε κατοχύρωση δικαιωμάτων εργαζομένων υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως σε ποσοστό 90% το εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις υπέρ των εργαζομένων διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης.
«Στη σημερινή κατάσταση την οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, υποδηλωμένη εργασία, εργοδοτικούς καταναγκασμούς, έχουμε μεγάλες υπερβολές σε ό,τι αφορά τις συνδικαλιστικές καταχρήσεις
Η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο στο 90%, δε θα πω στο 99%, αποτελεί αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις υπέρ των εργαζομένων.
Ποιες είναι οι εγγυήσεις αυτές: έχουμε πρώτα απ' όλα εργοδοτικό έλεγχο.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ψηφιακή κάρτα εργασίας έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχεται η εργασία.
Να μη μπορεί πλέον δηλαδή ο εργοδότης να καταναγκάζει υποδηλωμένα τον εργαζόμενο να δουλεύει.
Άρα αυτό θα ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο μέσω της Εργάνης για να μην έχουμε τέτοιου τύπου φαινόμενα.
Θα γίνεται ενισχυμένος έλεγχος και από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας το οποίο αποκτά αυτοδυναμία έτσι ώστε να μπορεί να ασκεί τη δική του πολιτική» υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Γεραπετρίτης.

Κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων

«Έχουμε κατοχύρωση δικαιωμάτων εργαζομένων.
Ποιος αλήθεια διαφωνεί στο να έχουμε άδεια πατρότητας που δεν είχαμε ποτέ, προστασία από απόλυση του νέου πατέρα;
Ποιος αμφιβάλλει ότι είναι σωστό να εξομοιώνονται οι εργατοτεχνίτες με τους κοινούς εργαζομένους που δεν προστατεύονταν ποτέ;
Ή επίσης τα παιδιά τα οποία δούλευαν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ή οι φροντιστές;
Ποιος αμφιβάλλει ότι είναι ένα πολύ σπουδαίο δικαίωμα του πολίτη, του εργαζόμενου, όταν δεν εργάζεται να μπορεί να αποσυνδέεται από την εργασία του;
Που είναι το πιο βασικό στοιχείο αλλοτρίωσης.
Εγώ όταν δεν εργάζομαι δεν θέλω να είμαι διαθέσιμος μέσω του τηλεφώνου ή μέσω του e mail.
Για πρώτη φορά κατοχυρώνεται αυτό.
Έχουμε προστασία από τη βία και την παρενόχληση.
Εισάγεται καθυστερημένα η Σύμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που προστατεύει από κάθε μορφή εργοδοτικής βίας.
Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που διαφωνεί σ' αυτό», διερωτήθηκε ο κ. Γεραπετρίτης.

Διευθέτηση χρόνου εργασίας

Ο κ.Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στα δύο ζητήματα που έχουν προκαλέσει ένταση και αντιδράσεις από συνδικάτα, εργαζόμενους και αντιπολίτευση.
«Το πρώτο έχει να κάνει με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το δεύτερο με το συνδικαλισμό» είπε ο κ.Γεραπετρίτης, ο οποίος αναφορικά με το δεύτερο, υποστήριξε πως «υπάρχει συνήθως μία συνδικαλιστική μειοψηφία η οποία καθορίζει τις τύχες του συνόλου του σώματος των εργαζομένων».
«Διαφωνούμε πραγματικά με το να υπάρχει μητρώο στο οποίο να εγγράφονται οι συνδικαλιστικοί φορείς έτσι ώστε να μη λειτουργούν άναρχα ή με το δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έτσι ώστε να μη λαμβάνονται οι αποφάσεις από μία ελάχιστη μειοψηφία αλλά να υπάρχει ευρεία αντιπροσώπευση στις αποφάσεις;» διερωτήθηκε ο κ.Γεραπετρίτης, αναφέροντας πως σε όσα καινούργια εισάγονται είναι να μην υπάρχει και η δυνατότητα να επαναπροκηρυχθεί μία απεργία η οποία έχει κηρυχθεί παράνομη καθώς και ότι εισάγεται ένας όρος ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας στις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος π.χ. στις μεταφορές.
Όσον αφορά το θέμα της διευθέτησης του χρόνου είπε ότι «με πρωτοβουλία του εργαζόμενου και μόνο με τη συναίνεσή του είναι δυνατόν να καθορίζεται ένα διαφορετικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά το ωράριο της απασχόλησής του».
«Δεν είναι ο εργοδότης ο οποίος το προτείνει.
Είναι ο εργαζόμενος και είναι ο εργαζόμενος επειδή θα θελήσει ενδεχομένως ο ίδιος για λόγους προσωπικούς, οικογενειακούς, για οποιοδήποτε λόγο, να διαμορφώσει ένα διαφορετικό πλαίσιο εργασίας.
Δεν επηρεάζεται ούτε ο τρόπος της αμοιβής, όπως εντελώς εσφαλμένα δίδεται προς τα έξω, ούτε επηρεάζεται ο συνολικός χρόνος εργασίας.
Ούτως ή άλλως δεν θα μπορέσουμε να παρεκκλίνουμε και από το 8ωρο και από τις 40 ώρες εβδομαδιαίως», τόνισε ο κ.Γεραπετρίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης