Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γιατί δεν θα κάνει πρόταση μομφής για το εργασιακό νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί δεν θα κάνει πρόταση μομφής για το εργασιακό νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ;
Την Πέμπτη η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση
Σχετικά Άρθρα

Δεν σκοπεύει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Κωστή Χατζηδάκη ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παρόλο που όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο στην Βουλή, η πρώτη σκέψη στην Κουμουνδούρου ήταν αυτή.

Οι λόγοι που δεν θα κάνει πρόταση μομφής

Οι λόγοι πολλοί:
Πρώτον διότι μία πρόταση μομφής θα καταστούσε ήρωα τον Κωστή Χατζηδάκη.
Δεύτερον, το νομοσχέδιο δεν είναι ιδέα του κ. Χατζηδάκη, ούτε ήταν του Γ.Βρούτση. Στο πυρήνα των αποφάσεων για το νομοσχέδιο βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άκης Σκέρτσος. 
Τρίτον: Υπάρχουν πρόσωπα και βουλευτές στη ΝΔ που δεν έχουν θετική άποψη για το νομοσχέδιο και μία πρόταση μομφής θα εξελισσόταν σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης που θα συσπείρωνε ακόμα και τους διαφωνούντες βουλευτές.

Στους δρόμους ψήνεται συνεργασία μεταξύ Φώφης και Τσίπρα

Πάντως, πέραν της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει το σύνθημα για αντεπίθεση στους δρόμους. Την Πέμπτη στη μεγάλη εργατική απεργία που θα συμμετάσχουν όλα τα μεγάλα εργατικά και συνδικαλιστικά κέντρα (ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ,Μετρό), ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι μαζί τους ενώ στους δρόμους θα βρεθεί και η Φώφη Γεννηματα. Η κοινή κάθοδος των δύο θα δημιουργήσει συνθήκες πανστρατιάς και θα ανάψει τη φλόγα των συνεργασιών. Άλλωστε, όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Τσίπρας δεν προτιμάει τον Ανδρέα Λοβέρδο ως νέο αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ που αυτομάτως θέτει την κ. Γεννηματά πιο εύκολη σε μία συνεργασία στο πλαίσιο της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Πιέζεται η Φώφη για την προοδευτική διακυβέρνηση

Και από την πλευρά της η Φώφη πιέζεται πολύ από τις φατρίες του κόμματος προκειμένου να έρθει σε σύγκλιση με τον Τσίπρα. Ειδικά εάν υπάρξει σενάριο εκλογών και σχηματισμού προοδευτικής διακυβέρνησης. Θα πρέπει να πούμε ότι όσο και να φαίνεται δύσκολο, στην πολιτική ιστορία του τόπου συνεργάστηκαν πολλές ετερόκλητα ιδεολογικές ομάδες. Παράδειγμα,ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Χ.Φλωράκη και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο. Το σενάριο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιο πιθανό.
Οι συνθήκες πανεργατικής κινητοποίησης την Πέμπτη θα στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και τα κόμματα θέλουν αυτές οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν κάθε εβδομάδα μέχρι να κατατεθεί στην Ολομέλεια το εργασιακό νομοσχέδιο.

Η ρητορική ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο

Από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για κήρυξη πολέμου στη μισθωτή εργασία, δηλαδή στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Μεταξύ άλλων η Κουμουνδούρου διατυμπανίζει ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών. Το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους. Πλήττει τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερ-εκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των εργαζομένων και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά, που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα, και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του brain drain. Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης