Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διχάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση τα ειδικά προνόμια των εμβολιασμένων

Διχάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση τα ειδικά προνόμια των εμβολιασμένων

Σε 3 στάδια η εφαρμογή των προνομίων

Σχετικά Άρθρα

Mία σειρά από ζητήματα που τίθενται στο δημόσιο λόγο έχουν διχάσει την κυβέρνηση αλλά και τον Πρωθυπουργό. Ασφαλώς ένα από τα θέμα που είχαν τεθεί εδώ και καιρό, έστω και σαν επικεφαλίδες, όπως αυτό των προνομίων των εμβολιασμένων έρχεται ξανά στο προσκήνιο μετά την παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα. Όπως είναι προφανές, ο κ. Πέτσας ο οποίος διατηρεί ένα συνεχή δίαυλο επικοινωνίας με τον Πρωθυπουργό άφησε, επίτηδες, να συζητηθεί ένα θέμα ανοικτά προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει μία πρώτη άποψη για τις τάσεις που κυριαρχούν για αυτό στην κοινωνία.

Η αντιπολίτευση θα αντιδράσει στα ειδικά προνόμια διότι δημιουργούς πολίτες 2 ταχυτήτων

Και κυρίως, όπως λένε οι κυβερνητικές πηγές, να εξεταστεί ποια θα είναι η αντίδραση της αντιπολίτευσης πάνω στο θέμα των προνομίων. Ήδη αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα έχουν ξεκινήσει μία σχετική επιχειρηματολογία κατά των «ειδικών προνομίων» των εμβολιασμένων πολιτών διότι προκαλούν πολίτες δύο ταχυτήτων και αυτό θα κορυφωθεί τις επόμενες μέρες.
Ωστόσο, υπάρχουν ήδη στα σκαριά κάποιες αποφάσεις της κυβέρνησης όπως για παράδειγμα να υπάρξει άρση της υποχρέωσης για self test στο Δημόσιο και στο Ιδιωτικό τομέα σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Μία δεσμίδα των πρώτων ελαφρύνσεων στο θέμα αυτό θα έχουμε στα μέσα Ιουνίου, μετά τις 15 Ιουνίου όταν και θα αρθούν οι περιορισμοί στη κυκλοφορία των πολιτών.

Σε 3 επίπεδα το καθεστώς προνομίων στους εμβολιασμένους

Ωστόσο, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη που θα κληθούν να πάρουν μέρος σε ειδικές συσκέψεις με την επιστημονική ομάδα, το καθεστώς των προνομίων θα τεθεί σε τρία επίπεδα:

  1. Να υπάρξουν «προνόμια» σε όσους έχουν εμβολιαστεί ώστε να μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας (θέατρα, σινεμα, μπαρ, εστιατορία, καφέ).
  2. Να υπάρξει χαλάρωση του υποχρεωτικού μέτρου της μάσκας σε όσους έχουν εμβολιαστεί- ένα μέτρο που μπορεί να χαλαρώσει από τον Αύγουστο όταν θα έχει εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο δείγμα και θα έχει οικοδομηθεί ένα τείχος ανοσίας
  3. Να τεθεί υποχρεωτική εφαρμογή του εμβολιασμού στο Δημόσιο με συγκεκριμένο ποινολόγιο σε όσους αρνούνται. Η εφαρμογή αυτή έχει ιδιαίτερη στόχευση τους ιατρούς και υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς υπάρχουν περιστατικά μολύνσεων ασθενών από αυτές τις κατηγορίες ενδονοσοκομειακά.


Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ειδικά σε αυτό το μέτρο ανθίσταται ο Υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενώ η κυβέρνηση έχει διαχωριστεί σε αυτούς που λένε να προχωρήσει το μέτρο των προνομίων και σε αυτούς που θεωρούν ότι η κοινωνία έχει υποστεί ανεπανόρθωτη κόπωση με την πανδημία και δεν πρέπει να έρθει τώρα κάποιο ζήτημα.

Ο Πρωθυπουργός φοβάται για το ενδεχόμενο 4ου κύματος το φθινόπωρο

Τέλος, ο κύριος φόβος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει πισωγύρισμα στο εμβολισμό πρόγραμμα και κυρίως να μην έχουμε ένα 4ο κύμα πανδημίας από τον Σεπτέμβριο. Σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις ο Πρωθυπουργός ρώτησε Καθηγητή Λοιμωξιολογίας σε τι βαθμό μπορεί να ενεργοποιηθεί ένα 4ο κύμα το φθινόπωρο. Ο συγκεκριμένος Καθηγητής τού τόνισε ότι ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει και 3η δόση εμβολίου το φθινόπωρο για όσους εμβολιάστηκαν αρχές του χρόνου. Πάντως, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ένα 4ο κύμα πανδημίας θα χτυπήσει περισσότερο τις ηλικίες από 60 ετών και πάνω που δεν έχουν εμβολιαστεί γι’ αυτό και πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να πείσει αυτές τις ηλικίες να εμβολιαστούν. Πάντως, ένα 4ο κύμα θα χτυπήσει εκ νέου την οικονομία και θα θέσει περιορισμούς που το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύει ότι ποτέ δεν θα ξαναθέσει.

Σωτήρης Πίκουλας

sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης