Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη τον Ιούνιο: Από την Αστυπάλαια στις Βρυξέλλες και μετά Σλοβακία, Ιράκ και Λιβύη

Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη τον Ιούνιο: Από την Αστυπάλαια στις Βρυξέλλες και μετά Σλοβακία, Ιράκ και Λιβύη
Ξεχωρίζει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan στις 14/6
Σχετικά Άρθρα

Ένα διπλωματικό μαραθώνιο θα πρέπει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στον Ιούνιο με μπαράζ επαφών και συναντήσεων και κυριότερη αυτή με τον Τούρκο Πρόεδρο Tayip Erdogan που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Την ίδια μέρα θα υπάρξει και συνάντηση Biden - Erdogan, μία συνάντηση που θα αναδείξει τις διαθέσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε απέναντι στην Τουρκία και κατ’ επέκταση θα κρίνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για το επόμενο διάστημα.

Το πρότζεκτ της Αστυπάλαιας

Ωστόσο, σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργςό θα μεταβεί στην Αστυπάλαια όπου θα παρουσιαστεί η πρόοδος του σχεδίου Smart and Sustainable Island, της μετατροπής δηλαδή του νησιού σε ένα μέρος όπου θα υπάρχει μόνο ηλεκτροκίνηση και όπου όπου το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές.
Στην Αστυπάλαια θα βρεθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρίας Volkswagen για να επιβλέψει το φιλόδοξο πρότζεκτ.

Προσελκύοντας τους Γερμανούς

Πέρα, όμως, από τον κρίσιμο ραντεβού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα συναντήσεων.
Στις 8 Ιουνίου θα διεξαχθεί – μέσω διαδικτύου – το 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να θέλει να το αξιοποιήσει ως άλλη μια σημαντική ευκαιρία για την προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Αλλά κυρίως, Γερμανών τουριστών που αποτελούν τη μεγαλύτερη πελατεία στον εγχώριο τουριστικό κλάδο.

Η πιο κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 14/6

Ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, με μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς το παρόν να είναι εκτός προγραμματισμού, αλλά με τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν να «κλειδώνει» χθες κατά την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Από τις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ταξιδέψει στη Σλοβακία για να συμμετάσχει μαζί με άλλους ξένους ηγέτες στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, στο πλαίσιο του Φόρουμ Μπρατισλάβας στις 15 Ιουνίου.

Σύνοδος Κορυφής στις 24-25/6

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της πορτογαλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, αναμένεται να επικυρωθεί η κρίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό απόφαση για ελεύθερα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη με το «ψηφιακό πιστοποιητικό Covid».
Στην ατζέντα θα είναι και η σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας, με τον κ. Μητσοτάκη να επιθυμεί δέσμευση των ευρωπαίων σε ένα αυστηρό πλαίσιο επιβολής υποχρεώσεων για την Τουρκία, ειδικά στο θέμα των προσφύγων.

Aνατολική Μεσόγειο, Ιράκ και Λιβύη

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεών του στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε συνεκτικά το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έγραψε και το Foreign Policy, κάνοντας λόγο για την «καθοριστική συμμετοχή της πατρίδας μας για τη σταθερότητα μιας περιοχής» και τονίζοντας ότι ο ευρύτερος αυτός γεωγραφικός χώρος είναι «ζωτικός όχι μόνο για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά για τα συμφέροντα της Ένωσης και συνολικά κομβικός για τη διεθνή νομιμότητα και την ασφάλεια».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε στις ίδιες δημόσιες δηλώσεις του ότι η «κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τέλος υπάρχουν δύο ακόμα ταξίδια μέσα στον Ιούνιο που δεν αποκλείεται να γίνουν και μέσα στον Ιούλιο.
Ένα στο Ιράκ και συγκεκριμένα στο Ερμπίλ του Κουρδιστάν, όπου υπάρχει ελληνικό γενικό προξενείο και άλλο ένα πιθανότατα στη Λιβύη όπου έχει ανοίξει κανονικά και λειτουργεί η ελληνική πρεσβεία.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης