Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κύπρος: Σκάνδαλο πλαστογραφίας από πολιτικό ανάβει φωτιές εν όψει εκλογών

Κύπρος: Σκάνδαλο πλαστογραφίας από πολιτικό ανάβει φωτιές εν όψει εκλογών
Φωτιά στο προεκλογικό πολιτικό σκηνικό της Κύπρου, τέσσερις μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές

Φωτιά στο προεκλογικό πολιτικό σκηνικό της Κύπρου, τέσσερις μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, έβαλαν οι καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κατά του Επιτρόπου Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη για πλαστογραφία τόσο του απολυτηρίου λυκείου του όσο και του πανεπιστημιακού του διπλώματος.
Το θέμα δημοσιοποιήθηκε χθες πρωτοσέλιδα από δύο μεγάλες εφημερίδες, και προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου δημόσια σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Η διαρροή της καταγγελίας, η οποία περιελάμβανε και φωτογραφίες των εμφανώς παραποιημένων διπλωμάτων του κ. Γιαννάκη, οδήγησε τον Επίτροπο Εθελοντισμού να υποβάλει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία έγινε αποδεκτή.

Πυρ ομαδόν κατά Προέδρου - ΔΗΣΥ

Ακολούθησε σφοδρή επίθεση του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά του προεδρικού αλλά και του κυβερνώντος κόμματος, αφού ο κ. Γιαννάκη υπήρξε εξέχων στέλεχος του ΔΗΣΥ ενώ ο διορισμός του στην θέση του Επιτρόπου έγινε με προεδρική πράξη.
Το ΑΚΕΛ καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει εξηγήσεις ενώ το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι η «κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ αποτελεί την πλέον διεφθαρμένη και διαπλεκόμενη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Το κίνημα οικολόγων σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένας υψηλόμισθος «άριστος» του κυρίου Αναστασιάδη εμπλέκεται σε σκάνδαλο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υπερασπίστηκε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη λέγοντας ότι δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει το 2013 (όταν διόρισε τον κ. Γιαννάκη), για μια πλαστογραφία που φέρεται να έγινε το 1996.
Η υπόθεση Γιαννάκη πάντως έχει ήδη μεταφερθεί από το πεδίο των πολιτικών αντιπαραθέσεων στο πεδίο των αστυνομικών ερευνών αφού η αστυνομία διερευνά την υπόθεση. Σε περίπτωση που στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον του κ. Γιαννάκη, άλλος ένας κρατικός αξιωματούχος μπορεί να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ανθρωποφαγία καταγγέλλει ο N. Aναστασιάδης

Για ανθρωποφαγία έκανε λόγο ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου.
«Δεν θεωρώ ότι η ανθρωποφαγία προσφέρει εκλογικούς πόντους σε οποιονδήποτε», ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με την παραίτηση του Επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιάννη Γιαννάκη.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος, πάνω από όλα σέβεται το σύνταγμα και την πατρίδα και συνεπώς από την ώρα που βρίσκεται υπό διερεύνηση μια υπόθεση δεν είναι δυνατό να είναι αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης.
Όπως τόνισε, αυτό που έπραξε ως όφειλε, ήταν να δεχθεί άμεσα την παραίτηση του Επιτρόπου Εθελοντισμού.
Την ίδια ώρα υπενθύμισε ότι κατά τον διορισμό, το διορίζον όργανο έχει την ευθύνη ελέγχου των προσόντων του διοριζομένου. Η αρμόδια αρχή δεν ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε, λέγοντας πως ούτε επί των ημερών του ιδίου έχει τύχει διορισμού ο κ. Γιαννάκη.
«Αρχικά ο διορισμός έγινε ως συνεργάτη το 1996 και αργότερα νομιμοποιήθηκε επί διακυβέρνησης Τάσου Παπαδόπουλου σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ», ανέφερε.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως για οποιονδήποτε αδικοπραγείσα η οδός είναι μία, τα δικαστήρια. Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης έναντι παντός υπευθύνου, ή οποιουδήποτε αποδειχθεί ότι παραβίασε διάταξη του ποινικού κώδικα, ανέφερε ο ΠτΔ.
«Εμείς δεν καλύπτουμε κανέναν κι αυτό καταδεικνύεται και από τις ήδη αυξημένες διώξεις εναντίον όσων παραβίασαν ή καταχράστηκαν το επενδυτικό πρόγραμμα.
Καταδεικνύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της για το κράτος δικαίου, όπου διαπιστώθηκε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακή Δημοκρατίας, 37 πρόσωπα ανεξάρτητα θέσεως ή κομματικής προέλευσης, οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου. Την ίδια ώρα, σωρεία νομοσχεδίων είναι κατατεθειμένα στη Βουλή για πάταξη της διαφθοράς εδώ και χρόνια.
Αν εννοούν αυτά που ισχυρίζονται όσοι εμφανίζονται «Ηρακλής» για την πάταξη της διαφθοράς, μία είναι η οδός. Να ψηφίσουν επιτέλους τα νομοσχέδια που θα φέρουν τη διαφάνεια σε όλα τα δημόσια αξιώματα, είτε της Βουλής, είτε της εκτελεστικής εξουσίας, είτε των όποιων άλλων θεσμών» κατέληξε ο Πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης