Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προβληματισμός Μαξίμου για τις θρομβώσεις – Ελπίδες να «ξεκολλήσει» το Ελευθερία με το άνοιγμα σε όλα τα εμβόλια

Προβληματισμός Μαξίμου για τις θρομβώσεις – Ελπίδες να «ξεκολλήσει» το Ελευθερία με το άνοιγμα σε όλα τα εμβόλια
Τα τέσσερα από τα περιστατικά που διερευνώνται αφορούν σε άτομα που εμβολιάστηκαν με Astrazeneca και το ένα άτομο που εμβολιάστηκε με Johnson & Johnson
Σχετικά Άρθρα

Συναγερμό αλλά και προβληματισμό προκάλεσαν τις τελευταίες μέρες στις υγειονομικές Αρχές της χώρας και στο Μέγαρο Μαξίμου τα 5 σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων που σημειώθηκαν μετά από εμβολιασμό με εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Τα τέσσερα από τα περιστατικά που διερευνώνται αφορούν σε άτομα που εμβολιάστηκαν με Astrazeneca και το ένα άτομο που εμβολιάστηκε με Johnson & Johnson.
Μάλιστα τα τρία περιστατικά με Astrazeneca είναι στην Κρήτη, όπου μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 40.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Σημειώνεται πως ένα περιστατικό θρόμβωσης έχει καταγραφεί στη Θήβα και αφορά γυναίκα που εμβολιάστηκε με Johnson & Johnson.
Το νεότερα από τα περιστατικά που ερευνούν οι επιστήμονες αφορά μία 36χρονη γυναίκα η οποία νοσηλευόταν από τις 22 Μαΐου σε νοσοκομείο της Λέσβου και τώρα μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο με συμπτώματα θρόμβωσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca, δέκα ημέρες πριν μπει στο νοσοκομείο.

Επιβράδυνση εμβολιασμών σε νησιά και στους νέους παρά τις δηλώσεις


Η δημοσιοποίηση των περιστατικών αυτών έχει σταματήσει το κλείσιμο ραντεβού συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων που είτε δεν θέλουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο Αstra Zeneca είτε περιμένει να κλείσει ραντεβού με τα άλλα εμβόλια που υπάρχουν.
Επίσης τα περιστατικά θρομβώσεων έχουν επιβραδύνει τον εμβολιασμό σε κάποια τουριστικά νησιά όπως η Λέσβος, η Κάλυμνος, η Σάμος κ.α στα οποία οι υγειονομικές αρχές μέχρι τώρα χρησιμοποιούν το εμβόλιο της J&J.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ παρατηρείται χαμηλή συμμετοχή στους εμβολιασμούς στις ηλικιακές ομαδες 30-39 και 40 – 44.
Συγκεκριμένα στην ηλικιακή ομάδα 40-44 έχει ήδη εμβολιαστεί το 21% και αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό πάει στο 45%.
Στην ηλικιακή ομάδα 30-39, το 17% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 22%.

Θα ανοίξουν πιο νωρίς όλα τα εμβόλια στους νέους από 18-40 ετών – Αυτές είναι οι ημερομηνίες


Οι χαμηλές αποδόσεις αυτών των ομάδων, φέρνει πιο κοντά το άνοιγμα τους στα εμβόλια όλων των εταιρειών αλλά και το άνοιγμα μέσα στο Ιούνιο της ηλικιακής ομάδας 18-29 ενώ σύμφωνα με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό θα εξεταστεί στη Σύνοδο και το άνοιγμα της ηλικιακής ομάδας από 12-18 (μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου), εφόσον δώσει και το πράσινο φως ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΒΝ, είτε το προσεχές Σάββατο (29/5) είτε την προσεχή Δευτέρα (31/5) θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-34, ενώ εκτιμάται ότι έως τις 7 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, ως εκ τούτου από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά θα είναι ανοιχτός ο εμβολιασμός για όλους τους ενήλικους πολίτες.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης