Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: Δίνει νέα δικαιώματα στον εργαζόμενο - Προσθέσαμε ρύθμιση που κατοχυρώνει το 8ωρο

Χατζηδάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: Δίνει νέα δικαιώματα στον εργαζόμενο - Προσθέσαμε ρύθμιση που κατοχυρώνει το 8ωρο

"Προσθέσαμε ρύθμιση που κατοχυρώνει εκ νέου το 8ωρο, παρότι δεν είναι νομικά αναγκαίο", αναφέρει ο Κ. Χατζηδάκης

Σχετικά Άρθρα

«Το νομοσχέδιο Προστασίας της Εργασίας είναι μια καινοτόμα παρέμβαση, που δίνει στον εργαζόμενο νέα δικαιώματα, νέα ευκαιρίες και νέες επιλογές», τονίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκης.
Μάλιστα, ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews στην οποία περιγράφει όλο το νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζει ότι δεν καταργείται το 8ωρο.
«Προσθέσαμε ρύθμιση που κατοχυρώνει εκ νέου το 8ωρο , παρότι δεν είναι νομικά αναγκαίο, ώστε η συζήτηση να επιστρέψει επιτέλους στην πραγματικότητα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει ότι «θα εξακολουθήσει να ισχύει στην Ελλάδα ό,τι ισχύει δεκαετίες τώρα. Ότι, με βάση πάντα το 8ωρο, οι εργαζόμενοι έχουν δύο επιλογές: Η μία είναι οι υπερωρίες. Τις οποίες φέρνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ακριβώς γιατί αναγνωρίζουμε ότι ενισχύουν το εισόδημα πολλών εργαζόμενων. Η άλλη επιλογή είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η οποία ισχύει σε όλη την Ε.Ε. και ισχύει στην Ελλάδα από το 1990. Και επί ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόστηκε στον ΟΤΕ, στην Alpha Bank, στον Παπαστράτο, στην ΗΒΗ και στον τουρισμό. Επιλογή που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους που το θέλουν να δουλεύουν λίγο παραπάνω για κάποιες ημέρες και να παίρνουν ως αντάλλαγμα ελεύθερες τις Παρασκευές ή περισσότερα ρεπό ή μεγαλύτερη άδεια. Επιλογή που με την κοινοτική οδηγία 1158, που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019, μπορεί να προχωρήσει με ατομικές συμβάσεις στις περιπτώσεις των εργαζόμενων γονέων και των φροντιστών».
«Εμείς το μόνο που προσθέτουμε σε όλο αυτό», συνεχίζει ο κ. Χατζηδάκης, «είναι ότι δίνουμε την επιλογή αυτή και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων - μόνο μετά από αίτημά τους – όπως οι φοιτητές».
Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι «αν ένας εργοδότης πάει να εκμεταλλευτεί είτε αυτή τη ρύθμιση, είτε άλλες ρυθμίσεις που ήδη υφίστανται ή εισάγονται για πρώτη φορά, για να εκβιάσει κάτι από τον εργαζόμενο και στο τέλος να τον απειλήσει με απόλυση, οι απολύσεις αυτές κηρύσσονται άκυρες».
Μάλιστα, σημειώνει ότι εγγύηση θα αποτελεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά και η νέα ανεξάρτητη Επιθεώρηση Εργασίας.

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας όχι μόνο θα λύσει προβλήματα, αλλά θα είναι και μια επανάσταση στην αγορά εργασίας.
Αφού σημειώνει πως αποτελεί και ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ που πλέον πραγματοποιείται, τονίζει πως είναι ένα εργαλείο πάταξης της «μαύρης» εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
Όπως εξηγεί, η ψηφιακή κάρτα θα είναι είτε εφαρμογή στο κινητό ή η υφιστάμενη κάρτα εργασίας που ήδη χρησιμοποιούν πολλές επιχειρήσεις.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως θα εφαρμοστεί το συντομότερο, ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες-βιομηχανίες), πριν επεκταθεί στην υπόλοιπη αγορά.

Αναβαθμίζουμε το ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη Αρχή

Κληθείς να απαντήσει γιατί το ΣΕΠΕ μετατρέπεται σε ανεξάρτητη Αρχή, ο υπουργός κάνει λόγο για αναβάθμιση, έτσι ώστε «να πάψει να επηρεάζεται από κυβερνήσεις και να εφαρμόζει χωρίς περίσπαση την εργατική νομοθεσία».

Περί απολύσεων

Ο κ. Χατζηδάκης, ερωτηθείς γιατί δεν επιτρέπεται με το νέο σχέδιο η επαναπρόσληψη εργαζόμενου που θα δικαιωθεί στα δικαστήρια, απαντά πως «όταν υπάρχει ένταση στις σχέσεις εργαζόμενου - εργοδότη ή όταν η επιχείρηση έχει οικονομικά προβλήματα, παίρνουμε το ισπανικό και γαλλικό δίκαιο».
Και εξηγεί: «αν , δηλαδή, ο εργαζόμενος καταφύγει σε δικαστήριο μετά από απόλυση, τα δυο μέρη επιμείνουν στις απόψεις τους και υπάρξει απόφαση υπέρ του εργαζομένου, τότε εκείνος μπορεί να πάρει, εκτός από την κανονική, μέχρι 24 μήνες επιπλέον αποζημίωση, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τρεις φορές το ύψος της κανονικής».
«Το νομοσχέδιο ενισχύει την προστασία από απολύσεις», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει πως «παίρνει τον υπάρχοντα κατάλογο των λόγων προστασίας από απόλυση και προσθέτει: πρώτον, τους πατεράδες για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού τους, δεύτερον τους τηλεργαζόμενους που ασκούν το δικαίωμα της αποσύνδεσης, τρίτον τους εργαζόμενους που αρνούνται τη διευθέτηση και τέταρτον, τη λεγόμενη «ενάσκηση δικαιώματος» τους εργαζομένου, την οποία μεταφέρουμε στην απόλυτη προστασία. Ενώ αντιστρέφουμε και το βάρος της απόδειξης. Θα είναι, δηλαδή, ο εργοδότης πλέον που θα καλείται να αποδείξει ότι έχει δίκαιο και όχι ο εργαζόμενος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης