Πολιτική

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Εργαστείτε πιο ενεργά για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Εργαστείτε πιο ενεργά για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο
Αδιανόητο μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικά πιόνια είπε ο κ.Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

Να εργαστεί πιο ενεργά για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο καλεί την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Fabrice Leggeri υποστήριξε πως είναι αδιανόητο πρόσφυγες και μετανάστες να χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικά πιόνια.
«Είναι μια ευκαιρία να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την εξαιρετική συνεργασία που διατηρούμε τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων μας, που αποτελεί δικαίωμα της χώρας μας και υποχρέωση απόλυτα συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο.
Γνωρίζουμε πως είμαστε μια ήπειρος που παρέχει διεθνή προστασία όπου αυτό είναι αναγκαίο και θέλουμε να προσφέρουμε νόμιμες οδούς για μετανάστευση αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας απέναντι στα κυκλώματα διακινητών» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Μειώσαμε κατά 80% τις ροές

«Τα τελευταία δύο χρόνια, με την ενεργό στήριξη της Frontex, καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές κατά σχεδόν 80% το 2020 και κατά επιπλέον 72% από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα.
Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, και κυρίως το ελληνικό Λιμενικό αλλά και τους συναδέλφους μου στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα που έχουν πετύχει.
Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ το Λιμενικό και τη FRONTEX για την προστασία που παρέχουν έναντι του κινδύνου απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.
Η προστασία των συνόρων μας όχι μόνο αποτρέπει τις παράτυπες αφίξεις, αλλά προστατεύει και τις ανθρώπινες ζωές.
Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να απευθυνθώ για άλλη μια φορά στον γείτονά μας, την Τουρκία, και να την ενθαρρύνω να παραμείνει προσηλωμένη σε όσα προβλέπει η Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και να εργαστεί πιο ενεργά για την αποτροπή των παράτυπων αφίξεων και για να μειώσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πιο ενεργός ρόλο από την Τουρκία

«Είναι αδιανόητο μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικά “πιόνια” ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο.
Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί όποτε αυτό συμβαίνει.
Συνέβη πέρυσι τον Μάρτιο, στα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία.
Συνέβη ξανά πριν από λίγες ημέρες στη βόρεια Αφρική.
Άρα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν θα δεχτούμε την άσκηση πίεσης από χώρες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν μετανάστες και πρόσφυγες ώστε να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα όποια συμφέροντά τους» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης