Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στοχευμένο το ταξίδι Μητσοτάκη στην Μακεδονία – Παραμονεύουν οι κίνδυνοι για lockdown και μικρά «κραχ» στα νησιά

Στοχευμένο το ταξίδι Μητσοτάκη στην Μακεδονία – Παραμονεύουν οι κίνδυνοι για lockdown και μικρά «κραχ» στα νησιά
Η διττή σημασία του ταξιδιού Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη

H απόβαση Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη κρίνεται επιτυχής για την κυβέρνηση καθώς ο Πρωθυπουργός έστειλε τα μηνύματά του προς τον κόσμο της συμπρωτεύουσας και έκλεισε την «χάσμα» που είχε ανοίξει με το αυστηρό lockdown που είχε επιβληθεί στη πόλη.
Παράλληλα, παρουσιάζοντας την μεγάλη επένδυση της Fraport στο αεροδρόμιο Μακεδονία με τα πολλαπλά οφέλη προς τον παραγωγικό – κυρίως τον τουριστικό ιστό- της ευρύτερης περιοχής, ανέκτησε την εμπιστοσύνη πολιτών και επιχειρηματιών.

Η διττή σημασία του ταξιδιού Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη


Ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, παρουσίασε και άλλα αναπτυξιακά έργα που πραγματοποιούνται στην πόλη (όπως Μετρό, νέα προβλήτα, κάθετοι άξονες προς Εγνατία κ.α) και ανέλυσε την σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης στην συνολική αναβάθμιση όχι μόνο της συμπρωτεύουσας αλλά ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας.
Άλλωστε, αυτό που τόνιζε διαρκώς είναι ότι η συνολική επένδυση της Fraport στα αεροδρόμια της χώρας έδωσε πολλαπλασιαστικά οφέλη στην κοινωνία με αύξηση του ΑΕΠ (300 εκατ. ευρώ) και δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι πέρα από το προφανή αποτελέσματα της επίσκεψης, υπάρχει και η συμβολική κίνηση του Πρωθυπουργού προς τον κόσμο της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, το λεγόμενο «δεξιό κοινό» το οποίο θεωρείται «ευαίσθητο» κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Να θυμίσουμε για λόγους πολιτικής σημειολογίας, ότι το Σκοπιανό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και πάλι με την επικύρωση των μνημονίων συνεργασίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι νέες προκλήσεις για τουρισμό με τοπικά lockdown και κραχ στις τοπικές οικονομίες


Από κει και πέρα, ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας μία πετυχημένη επίσκεψη και κατεβαίνοντας στην πρωτεύουσα θα βρει τις νέες προκλήσεις και τα προβλήματα της πανδημίας προ των πυλών. Στο προσκήνιο υπάρχει η επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές γεγονός που εγκυμονεί την πιθανότητα εφαρμογής τοπικών lockdown.
Οι περιοχές αυτές είναι νησιά του Αιγαίου, η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και η Ήπειρος.
Ειδικά τα νησιά της χώρας που αποτελούν κύριους τουριστικούς προορισμούς είναι εξαιρετικά επίφοβα διότι ένα πιθανό lockdown θα ισοδυναμεί με «κραχ» στις τοπικές οικονομίες που στηρίζονται στην τουριστική κίνηση.
Γι’ αυτό και άμα τη επιστροφή Μητσοτάκη στην Αθήνα, θα εξεταστεί εκ νέου όλο το plan B της κυβέρνησης για πιθανά τοπικά lockdown τόσο σε επίπεδο οικονομικής στήριξης όσο και σε υγειονομικό επίπεδο.

Οι αντιδράσεις βουλευτών στα νομοσχέδια δείχνουν «κανονικότητα»…


Επίσης, πονοκέφαλο για τον Πρωθυπουργό αποτελούν οι αντιδράσεις βουλευτών στα νομοσχέδια της κυβέρνησης που βρίσκονται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Συγκεκριμένα, οι αρνήσεις Γιαννάκου-Κεφαλογιάννη να στηρίξουν το νομοσχέδιο Τσιάρα για την συνεπιμέλεια των παιδιών και οι επιφυλάξεις Βολουδάκη, οι αντιρρήσεις της Άννα Ευθυμίου για το εργασιακό νομοσχέδιο και οι παρεμβάσεις του Κ. Τζαβάρα για τα θέματα των πανεπιστημίων κρίνονται ναι μεν σημαντικοί αλλά δεν υποσκάπτουν την κυβερνητική προσπάθεια για την εφαρμογή της προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής ατζέντας Μητσοτάκη.
Ως εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα της κυβερνητικής κανονικότητας, θεωρούν στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης της παραπάνω αντιδράσεις.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης