Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Αντιμετώπιση των ανισοτήτων, βιώσιμη, δίκαιη ανάκαμψη με πράσινη ανάπτυξη, το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τσίπρας: Αντιμετώπιση των ανισοτήτων, βιώσιμη, δίκαιη ανάκαμψη με πράσινη ανάπτυξη, το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης
Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Στο επίκετντρο η σύνδεση επενδύσεων με την εγχώρια βιομηχανία, τεχνολογία και κοινωνία για πράσινη ανάπτυξη και ενίσχυση Υγείας, Παιδείας, Κοινωνίας
Σχετικά Άρθρα

Στο επίκεντρο του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η σύνδεση των επενδύσεων με την εγχώρια βιομηχανία, τεχνολογία και κοινωνία για πράσινη μετάβαση και ενίσχυση Υγείας, Παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας με ριζική αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής στα πρότυπα του μοντέλου Biden.
Στην ουσία της πρότασης για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους, καθώς και η σύνδεση των πράσινων επενδύσεων με την εγχώρια βιομηχανία, τεχνολογία και κοινωνία ώστε να μεγαλώσει η προστιθέμενη αξία που παράγται εντός των συνόρων και να δημιουργηθεί ευρύτερη δυναμική για την ελληνική παραγωγή.
Αναλυτικότερα τα κύρια σημεία του σχεδίου που αναμένεται να παρουσιάσει την Δευτέρα 17 Μαΐου το απόγευμα ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζουν οι κυριακάτικες εφημερίδες Real News και Το Βήμα και, εν συνόψει, έχουν ως εξής:

Οι 5 άξονες της εναλλακτικής στρατηγικής

α. Δίκαιη πράσινη μετάβαση, μαζί με την κοινωνία
β. Ψηφιακός μετασχηματισμός
γ. Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου: ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων
δ. Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα
ε. Περιφερειακή συνοχή και αναζωογόνηση πόλεων και υπαίθρου.

Οι 10 προτάσεις για εμβληματικές μεταρρυθμίσεις

1. Ανάπτυξη ΑΠΕ με βάση τις αρχές της ενεργειακής δημοκρατίας και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Το 1/2 των αδειών ΑΠΕ κατανέμεται σε ενεργειακές κοινότητες σε ατυοκατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΑΠΕ και αγρότες.
2. Διεύρυνση του πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις νεές μορφές εργασίας («συνεργασία», τηλεργασία).
Ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυση των μισθών και πολύπλευρη στήριξη της εργασίας.
Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βαασικών αγαθών (ενέργεια, νερό).
3. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, με δίκτυο 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).
4. «Εξοικονομώ κατ' οίκον» με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια και μεγαλύτερς επιδοτήσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα.
«Εξοικονομώ» για δημόσια κτίρια και για τον τουρισμό, με έμφαση στην στροφή της επενδυτικής δραστηριότητας στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα της χώρας.
5. Πρόγραμμα πράσινης μετάβασης για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (τσιμέντα, αλουμίνιο, σιδηροβιομηχανία, νικέλιο, κ.α.)
6. Ψηφιοποίηση αρχείων και διαδικασιών σε σημαντικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, με έμφαση στη Δικαιοσύνη, Πολεοδομία, Κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, ΟΑΕΔ κ.α.
7. Ενίσχυση της εργασίας των νέων.
Ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες, διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.
8. Δημιουργία δικτύου οικιστικών μονάδων για χαμηλά εισοδήματα, με αξιοποίηση και του δημόσιου κτιριακού αποθέματος.
9. Χρηματοδοτικά κίνητρα για την αποκατάσταση και την επαναχρηση κτιρίων με ιδιαίτερη αξία.
10. Δικαιότερη φορολογία, με μείωση φοροδιαφυγής και προοδευτική φορολόγηση που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες.
«Το προοδευτικό μοντέλο έχει ως πρώτη προτεραιότητα την μείωση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης