Τελευταία Νέα
Πολιτική

Zaev σε Τσίπρα: Δεσμεύτηκε ο Μητσοτάκης για την ψήφιση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών

Zaev σε Τσίπρα: Δεσμεύτηκε ο Μητσοτάκης για την ψήφιση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών
Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία ιστορική Συμφωνία, κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι πλέον είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev είχε σήμερα Παρασκευή 14/5 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια ιστορική συμφωνία», επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας.
Μάλιστα ο Zaev διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης του υποσχέθηκε ότι θα ψηφιστούν τα τρία μνημόνια.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία ιστορική Συμφωνία, κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι πλέον, ακόμα και αυτοί που μας κατηγορούσαν.
Το βήμα αυτό άλλαξε την περιοχή και πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική που δημιούργησε για τη σταθερότητα και την ενταξιακή διαδικασία» είπε ο κ.Τσίπρας, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η ενεργή στήριξη της Ελλάδας στην πραγματοποίηση Διακυβερνητικής Διάσκεψης το συντομότερο δυνατόν.
«Πιστεύω ότι είναι καιρός να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για διμερή συνεργασία με πραγματοποίηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και πρόοδο σε σχέση με τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα» ανέφερε ο κ.Τσίπρας.

Zaev: Δεσμεύτηκε ο Μητσοτάκης

«Έρχομαι από τις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη και όλοι μιλάνε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι βρήκαμε έναν ξεχωριστό τρόπο να σκεφτόμαστε και να συνεργαζόμαστε» είπε ο Zoran Zaev, τονίζοντας πως «αυτή η Συμφωνία άλλαξε πραγματικά τα Βαλκάνια». Επισήμανε, δε, πως «σήμερα πλέον, η κυβέρνηση είναι πολύ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και είμαι πολύ ευχαριστημένος για αυτό», τονίζοντας πως υπάρχουν πολλά θετικά που έγιναν και θα γίνουν λόγω αυτής.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή για τα βιβλία έχει συγκληθεί 6 φορές και θα συγκληθεί και έβδομη, ενώ τόνισε πως είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τα εμπορικά σήματα από τους ειδικούς.
Αναφερόμενος στα τρία μνημόνια συνεργασίας, ο Zaev έκανε λόγο για «υπόσχεση» από τον κ. Μητσοτάκη, εκφράζοντας την «χαρά» του για αυτά.
«Το ένα είναι για την επιτήρηση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το δεύτερο είναι για την στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και το τρίτο είναι για την οικονομική συνεργασία.
Άλλωστε η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί μία στρατηγική εταιρική σχέση», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας ως «μοντέλο επίλυσης διαφορών» τη Συμφωνία των Πρεσπών, «διότι αποδεικνύει πώς άνθρωποι που κοιτούν στο μέλλον, μπορούν να προχωρήσουν αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος».

Επιπτώσεις σε όλα τα Βαλκάνια

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι κατά τη συζήτηση που είχαν κατ' ίδιαν, ο Αλ.Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διμερής συνεργασία να μην περιοριστεί στην οικονομία αλλά να αποκτήσει στρατηγική διάσταση, να κυρωθούν τα μνημόνια άμεσα, να πραγματοποιηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας και να υπάρξει πρόοδος ειδικά σε σχέση με τα εμπορικά σήματα και τα σχολικά βιβλία, καθώς εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια, από τον Ιούλιο του 2019, οι αλλαγές ειδικά σε σχέση με την αρχαία Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Zaev υπερθεμάτισε για την ανάγκη υλοποίησης των μνημονίων για τα οποία η κυβέρνησή του, έχει ήδη κάνει συγκεκριμένα βήματα, τονίζοντας ότι εάν δεν προχωρήσει η ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας θα υπάρξουν επιπτώσεις για τη σταθερότητα όλης της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης