Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης - Sánchez: Σημαντικό το πράσινο πιστοποιητικό για να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών

Μητσοτάκης - Sánchez: Σημαντικό το πράσινο πιστοποιητικό για να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών
Έμφαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, τις πατέντες στα εμβόλια και την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία έδωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και P. Sánchez

Τη σημασία του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης είχε στο 6o Οικονομικό Φόρουμε των Δελφών με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sanchez, με συντονιστή τον Florian Eder, του Politico.
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα πράσινο πιστοποιητικό για να διευκολύνει τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων και να τους επιτρέψει να ταξιδέψουν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι την πρόταση στήριξαν από την πρώτη στιγμή τόσο ο P. Sánchez, όσο και άλλοι ηγέτες.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο για τη θέσπιση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται πριν από τα τέλη του Ιουνίου 2021.
Όπως εξήγησε, σήμερα κάθε χώρα πρέπει να συνάπτει διμερείς συμφωνίες.
Ο έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι καθώς η πανδημία δεν έχει εκλείψει ακόμη, χρειάζεται προσοχή και τήρηση των μέτρων.
Στόχος είναι να έχουμε καλύτερη διασυνοριακή μετακίνηση, πρόσθεσε και τόνισε ότι ο πράσινο πιστοποιητικό θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να ταξιδεύει χωρίς να υπάρχει υποχρέωση αυτοαπομόνωσης.
Ακόμη, σημείωσε ότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος των μεταλλάξεων και αν πρέπει να υπάρξει η απαγόρευση των ταξιδιών από κάποια χώρα, αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα και να ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ, τονίζοντας ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλλει ως προς αυτό.
Σε έκτακτες περιπτώσεις η χαλάρωση σε ό,τι αφορά στα πνευματικά δικαιώματα για τις πατέντες εμβολίων θα επιταχύνει την δυνατότητα παραγωγής εμβολίων.
Η ΕΕ θα πρέπει να μεριμνήσει να μην έχει περιορισμούς στις εξαγωγές των δόσεων των εμβολίων και να τις κατευθύνουμε σε αυτές τις χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel, στο θέμα των εμβολίων.
Θα περίμενε κανείς ότι η πλουσιότερη χώρα θα αγόραζε τα δικά της εμβόλια, όμως η Merkel αποφάσισε να επιλέξει την ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Sánchez: Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε έναν χώρο ασφαλείας για την κινητικότητα στην Ευρώπη

Την ανάγκη ήδη τον Ιούνιο να υπάρχει συμφωνία για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό επεσήμανε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Π. Sánchez προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένας χώρος ασφάλειας για την κινητικότητα στην Ευρώπη.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο κ. Sánchez τόνισε ακόμη «ότι είναι σημαντική η κίνηση της ΕΕ να επανεξετάσει τις συστάσεις της για τις τρίτες χώρες, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει μια ενιαία σύσταση προς τις χώρες εκτός ΕΕ.
Συγχαίρω τον Κυριάκο που ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους πολιτικούς που ανέφερα ότι τα εμβόλια θα πρέπει να γίνουν παγκόσμιο αγαθό.
Στηρίζω και εγώ αυτήν την προσέγγιση. Είναι πολύ σημαντική πέραν της απελευθέρωσης της χρήσης των πατεντών των εμβολίων να ενισχύσουμε και την δυνατότητα της παραγωγής εμβολίων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης