Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Κλείδωσαν» 2 αλλαγές στην κυβέρνηση – Βαρόμετρο ο Σκέρτσος, τι σχεδιάζει ο Μητσοτάκης;

«Κλείδωσαν» 2 αλλαγές στην κυβέρνηση – Βαρόμετρο ο Σκέρτσος, τι σχεδιάζει ο Μητσοτάκης;
Αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο – Δομικές αλλαγές τέλος χρόνου
Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σε υψηλό επίπεδο πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες για τις «τρύπες» που έχει το κυβερνητικό επιτελείο.
Σας το είχαμε ξαναγράψει και τέλη Μαρτίου (εδώ: Κυοφορούνται αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο - Τον Σεπτέμβριο οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού) ότι έχουν γίνει σκέψεις.

Ο Πρωθυπουργός, όπως φαίνεται, έχει πειστεί ότι πρέπει να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, όχι αυτό που θα ονομάζαμε ανασχηματισμός. Ένα μικρό λίφτινγκ με ενέσεις τύπου botox σε κάποια χαλαρά τμήματα του κυβερνητικού επιτελείου.

Αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο – Δομικές αλλαγές τέλος χρόνου

Στις συζητήσεις με συνεργάτες του ειπώθηκαν πολλά για τις επερχόμενες αλλαγές, τις οποίες άλλοι τις τοποθετούν αρχές καλοκαιριού και άλλοι τέλος φθινοπώρου. Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι να γίνει περίπου ότι και το 2020. Μικρές αλλαγές αρχές καλοκαιριού και τέλος του χρόνου οι δομικές αλλαγές.
Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός για όσους τον ξέρουν καλά, λειτουργεί ως μάνατζερ με στοχοθεσία, κουτάκια και αποτελέσματα έτους.
Αυτό που σίγουρα έχει κλειδώσει είναι η αλλαγή στο επικοινωνιακό επιτελείο και η ανάληψη καθηκόντων κεντρικού κυβερνητικού εκπροσώπου, προσώπου νέου με πολιτικό εκτόπισμα και κυρίως γνώστη των θεμάτων του κυβερνητικού προγραμματισμού.
Και βεβαίως να μην έχει παρελθόν στο twitter…
Aσφαλώς, αυτό το λέμε διότι το ιδιαίτερα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης «έφαγε» την κυρία Αριστοτελία Πελώνη, εξαιτείας των παλαιότερων της απόψεων για κύρια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, σημερινούς υπουργούς αλλά κυρίως των πολλαπλών σχολίων για τον Αντώνη Σαμαρά.

Δεν θέλει εσωτερικά μέτωπα, η Πελώνη προκάλεσε


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήδη κάηκε στο χυλό που μαγείρεψαν οι πρώην Πρωθυπουργοί (Σαμαράς, Καραμανλής, Σημίτης) για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική, δεν θέλει να φυσάει και το γιαούρτι μιας εσωκομματικής αναταραχής. Την στιγμή, μάλιστα, που είναι σε πολύ καλή δημοσκοπική κατάσταση.
Η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων έχει σταματήσει να κλείνει ενώ σε άλλες δημοσκοπήσεις δείχνει ακόμα και να ανοίγει υπέρ της ΝΔ. Η εικόνα του Πρωθυπουργού παραμένει ισχυρή και έπεται το άνοιγμα της οικονομίας, που θα καλύψει επικοινωνιακά κρούσματα, εντατικές και… παρενέργειες εμβολίων.
Γι’ αυτό, αποφεύγοντας να ανοίξει κάποιο μέτωπο, δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητο ένα πρόσωπο που έχει εκφραστεί άσχημα – έστω και ως δημοσιογράφος- κατά της μισής κυβέρνησης Μητσοτάκη και κατά του Α. Σαμαρά.
Άλλωστε, υπήρχε αίτημα και από την κοινοβουλευτική ομάδα που έφθασε μεσω τρίτων προσώπων στον Πρωθυπουργό, πάντα αθόρυβα και εχέμυθα προκειμένου να μην πάρει κάποια έκταση.

Λίμπερο ο Σκέρτσος, ταιριάζει σε πολλές θέσεις


Ανεξαρτήτως των προσόντων της, οι ισορροπίες στο κόμμα έχουν την δυναμική τους.
Πάντως, για το κεντρικό ρόλο της εκπροσώπησης ακούγονται πολύ έντονα ο Άκης Σκέρτσος ή Θόδωρος Λιβάνιος, πρόσωπα που γνωρίζουν τους ρόλους και τους στόχους αυτής της κυβέρνησης.
Ο Σκέρτσος «παίζει» παντού σαν μπαλαντέρ του Μητσοτάκη.
Ανέλαβε το ζήτημα των εμβολιασμών και τα self test, ρίχνει μία δεύτερη συμβουλευτική ματιά σε κάθε βασικό νομοσχέδιο – κυρίως του οικονομικού επιτελείου-, βγαίνει στα ΜΜΕ να υποστηρίξει τη σημερινή κυβερνητική εκπρόσωπο. Γενικά, αποτελεί ένα κρίσιμο βαρόμετρο. Και ως τέτοιο, έχει ακουστεί και για το Υπουργείο Υγείας.

Αλλαγές και στο Υπ. Υγείας έρχονται


Εκεί τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.
Ο Βασίλης Κικίλιας, ίσως και λόγω κόπωσης, ίσως λόγω επικοινωνιακής φθοράς και σίγουρα λόγω κακών σχέσεων με το Μαξίμου, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα αποχωρήσει.
Το είχε ζητήσει και παλαιότερα.
Οι κύριες αρμοδιότητες πήγαν στον Βασίλη Κοντοζαμάνη ενώ αυξημένο ρόλο έχει ο Γ.Γ.Π.Φ Μάριος Θεμιστοκλέους.
Υπάρχουν γενικότερα αρνητικά σχόλια απέναντι στο πρόσωπο από βουλευτές. Βέβαια η εικόνα που βλέπουν οι πολίτες είναι αυτή στις δημοσκοπήσεις, η οποία όσον αφορά την δημοφιλία των υπουργών δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Άλλωστε, μπαίνει και ένας κρίσιμος παράγοντας: αυτός της χρησιμότητας ενός υπουργούς αλλά και της κρισιμότητας της θέσης.
Για παράδειγμα, το τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολλά στο Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, αλλά η εμπιστοσύνη του Μαξίμου προς τον κ. Χρυσοχοίδη δεν έχει αλλάξει.

Δύο κλειδωμένες αλλαγές και σκέψη για τις υπόλοιπες

Όπως έχουμε πει, πέραν από τις 2 αλλαγές που θεωρούνται λίγο πολύ κλειδωμένες, τις υπόλοιπες θα τις σκεφτεί ο Πρωθυπουργός καλά πριν τις επιχειρήσει. Θυμάστε, άλλωστε, πόσο πλήγωσε το προφίλ του η αποτυχία Ταραντίλη στην θέση του εκπροσώπου.
Στο μεταξύ, θα υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και των υπουργών.
Την αξιολόγηση την διενεργεί ο Άκης Σκέρτσος και θα συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο.
Θα έχουν περάσει και από την Βουλή κάποια δυνατά νομοσχέδια. Θα υπάρχει ύλη και δείγματα γραφής.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης