Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Στις 28-29/4 οι προκαταβολές συντάξεων – Μετά το Πάσχα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Χατζηδάκης: Στις 28-29/4 οι προκαταβολές συντάξεων – Μετά το Πάσχα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Μετά το Πάσχα θα καταβληθούν τα αναδρομικά  στους συνταξιούχους, ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης

Τις αυξήσεις και τα αναδρομικά του νέου θεσμού της προκαταβολής σύνταξης έχει προγραμματίσει να καταβάλλει ο ΕΦΚΑ για Μεγάλη Τετάρτη -Μεγάλη Πέμπτη, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ επεσήμανε ότι οι καταβολές αυτές αφορούν περίπου 30 χιλιάδες ανθρώπους που είχαν υποβάλει την αίτηση τους, ενώ εντός της ημέρας θα υπάρξει και η σχετική ανακοίνωση.
«Τη Μεγάλη Τετάρτη-Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθούν οι προκαταβολές των εθνικών συντάξεων μαζί με τα αναδρομικά», όπως δήλωσε.
Τη Μεγάλη Τετάρτη, σύμφωνα με τον υπουργό, ακολουθεί η καταβολή του δώρου, ενώ μετά το Πάσχα θα καταβληθούν τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους.
Όπως είπε, τον Ιούνιο – Ιούλιο θα καταβληθούν σε δύο δόσεις τα αναδρομικά του λεγόμενου νόμου Βρούτση.
Κάνοντας αναφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι αν και μειώνεται ο αριθμός πέφτει τους, παραμένει υψηλός και μάλιστα, συνολικά οι εκκρεμείς κυρίες και επικουρικές συντάξεις είναι περίπου 300.000.
Έκανε λόγο για επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων, συμπληρώνοντας πως «το πρόβλημα είναι μεγάλο και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε» και «γι' αυτόν το λόγο, έχουμε ρίξει όλα τα "όπλα" στη μάχη».
Όπως είπε, προσλαμβάνονται συμβασιούχοι, εφοδιάζεται ο ΕΦΚΑ με κομπιούτερ για τον εκσυγχρονισμό του και αξιοποιούνται πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι.

Συντάξεις από λογιστές και δικηγόρους

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις που θα εκδίδονται από λογιστές και δικηγόρους, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι οι αμοιβές τους θα καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ.
Πρόσθεσε ότι θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό τουλάχιστον 5%, θα υπάρχουν ποινές για τους δικηγόρους και τους λογιστές σε περίπτωση που αποδειχθεί αμέλεια ή δόλος σε μια υπόθεση και εάν έχει γίνει κάποιο λάθος ο συνταξιούχος θα μπορεί να προσφεύγει στον ΕΦΚΑ για να διορθωθεί.

Για το 8ωρο

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι το 8ωρο, το 5νθήμερο και οι 40 ώρες είναι και θα είναι κατοχυρωμένα και στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση, σημειώνοντας μάλιστα πως «είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ αυτό κατοχυρώνεται και από τον ευρωπαϊκό χάρτη των δικαιωμάτων».
Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, σημείωσε πως υιοθετείται αίτημα των εργαζομένων και μέσω αυτής, θα ξέρει η ΕΡΓΑΝΗ την ώρα που μπαίνει κάποιος και την ώρα που βγαίνει, ενώ θα καταγράφονται και υπερωρίες.
«Μια επανάσταση στο χώρο της εργασίας και εγγύηση για τους εργαζομένους και τους τίμιους εργοδότες που υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σημείωσε ότι αν υπάρχει αυξημένη ανάγκη στην επιχείρηση και θέλει και ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει παραπάνω και να αμείβεται παραπάνω, όμως απαγορεύεται να γίνει κάτι τέτοιο δεν συμφωνεί ο εργαζόμενος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης