Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη για Κυπριακό: Μόνη λύση η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία

Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη για Κυπριακό: Μόνη λύση η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία
Θέλουμε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος μακριά από εξαρτήσεις και εγγυήσεις είπε ο κ.Αναστασιάδης
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως μόνη λύση για την Κύπρο είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησης που είχε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 21/4 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη ενόψει της διεξαγωγής της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου.
Κατά την τοποθέτηση του ο κ.Μητσοτάκης είπε πως ότι η πενταμερής διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ότι το πλαίσιο των συζητήσεων είναι σαφές και στηρίζεται στις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.
«Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση και με την αποχώρηση των στρατών κατοχής και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων.
Είναι σαφές να μπορούμε να προσδιορίζουμε σε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις ποιο είναι το σημείο αφετηρίας.
Και γι' αυτό θα μας δοθεί σήμερα η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, ενόψει των απαιτητικών αυτών συζητήσεων, στις οποίες πάντα προσερχόμαστε με καλή διάθεση να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων, και των Ελληνοκυπριών και των Τουρκοκυπρίων» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναστασιάδης: Θέλουμε ένα βιώσιμο κράτος μακριά από εξαρτήσεις και εγγυήσεις

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντική μετά από 3μιση χρόνια την προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες έτσι ώστε «ο ΓΓ του ΟΗΕ να διερευνήσει αν υπάρχει έδαφος για διάλογο ενός προβλήματος που οφείλεται στην τουρκική εισβολή και στην κατοχή του κυπριακού εδάφους».
«Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος μακριά από στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις, και ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις τρίτων», τόνισε ο κ.Αναστασιάδης, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τον ευχαρίστησε άλλη μια φορά για τη συνάντηση αυτή.
«Προς αυτή την κατεύθυνση οι θέσεις μας - και οι δικές μας και οι δικές σας - συμπίπτουν, ο ρόλος σας στις διαπραγματεύσεις θα είναι διαφορετικός απ' ότι ο δικός μας στη συζήτηση λεπτομερειών όσον αφορά την εσωτερική δομή του κράτους, αλλά στο θέμα εγγύησης και ασφάλειας θα έχετε να διαδραματίσετε έναν σημαντικό ρόλο, και βεβαίως όσον αφορά τον σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών» επεσήμανε ο κ.Αναστασιάδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης