Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το δόγμα Δένδια δεσμεύει πλέον Μαξίμου - Σουράνη – Σκεπτικισμός για την εξωτερική πολιτική, αβεβαιότητα για Πρέσπες

Το δόγμα Δένδια δεσμεύει πλέον Μαξίμου - Σουράνη – Σκεπτικισμός για την εξωτερική πολιτική, αβεβαιότητα για Πρέσπες
Τι έπραξαν οι φράξιες της ΝΔ μετά τη παρουσία Δένδια στην Τουρκία
Σχετικά Άρθρα

Τα δεδομένα της επίσημης ελληνικής διπλωματίας αλλάζει η πρόσφατη δυναμική εμφάνιση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία.
Και αυτό διότι, πλέον, λειτουργεί δεσμευτικά για την στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα από εδώ και πέρα σε μία σειρά ζητημάτων που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής.

Τι έπραξαν οι φράξιες της ΝΔ μετά τη παρουσία Δένδια στην Τουρκία

Αν το δίπολο Μαξίμου-Σουράνη (διπλωμάτης στο Μαξίμου) ακολουθήσει μία ήπια τακτική στις επόμενες συναντήσεις με την τουρκική πλευρά, αυτό θα καταγραφεί αφενός «άδειασμα» στον Δένδια αλλά και ως χαμήλωμα της δυναμικής υπεράσπισης των ελληνικών πάγιων θέσεων.
Με άλλα λόγια στο Μαξίμου φοβούνται το δίπολο «ο ήπιος και ανεκτικός Μητσοτάκης - ο δυναμικός Δένδιας».
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι μετά την παρουσία Δένδια στην Άγκυρα, στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του Κ. Μητσοτάκη, όπως ο Γιώργος Χατζηβασιλείου και ο Δημήτρης Καιρίδης, βγήκαν στην δημόσια σφαίρα για να «ηρεμήσουν τα πνεύματα» επισημαίνοντας την αξία… του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες.
Παράλληλα, ο «σημιτικός» παράγοντας της ΝΔ που εκφράζεται από διάφορες διάσημες πένες στα ΜΜΕ θορυβήθηκε από την εμφάνιση αυτή του κ. Δένδια και το εξέφρασε.
Άλλωστε, ήταν πολύ πρόσφατη η ιδεολογική μάχη που κλήθηκαν να δώσουν για την εξωτερική πολιτική οι δύο φράξιες της σημερινής ΝΔ, οι σημιτικοί και οι καραμανλικοί.
Επίσης, ο Δένδιας, παρόλο που δεν διατηρεί επαφή με τον Αντώνη Σαμαρά πλέον, πήρε τα εύσημα και από σαμαρικά στελέχη.

Σκεπτικισμός για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική, Χάγη και Πρέσπες

Τα εθνικά θέματα, παραμένουν για την Νέα Δημοκρατία αιτία εσωκομματικής φαγωμάρας αλλά και ευρύτερου σκεπτικισμού για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική. Δεν είναι μόνο τα ζητήματα των τουρκικών διεκδικήσεων και η Χάγη.
Είναι και τα παραλειπόμενα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Γι’ αυτό και απ’ ότι φαίνεται θα παραμείνει για πολλούς μήνες ακόμα η εκκρεμότητα της κύρωσης από την Ελληνική Βουλή των μνημονίων Ελλάδας - Β.Μακεδονίας που συνεπάγεται η Συμφωνία των Πρεσπών.
Διότι, το ζήτημα αποτελεί σημείο σύγκρουσης των πρώην προέδρων της ΝΔ με τον νυν.
Πόσο μάλλον όταν μετά από χρόνια ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε δημοσίως την διαφωνία του προς την ηγεσία της ΝΔ για την «πνεύμα του Ελσίνκι» στην εξωτερική πολιτική.

Ούτε τον Ιούλιο δεν θα φέρει το Μαξίμου τα μνημόνια συνεργασίας των Πρεσπών

Το Μαξίμου προσπαθεί να βρει τον κατάλληλο χρόνο για να περάσει το ζήτημα από την Βουλή καθώς γνωρίζει ότι θα υποστεί μία μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ που, ομολογουμένως, επωμίστηκε όλο το πολιτικό κόστος της Συμφωνίας.
Είχε ειπωθεί από ανεπίσημες πηγές ότι αυτό θα γινόταν τον Ιούλιο αλλά ούτε τότε φαίνεται να έρχεται στο προσκήνιο.
Άλλωστε, από τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο εισηγητής για τις συμφωνίες αυτές, απλώς ακούγονται ονόματα όπως ο κ. Τζαβάρας και ο κ. Καιρίδης.
Την ημέρα της κύρωσης- όποτε και αν αυτή πραγματοποιηθεί- ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα λείπει ως ένδειξη αντίθεσης στην Συμφωνία.

Ετοιμάζεται επιστολή διαμαρτυρίας για Πελώνη;

Ωστόσο, τα σαμαρικά στελέχη έχουν ήδη εκφράσει την δυναμική παρουσία τους επ’ αφορμή των παλαιών tweets της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη.
Μία ανάρτηση του Ανδρέα Κατσανιώτη, «σαμαρικού» βουλευτή της ΝΔ στην Αχαΐα που ζητούσε την δημόσια συγνώμη της κ. Πελώνη για τα αμαρτωλά tweets έσπευσαν να την επικροτήσουν άλλοι 6 γαλάζιοι βουλευτές:
Κώστας Καραγκούνης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Στέργιος Γιαννάκης, Φώντας Μπαραλιάκος.
Επίσης, ο Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε σε συνέντευξή του ότι έχει χαθεί το μέτρο ως προς την αξιοποίηση εκτός της ΝΔ στελεχών στην κυβέρνηση και επισήμανε ότι αυτός και πολλά άλλα στελέχη της ΝΔ δεν εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος με την Α.Πελώνη. Μάλιστα, στο παρασκήνιο όλων των παραπάνω, ακούγεται έντονα ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό για τις προ ετών απόψεις της κ. Πελώνη σχετικά με τον πρώην πρωθυπουργό Α.Σαμαρά και άλλα στελέχη της ΝΔ αλλά και τις δηλώσεις συμπάθειας προς τον Α. Τσίπρα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης