Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηταράκης για δηλώσεις Soylu: Υποχρέωση της Τουρκίας να αποτρέπει τις παράτυπες εξόδους από τα σύνορά της

Μηταράκης για δηλώσεις Soylu: Υποχρέωση της Τουρκίας να αποτρέπει τις παράτυπες εξόδους από τα σύνορά της
"Αφού η Τουρκία έχει την ικανότητα με το λιμενικό της να παρακολουθεί τη θαλάσσια ζώνη όντας ασφαλής χώρα, δεν επιτρέπεται από την κοινή δήλωση του 2016 (για το μεταναστευτικό) να έχουμε αφίξεις στη χώρα μας", είπε ο Ν. Μηταράκης
Σχετικά Άρθρα

«Η Τουρκία είναι μια οργανωμένη χώρα, έχει υποχρέωση να αποτρέπει τις παράτυπες εξόδους από τα σύνορά της», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, απαντώντας στις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Suleyman Soylu, ο οποίος επιτέθηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ για το θέμα των μεταναστών, ισχυριζόμενος, πως γίνονται εγκλήματα σε βάρος τους.
Ο κ. Μηταράκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «ξεκάθαρα η χώρα μας φυλάει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της, αλλά το κάνει αλλά με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Η Τουρκία είναι μια οργανωμένη χώρα, έχει υποχρέωση να αποτρέπει τις παράτυπες εξόδους από τα σύνορά της. Κι αφού η Τουρκία έχει την ικανότητα με το λιμενικό της να παρακολουθεί τη θαλάσσια ζώνη όντας ασφαλής χώρα, δεν επιτρέπεται από την κοινή δήλωση του 2016 (για το μεταναστευτικό) να έχουμε αφίξεις στη χώρα μας».
Συμπλήρωσε δε, πως «εμείς από εκεί και πέρα, όπως αποδείξαμε και το Φεβρουάριο του 2020, αλλά και πρόσφατα στη Λέσβο, έχουμε την ικανότητα, τα μέσα, αλλά κυρίως τους ανθρώπους στη θάλασσα, 24 ώρες το 24ωρο, έτοιμοι να προστατέψουν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και το κάνουμε, έχουμε πολύ λίγες (μεταναστευτικές) ροές πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση».

Η ευκαιρία για την Τουρκία

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «η γραμμή είναι σαφής. Προασπίζουμε τα εθνικά μας δίκαια με αποφασιστικότητα και η Τουρκία έχει μια μεγάλη ευκαιρία: να ακολουθήσει τη θετική ατζέντα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της που της προσφέρει η Ευρώπη για αντάλλαγμα μια καλύτερη σχέση με την Ευρώπη, και ο Νίκος Δένδιας το επανέλαβε αυτό στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Τσαβούσογλου».
Πρόσθεσε πως «είναι η ευκαιρία για την Τουρκία, από εκεί και πέρα όμως υπάρχει και η αρνητική ατζέντα, υπάρχουν επικείμενες κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επαναλάβει πράξεις επιθετικότητας όπως έκανε πέρυσι».
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, ο διάλογος είναι συγκεκριμένος, «υπάρχουν συγκεκριμένες διαφωνίες και αν δεν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στη διεθνή δικαιοσύνη. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία πάνω σε συγκεκριμένες βάσεις».

Οι δηλώσεις Soylu

Εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Suleyman Soylu ο οποίος επιτέθηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ για το θέμα των μεταναστών, ισχυριζόμενος, πως γίνονται εγκλήματα σε βάρος τους.
Δίνοντας συνέχεια σε μία σειρά επιθέσεων από Τούρκους αξιωματούχους, ο Soylu με ανάρτησή του στο Twitter ισχυρίζεται, πως οι ελληνικές αρχές επιχειρούν να κάψουν ανθρώπους υπό την επίβλεψη Ευρωπαίων.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας επιχειρούν να ρίξουν βενζίνη και να κάψουν ανθρώπους.
Αυτή είναι σφαγή υπό την επίβλεψη της Ευρώπης.
Όσο η Ευρώπη συνεχίζει να κακομαθαίνει την Ελλάδα και συνεχίζει να σιωπά θα γραφτεί στην ιστορία ως ο ηθικός αυτουργός αυτού του κακού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης