Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στεφανής: Η Ελλάδα, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης, επιλέγει τον δρόμο της διπλωματίας

Στεφανής: Η Ελλάδα, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης, επιλέγει τον δρόμο της διπλωματίας
"Στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το να συνεχίσουμε την ηρωική ιστορική μας διαδρομή, να προβάλουμε το ηθικό μας ανάστημα και να διατηρήσουμε αναλλοίωτες τις παραδοσιακές διαχρονικές μας αξίες και ιδανικά", ανέφερε ο Αλκ. Στεφανής

«Σήμερα, 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Εθνεγερσίας, η Πατρίδα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με προκλητικές συμπεριφορές, απειλές στρατιωτικής ισχύος και αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Σε αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης, επιλέγει τον δρόμο της διπλωματίας και της νομιμότητας, προασπίζοντας τα συμφέροντά της στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», τόνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Ο κ. Στεφανής, σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα με τίτλο «Από το Γένος στο Έθνος και το Κράτος των Ελλήνων», που πραγματοποιήθηκε ως συνδιοργάνωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στην έδρα της Σχολής, στη Βάρη Αττικής, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «παράλληλα όμως, διαθέτει σύγχρονες, αποτελεσματικές και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, που επιτρέπουν στη χώρα να εφαρμόζει την εξωτερική της πολιτική, με σύνεση, σταθερότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, αλλά και εθνική αυτοπεποίθηση, επιβεβαιώνοντας τη θέση της, ως παράγοντα ευημερίας και ασφάλειας, για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».
Τόνισε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις, πιστές στον όρκο τους, τιμώντας τη βαριά ιστορική τους κληρονομιά, συνιστούν τον κομβικό Πυλώνα Εθνικής Ισχύος της Πατρίδας και τίθενται με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την υψηλή μαχητική και αποτρεπτική ισχύ τους, προμετωπίδα του φρονήματος του Έθνους μας, ενάντια σε όποιον επιβουλεύεται τα κυριαρχικά του δικαιώματα».
Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Επανάσταση του 1821 θα μείνει για πάντα χαραγμένη με τα πιο λαμπρά γράμματα στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους, ως μόνιμος οδηγός και ασφαλής συνοδοιπόρος στην πορεία της εθνικής μας αφύπνισης και αναγέννησης, κατέχοντας περίοπτη θέση στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης και επιβεβαιώνοντας την αδάμαστη θέληση, την υπερηφάνεια, την αστείρευτη ψυχική αντοχή και το μεγαλείο του Έλληνα».

Ευθύνη όλων μας να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές του Αγώνα του 1821

«Σε έναν τόπο ευλογημένο από το αίμα ηρώων και αγιασμένο από τα μυστήρια της ορθόδοξης θρησκευτικής μας κληρονομιάς, αποτελεί ευθύνη όλων μας να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές του Αγώνα του 1821, κληροδοτώντας στα παιδιά μας το ίδιο απόθεμα εθνικής αξιοπρέπειας που εμείς παραλάβαμε», ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας.
Ο κ. Στεφανής σημείωσε πως «η παρούσα χρονική συγκυρία καθίσταται μοναδική, αφού φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα για την «Ανάσταση» του Γένους, ο οποίος οδήγησε στη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους, εδραιώνοντας την παρουσία της Ελλάδας – ύστερα από απουσία αιώνων – στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, ως ένα κράτος σύγχρονο, δημοκρατικό και ευνομούμενο, υπό τις αξίες ενός προοδευτικού για την εποχή Συντάγματος, επηρεασμένο από την ιδεολογία και τον προσανατολισμό του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης και βασισμένο στις αρχές της ισονομίας, της ανεξιθρησκίας, της αξιοκρατίας και της διάκρισης των εξουσιών.
Ο ξεσηκωμός των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Οθωμανού δυνάστη, τα γεγονότα, οι ήρωες, οι καθοριστικές μάχες, το πάθος και οι προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία, καθιστούν αυτοδίκαια την επέτειο της Επανάστασης την πιο μεγαλειώδη στιγμή της νεότερης ιστορίας μας και ταυτόχρονα μια σημαντική ψηφίδα της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς.
Η αναδίφηση των ηρωικών γεγονότων, που έλαβαν χώρα καθόλη τη διάρκεια του αγώνα, μας δίνει το κίνητρο να αντλήσουμε έμπνευση, να δανειστούμε αξιολογικούς κώδικες και να μιμηθούμε ηρωικές συμπεριφορές, πυροδοτώντας μέσα μας ευρείες διαδικασίες, που μπορούν να οδηγήσουν αργά αλλά σταθερά, στη ριζική επαναξίωση όλων των ιδανικών της ελληνικής κοινωνίας».
Αυτό απαιτεί, όπως είπε, «η αίσθηση του φιλότιμου έναντι των ηρωικών προγόνων μας. Το προστάζει το ανεξίτηλο αίτημα για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ελευθερία. Πάνω απ’ όλα όμως, το υπαγορεύει το χρέος απέναντι στο μέλλον και στις επερχόμενες γενεές, που θα κληθούν να μας κρίνουν για τις πράξεις μας».
Πρόσθεσε ότι «στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το να συνεχίσουμε την ηρωική ιστορική μας διαδρομή, να προβάλουμε το ηθικό μας ανάστημα και να διατηρήσουμε αναλλοίωτες τις παραδοσιακές διαχρονικές μας αξίες και ιδανικά.
Σε έναν τόπο ευλογημένο από το αίμα ηρώων και αγιασμένο από τα μυστήρια της ορθόδοξης θρησκευτικής μας κληρονομιάς, αποτελεί ευθύνη όλων μας να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές του Αγώνα του 1821, κληροδοτώντας στα παιδιά μας το ίδιο απόθεμα εθνικής αξιοπρέπειας που εμείς παραλάβαμε».
Σημείωσε ότι «η φετινή επέτειος συμπλήρωσης δύο αιώνων από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ιστορικής αναψηλάφησης και εθνικής αυτογνωσίας, μια πράξη τολμηρού απολογισμού και ζωογόνου περίσκεψης των διαχρονικών αξιών του Ελληνισμού, αξιών που αποτέλεσαν τη βάση της διαμόρφωσης του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, καθιστώντας την Ελλάδα διαχρονικά ένα προοδευτικό, δημοκρατικό κράτος, με στέρεους θεσμούς και αδιαπραγμάτευτη θέση στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Ως Έθνος καλούμαστε να αδράξουμε την ευκαιρία, να αντλήσουμε γνώση, να εμπνευστούμε από την πολυκύμαντη ιστορική μας διαδρομή, να οραματιστούμε το αύριο, να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα και να επανασυστηθούμε, με τη νέα, σύγχρονη ταυτότητά μας, σε ολόκληρη την υφήλιο».
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ενώ διαδικτυακά συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης & Βάρης κ.κ. Αντώνιος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης