Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διαγραφή χρεών, επιδοτήσεις επιχειρήσεων και νέος πτωχευτικός το τρίπτυχο της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ – Ξένο σώμα, πλέον, ο Τσακαλώτος

Διαγραφή χρεών, επιδοτήσεις επιχειρήσεων και νέος πτωχευτικός το τρίπτυχο της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ – Ξένο σώμα, πλέον, ο Τσακαλώτος
Η απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την σύνταξη και την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπολογίζει τον πρώην υπουργό οικονομικών και ότι το θέτει πλέον στο περιθώριο
To οικονομικό του πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα παρουσιάσει σε λίγη ώρα (18:00) ο ΣΥΡΙΖΑ σε ειδική εκδήλωση χωρίς να έχει στο πρόγραμμα των ομιλητών τον πρώην τσάρο της ελληνικής οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον Αλ.Τσίπρα που θα το παρουσιάσει, θα συμμετάσχουν οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων (Μίχαλος, Χατζηθεοδοσίου και Καββαθάς), η Λούκα Κατσέλη που είχε φτιάξει το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας και ο Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αυγιτίδης.

Το πρόγραμμα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

1)  Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τις τράπεζες.
Η βασική πρόταση της Κουμουνδούρου είναι διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής που δημιουργήθηκε μέχρι το τέλος του 2020 (περίπου 7 δις ευρώ) σε δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία και το υπόλοιπο της οφειλής να μπει σε 120 δόσεις, χαμηλώς τοκισμένες.
2)  Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρονικό διάστημα κ.α.
3)  Την δημιουργία νέου πτωχευτικού νόμου πολύ πιο ελαστικού από τον πρόσφατα ψηφισθέντα και νέο πλαίσιο με επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας.

Στόχος η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Το οικονομικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τους συντάκτες του, συνδέεται άρρηκτα με την πρόταση του κόμματος για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικότερα των ευρωπαϊκών πόρων στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου προς μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη, διατηρήσιμη και δίκαιη κατεύθυνση. Ενδεχομένως, στην παρουσίαση να αναφερθούν και κάποια έργα αυτής της κατεύθυνσης.
Η απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την σύνταξη και την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπολογίζει τον πρώην υπουργό οικονομικών και ότι το θέτει πλέον στο περιθώριο.
Άλλωστε, ήταν προσωπική του επιλογή να μην παρουσιαστεί ο κ. Τσακαλώτος ούτε στην συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε ο Πρόεδρος και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης