Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Σχέδιο ανοίγματος της αγοράς και ο κωδικός «Πάσχα στο χωριό» με ρίσκα και διαφωνίες

Το Σχέδιο ανοίγματος της αγοράς και ο κωδικός «Πάσχα στο χωριό» με ρίσκα και διαφωνίες
Οι ημερομηνίες - κλειδιά για την άνοιγμα των δραστηριοτήτων είναι οι εξής....
Σχετικά Άρθρα

Με κύρια όπλα τα self tests που θα επεκταθούν σε λιανεμπόριο, μεταφορές, εστίαση και σε κάποιες λειτουργίες του δημοσίου, την προσδοκώμενη αύξηση των εμβολιασμών και την καλυτέρευση του καιρού, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα βασικό και αισιόδοξο σχεδιασμό για το πως θα εξελιχθεί το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.
Δηλαδή πότε θα γίνει το άνοιγμα το άνοιγμα όλων των σχολείων, των καταστημάτων, της εστίασης αλλά και των παραλιών για τα μπάνια.

Οι ημερομηνίες - κλειδιά για την άνοιγμα των δραστηριοτήτων είναι οι εξής:

19 Απριλίου: Ανοίγουν εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια αλλά μόνο για μαθητές Λυκείου.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα 26/4 – 2/5, είναι πολύ πιθανόν να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες.
10 Μαΐου: Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια, εστίαση, παιδότοποι, κτήματα για γάμους.
14 Μαΐου: Άρση του lockdown, άνοιγμα του τουρισμού και άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς περιορισμούς.

Ενδεχομένως, όμως, εάν υπάρχει έλεγχος της διασποράς να έχουμε άρση των περιορισμών και ολικό άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς click away νωρίτερα, τέλος Απριλίου-αρχές Μαΐου.
Οι μάσκες και οι αποστάσεις, δηλαδή οι γνωστοί βασικοί κανόνες ασφάλειας θα παραμείνουν.

Το μεγάλο ερωτηματικό για το Πάσχα – Διαφωνία κυβέρνησης - επιτροπής


Το μεγάλο ζήτημα που παραμένει, πλέον, για να αποφασιστεί στο Μαξίμου είναι τι θα γίνει με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα.
Στην κυβέρνηση δίνουν βάση σε μερίδα λοιμωξιολόγων που ισχυρίζονται ότι βρισκόμαστε στο πικ της πανδημίας και παρόλο που στις 20 Απριλίου θα φτάσουμε σε ρεκόρ νοσηλευμένων, θα αρχίσει η αποκλιμάκωση τόσο των κρουσμάτων όσο και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σε κατεύθυνση να ανοίξει η μετακίνηση


Από τα συμφραζόμενα, πάντως, των κυβερνητικών δηλώσεων η κατεύθυνση είναι εν τέλει να ανοίξουν τις μετακινήσεις με κάποιους βασικούς περιορισμούς και εξαιρέσεις και, κυρίως, με το υποχρεωτικό self test.
Σε αυτή την κατεύθυνση, συμβαδίζει και το νέο δόγμα της κυβέρνησης για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, σύμφωνα με το οποίο δεν πρέπει να μετράμε την ένταση της πανδημίας με αριθμούς κρουσμάτων, αλλά μόνον με αριθμούς εισαγωγών/εξιτηρίων στα νοσοκομεία και διασωληνωμένων ασθενών.
Ακόμα και ο συγκρατημένος και ψύχραιμος υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά και είναι ανοικτή ως προς το ζήτημα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα.

Οι φόβοι των λοιμωξιολόγων


Ωστόσο, υπάρχει και η μεγάλη μερίδα των λοιμωξιολόγων που υπογραμμίζουν τα εξής: Το άνοιγμα των σχολείων, παρόλο που ελέγχεται η διασπορά, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στην επαρχία θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.
Πιο καθαρή εικόνα, πάντως, θα έχουμε γύρω στις 25 Απριλίου λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και τότε θα πρέπει να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Πάντως, αν αναλογιστεί κανείς τις εικόνες απόλυτου συνωστισμού στις πλατείες και τον παραλιακό άξονα το Σαββατοκύριακο, το να επιτραπεί η μετακίνηση συντεταγμένα στην επαρχία ίσως αποδειχτεί πιο έξυπνη λύση για να μην υπάρχουν τέτοιοι συνωστισμοί.
Το παραπάνω εκφράζει μεγάλη μερίδα στελεχών και βουλευτών της συμπολίτευσης.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης