Πολιτική

Στη Ρόδο ο Αμυράς: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις στους δασικούς χάρτες

Στη Ρόδο ο Αμυράς: Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις στους δασικούς χάρτες

Σε Σύμη και Χάλκη την Κυριακή 11/4 ο Γ. Αμυράς

Σχετικά Άρθρα

Στη Ρόδο για το ζήτημα των δασικών χαρτών βρίσκεται ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, προερχόμενος από την Κάρπαθο και μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου.
Ο κ. Αμυράς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθηγητή Κ. Αραβώση, συμμετείχε σε σύσκεψη στην περιφέρεια, με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, ενώ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους βουλευτές της Δωδεκανήσου Μ. Κόνσολα, Β. Υψηλάντη και Γ. Παππά και τον πρόεδρο του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου, Α. Γιαννικουρή, παρουσία και του δικηγόρου Μ. Παπαγεωργίου, που κατόπιν πρότασης του περιφερειάρχη, συμμετέχει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου.
Την Κυριακή 11/4, οι κ.κ. Αμυράς και Αραβώσης, μαζί με τον περιφερειάρχη θα μεταβούν σε Σύμη και Χάλκη για να εξετάσουν όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τους δασικούς χάρτες και να δοθούν λύσεις.
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν της σύσκεψης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Αμυράς, εξήρε την καθοριστική συμβολή του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου, στην διευθέτηση από την κυβέρνηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Αμυράς: Έτοιμοι να δώσουμε λύσεις

Σε δήλωσή του ο κ. Αμυράς απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη, ανέφερε πως «ήσασταν ο πρωτοπόρος το 2018 που χτυπήσατε το καμπανάκι του κινδύνου για τον νόμο τότε της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περί των δασικών χαρτών, που είχατε δει ξεκάθαρα ότι θα προκαλούσε ένα τσουνάμι αδικιών και προσβολής της ιδιοκτησίας των πολιτών. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το Νότιο Αιγαίο, τη Δωδεκάνησο, η οποία έχει και γεωπολιτική σημασία εξαιρετική, αλλά έχει και έναν δυναμισμό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακοπεί.
Εμείς λοιπόν παραλάβαμε στα χέρια μας μια πραγματική "πυρηνική" βόμβα. Ωστόσο, αυτήν τη βόμβα την απενεργοποιούμε».
Τόνισε πως «με εντολή του πρωθυπουργού και με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, αποφασίσαμε πρώτα από όλα - και για αυτό είμαστε σήμερα εδώ, στην καρδιά του Νοτίου Αιγαίου - για να συζητήσουμε και να σας παρουσιάσουμε τις λύσεις στα "απόνερα" που μας προκάλεσαν οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών βασισμένοι δυστυχώς στην πολλή κακή νομοθέτηση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις και θα τις συζητήσουμε. Ούτως η άλλως τις έχουμε συζητήσει και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Δωδεκάνησο και για τα χορτολίβαδα και τον περίφημο ασπάλαθο που φεύγει από την εξίσωση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις και για τα χερσωμένα, αν και αυτό δεν αφορά ιδιαίτερα το Νότιο Αιγαίο Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα των δασωμένων αγρών.
Έχουμε τις λύσεις, εξετάζουμε στην απόλυτη λεπτομέρειά της την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας και έχουμε τους τρόπους να αποδεσμεύσουμε το δυναμικό των ανθρώπων που θέλουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους ή να θέλουν να την αξιοποιήσουν με διαφόρους τρόπους, τουριστικά ή αλλιώς», ανέφερε ο κ. Αμυράς.
Υπογράμμισε ότι «το δόγμα πλέον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει. Δεν θα τρέχει ο πολίτης να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Το κράτος πρώτα από όλα και η δημόσια διοίκηση οριζοντίως θα λύσει και θα διορθώσει τα σφάλματα που πυροδότησαν δυστυχώς αυτά τα προβλήματα».
Σημείωσε ότι «αυτά τα προβλήματα που ανέκυψαν και εμφανίστηκαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, είναι προβλήματα άλυτα εδώ και δεκαετίες. Αρκεί να σας πω ότι, για παράδειγμα, έχουμε εντοπίσει προβλήματα ιδιοκτησιακής φύσης και χαρακτηρισμού της γης στη Νότια Εύβοια που ανάγονται στο 1831. Στην Κρήτη ανάγονται στο 1855. Έχουμε τα τελευταία 70 χρόνια τεράστια ιδιοκτησιακά ζητήματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, για αυτό λοιπόν ήρθε η ώρα εμείς να πούμε ότι, ναι βεβαίως θέλουμε τους δασικούς χάρτες διότι πρέπει να ξέρουμε που βρίσκεται το δάσος για να το προστατέψουμε, αλλά συγχρόνως να ξέρουμε ποιες είναι οι ιδιοκτησίες των πολιτών ώστε να τις διασφαλίσουμε».
Όπως είπε, «αυτές οι εκκρεμότητες δεκαετιών πλέον τελειώνουν. Είμαστε αποφασισμένοι, η κυβέρνηση, ο υπουργός ο κ. Σκρέκας, εγώ προσωπικά, ο γενικός γραμματέας, όλοι έχουμε σκύψει πάνω στο ζήτημα για να δώσουμε τις λύσεις, ώστε ο πολίτης πλέον να αντιλαμβάνεται ότι το κράτος τον υπολογίζει και τον θεωρεί ως το ιερό δισκοπότηρο αυτής της εθνικής προσπάθειας».

Δήλωση Χατζημάρκου

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζημάρκου σε δήλωσή του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ξεκινήσαμε το 2018. Ήμασταν πολύ λίγοι τότε αυτοί που είχαμε υψώσει τη φωνή και είπαμε ότι γίνεται κάτι πάρα πολύ βίαιο εις βάρος των νησιωτών, που επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους και αποτελεί την πιο σκληρή επίθεση που δέχτηκαν στη σύγχρονη ιστορία τους, στην οικονομική και στην κοινωνική τους ζωή. Τότε το χαρακτηρίσαμε ως δήμευση ιδιωτικής περιουσίας και η τοποθέτησή μας αυτή θεωρήθηκε ακραία. Η πράξη όμως τη επιβεβαίωσε. Μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση πολλά τραύματα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο. Μεγαλύτερο ακόμη και από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που μας αφαίρεσε. Όλο αυτό το διάστημα σταθήκαμε στην πλευρά του δικαίου, με πολύ σοβαρά επιχειρήματα, απολύτως τεκμηριωμένοι, για να πούμε ότι το κράτος πρέπει να σέβεται τον πολίτη. Περιμέναμε, στην κεντρική πολιτική σκηνή, να βρούμε πολιτικό προσωπικό που να έχει αίσθηση καθήκοντος και υπευθυνότητα. Στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα βρήκαμε. Κι επειδή εμείς δεν είμαστε της επαναστατικής γυμναστικής ούτε επαγγελματίες γκρινιάρηδες, με την ίδια ευκολία που κάνουμε την καταγγελία όταν παραβιάζεται το δίκιο μας, έτσι λέμε και το "μπράβο" όταν βρίσκουμε ανοιχτά αυτιά».
«Σας ευχαριστούμε πολύ που έχετε ανοιχτά αυτιά, που έχετε πολιτικά αντανακλαστικά και το υπουργείο σας έχει ήδη λάβει πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο ζήτημα, πολύ μεγάλης σημασίας ειδικά για τη ζωή στα νησιά, όπου σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα οι επιπτώσεις από την ανακοίνωση των δασικών χαρτών ήταν πολύ βαρύτερες.
Επιτέλους βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, επιτέλους έχουμε συνομιλητή και να ξέρετε ότι ο σεβασμός στους πολίτες είναι ο οδηγός, το δίκαιο είναι ο οδηγός και από τη στιγμή που κινούμαστε στον ίδιο δρόμο με την σημερινή κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, είμαι αισιόδοξος ότι θα φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. υπουργέ!», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης