Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σακελλαροπούλου: Προσηλωμένοι στον στόχο του μαζικού εμβολιασμού, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη μάχη

Σακελλαροπούλου: Προσηλωμένοι στον στόχο του μαζικού εμβολιασμού, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη μάχη
Ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης του Δήμου Δελφών η  Κ. Σακελλαροπούλου

Την Άμφισσα, για τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων, επισκέφτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η κ. Σακελλαροπούλου παρέστη στη Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φωκίδος κ.Θεόκτιστου, ενώ αμέσως μετά, μετέβη στην πλατεία Κεχαγιά, όπου κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του οπλαρχηγού Πανουργιά.
«Βρίσκομαι εδώ για να τιμήσω την επέτειο της απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων. Η Άμφισσα είναι η πρώτη πόλη της Ρούμελης που εξεγέρθηκε το 1821 και η πρώτη που απελευθερώθηκε.
Αν για τους αρχαίους προγόνους μας η Φωκίδα και το κέντρο των Δελφών ήταν ο «ομφαλός της γης», για τις γυναίκες και τους άντρες που πολέμησαν για την ελευθερία μας ήταν ο τόπος της θυσίας.
Διακόσια χρόνια μετά την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο ηρωικός αγώνας των προγόνων μας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την εθνική μας ανεξαρτησία μας δίνει έμπνευση και δύναμη», δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Sakellaropoulou.JPG
Ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης του Δήμου Δελφών

Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου μετέβη στο Δημαρχείο Δελφών, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης.
Απαντώντας στην προσφώνηση του δημάρχου Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, αφού ευχαρίστησε «για την τιμή που μου κάνετε να με ανακηρύξετε επίτιμη δημότη της πόλης σας», σημείωσε πως «η τραχιά και όμορφη Φωκίδα υπήρξε τόπος πολυθρύλητος από την αρχαιότητα. Ομφαλός της γης, πνευματικό κέντρο και σύμβολο της ενότητας των αρχαίων Ελλήνων· μήτρα της στερεοελλαδίτικης ναυτοσύνης· γενέτειρα του Αθανάσιου Διάκου, του Πανουργιά, του Μακρυγιάννη, κι άλλων πολλών ηρώων του 1821· τόπος διάσπαρτος από μνημεία αρχαία, βυζαντινά και νεότερα που μαρτυρούν την ιστορική συνέχεια του ελληνισμού. Σ’ αυτόν τον τόπο, από αρχαιοτάτων χρόνων η αγωνιστική φλόγα συμβάδιζε με τη βαθιά πνευματικότητα· ο ηρωισμός και η αποκοτιά με τα δελφικά παραγγέλματα «Γνώθι σαυτόν» και «Μηδέν άγαν». Είναι μια σύνθεση ικανή να διαμορφώσει ανθρώπους ολοκληρωμένους, πλούσιους σε κόσμο».
Πρόσθεσε ότι «σήμερα, στην Άμφισσα, τιμάμε την πρώτη πόλη της Στερεάς Ελλάδας που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό. Την πόλη όπου θεσμοθετήθηκε ο Άρειος Πάγος των Σαλώνων και υπό την καθοδήγηση του Θεόδωρου Νέγρη συντάχθηκε και ψηφίστηκε το Σύνταγμα της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας. Την πόλη που ανέδειξε ήρωες. Με πρώτον απ’ όλους τον επιφανή οπλαρχηγό και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Πανουργιά, που κήρυξε την Επανάσταση στις 24 Μαρτίου, και μαζί με τον Μανίκα, τον Τράκα και τους άνδρες τους πολιόρκησε το Κάστρο της πόλης και το απελευθέρωσε στις 10 Απριλίου του 1821, δίνοντας μάλιστα εντολή να μην υπάρξουν αντίποινα για τους αιχμαλώτους. Χωρίς άλλωστε να λησμονούμε ότι τον ξεσηκωμό ευλόγησε ο Φιλικός Ησαΐας, Επίσκοπος Σαλώνων, που πολέμησε και τελικά θυσιάστηκε για τον ιερό σκοπό».
Μεταξύ άλλων, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι «διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η πανδημία που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη δεν αφήνει ανέπαφες και τις τοπικές κοινωνίες. Πλήττει την οικονομία τους, δυναμιτίζει τη συνοχή τους, εξαντλεί τις αντοχές τους. Παρ’ όλ’ αυτά, το τέλος της δοκιμασίας μας πλησιάζει. Προσηλωμένοι στον στόχο του μαζικού εμβολιασμού, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη μάχη. Είμαι βέβαιη ότι με τη δημιουργικότητα που σας διακρίνει σύντομα θα επαναφέρετε τους Δελφούς στην πλούσια και πολυδιάστατη καθημερινότητά τους: πολύ γρήγορα, ο τόπος σας θα σφύζει από επισκέπτες και ζωή, και θα’ ναι, όπως πάντα, ένας τόπος πολιτισμού, εσωτερικής ενατένισης και αστείρευτης έμπνευσης».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στην Άμφισσα, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης – Οικία Πανουργιά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κάστρο των Σαλώνων, καθώς και το Εθνολογικό-Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού – Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου.
Παρόντες κατά την επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στην Άμφισσα ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, ο βουλευτής Φωκίδας Ιωάννης Μπούγας και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης