Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπανδρέου: Οι όροι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον

Παπανδρέου: Οι όροι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον
Ο Γιώργος Παπανδρέου καλεί την κυβέρνηση, σεβόμενη τις θυσίες των φορολογουμένων, να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων και του Δημοσίου
Την αντίθεση του με τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς γίνεται με όρους που δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει διδαχθεί από τις προηγούμενες εμπειρίες», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση αποδέχεται την απόφαση για ανακεφαλαιοποίηση με δυσμενείς όρους για τους νυν μετόχους, σε μια αρνητική χρονική συγκυρία και χωρίς διασφάλιση των εργαζομένων.
Επίσης, καλεί την κυβέρνηση, σεβόμενη τις θυσίες των φορολογουμένων, να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων και του Δημοσίου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπενθυμίζει πως από το 2011 είχε επισημάνει ότι οποιαδήποτε χρηματοδοτική στήριξη από χρήματα φορολογουμένων στον τραπεζικό τομέα θα πρέπει να γίνει με πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Και γι' αυτό και τότε έγινε η επιλογή για κοινές μετοχές αντί προνομιούχες, θεωρώντας απαραίτητο δηλαδή να έχει το Δημόσιο λόγο στην διοίκηση της τράπεζας.
Προσθέτει πώς από την επόμενη κυβέρνηση αντιστράφηκε αυτή η απόφαση υπέρ των προνομιούχων μετοχών, «επιλογή που αποδείχθηκε, από τα όσα ακολούθησαν, λανθασμένη και τα αποτελέσματα της γνωστά.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 έγιναν δύο ακόμα ανακεφαλαιοποιήσεις (2014, 2015) με πολύ δυσμενείς, για το Δημόσιο, όρους, που οδήγησαν σε εξαΰλωση των μετοχών του Δημοσίου αλλά και σε απεμπόληση οποιουδήποτε ελέγχου στην διοίκηση των τραπεζών», σημειώνει στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης