Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καθυστερεί ακόμα το άνοιγμα της αγοράς – Τα δύο νέα σενάρια και η αποφόρτιση με τους εορτασμούς του 1821

Καθυστερεί ακόμα το άνοιγμα της αγοράς – Τα δύο νέα σενάρια και η αποφόρτιση με τους εορτασμούς του 1821
Οι διαφωνίες των επιδημιολόγων συνεχίζονται σε καθημερινή βάση ενώ όλοι περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά το σημερινό άνοιγμα σε κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής άκρων
Σχετικά Άρθρα

Θολώνει ακόμα περισσότερο η προοπτική για άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου ενώ για κάποιους αυτή η ημερομηνία θεωρείται απαγορευτική με βάση την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.
Οι διαφωνίες των επιδημιολόγων συνεχίζονται σε καθημερινή βάση ενώ όλοι περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά το σημερινό άνοιγμα σε κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής άκρων, πάρκα και αρχαιολογικούς χώρους.
Οι παραπάνω χώροι προορίζονται ως επιλογές ψυχολογικής εκτόνωσης για τους πολίτες που έχουν υποστεί πίεση και κόπωση από το 5μηνο lockdown.

Επικοινωνιακή αποφόρτιση με τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου

Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να κρατήσει άλλο τους πολίτες της εντός σπιτιού.
Οι συναθροίσεις σε πλατείες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο σαββατοκύριακο δεν είναι αυθαίρετες πολιτικές συγκεντρώσεις υποκινούμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό το λόγο οι οδηγίες που δόθηκαν είναι να υπάρξει ανοχή και η προσδοκία είναι το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως και το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους να αποφορτίσουν τον κοινωνικό θυμό. Η κυβέρνηση προσδοκά να αποφορτίσει την κρίσιμη επικαιρότητα με τα αυξημένα κρούσματα, την πίεση στο ΕΣΥ και την κόντρα της με μερίδα ιατρών και φαρμακοποιών με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στο μενού της είναι τα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης, η στρατιωτική παρέλαση της 25 Μαρτίου αλλά και τα αφιερώματα ανά δήμους της ιστορικής αυτής επετείου.

Τα μέτωπα με ιατρούς και φαρμακοποιούς

Επίσης, η εβδομάδα αρχίζει με 2 κύρια μέτωπα τα οποία ορθώνονται απέναντι στην κυβέρνηση:
Την άρνηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να συμπλεύσει με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την αξιοποίηση ιατρικού προσωπικού και την αντίδραση μερίδας του φαρμακευτικού συνδικαλισμού να επιβαρύνει οικονομικά την τσέπη του πολίτη για την χορήγηση του δωρεάν rapid test.
Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, η κυβέρνηση έχει πάρει τα μέτρα της.
Ήδη στους κύκλους του ΠΙΣ έχει δημιουργηθεί ρήγμα καθώς η δήλωση του Συλλόγου δεν εκφράζει όλους τους γιατρούς και στο μέτωπο των φαρμακοποιών υπήρξαν τα συναδελφικά «αδειάσματα» προς τον κ. Λουράντο, πάλαι ποτέ υποστηρικτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, θέλει να αποφύγει το εργαλείο της επίταξης καθώς αυτό θα έχει άσχημη επικοινωνιακή εξέλιξη.

Τα δύο νέα σενάρια για το άνοιγμα εμπορίου-εστίασης

Από εκεί και πέρα, η υψηλή τάση των κρουσμάτων κορονοιού θα συνεχιστεί και αυτή τη εβδομάδα.
Μερίδα επιδημιολόγων εκτιμά ότι η μεγάλη αποφόρτιση κρουσμάτων (κάτω από 1000 την ημέρα) θα γίνει προς τα τέλη του Απριλίου το οποίο δημιουργεί δύο βασικά σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς, του λιανεμπορίου και της εστίασης.
Το πρώτο είναι να υπάρξει click away από τις 5 Απριλίου ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα των εμπόρων – οποίοι περίμεναν ολικό άνοιγμα από τις 29 Μαρτίου.
Το ίδιο σενάριο εκτιμά ότι τέλη Απριλίου θα μπορέσει να ανοίξει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.
Το δεύτερο σενάριο, λέει ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 Απριλίου με τον νέο πενταψήφιο 13032 και με μία χρήση του για επίσκεψη 2 ωρών στα μαγαζιά.
Ακολούθως, το σενάριο αυτό θέλει την εστίαση και τα καφέ να ανοίγουν 19/4 τους εξωτερικούς χώρους τους για τους καταναλωτές.
Σε αυτά τα δύο σενάρια έχουν επικεντρωθεί επιδημιολόγοι και κυβερνητικοί παράγοντες με τους μεν να θέλουν να παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα και το κυβερνητικό επιτελείο, λόγω πολιτικού κόστους, να πιέζει για το άνοιγμα νωρίς.
Στο μέτωπο της Παιδείας, οι διαρροές λένε ότι μετά το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου θα ξεκινήσουν και τα σχολεία ενώ στο Υπουργείο Τουρισμού εκτιμούν ότι τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν να έρχονται τουρίστες από «ασφαλείς» χώρες με βάση συμφωνίες υγειονομικών διαβατηρίων.
Για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοιού, αυτό το διάστημα των 40 ημερών κρίνονται πολύ σημαντικά εργαλεία τόσο τα δωρεάν τεστ για τον κορονοιό που δίνονται στους πολίτες από τα φαρμακεία όσο και τα 2 δωρεάν τεστ για τον κορονοιό που προσφέρονται στους εργασιακούς χώρους μέσω της ειδικής πλατφόρμας testing.ergasia.gov.gr.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης