Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ζαββός: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τον τραπεζίτη, το ΤΧΣ θα φύγει από τις τράπεζες – Οι 3 στόχοι του Ηρακλή

Ζαββός: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τον τραπεζίτη, το ΤΧΣ θα φύγει από τις τράπεζες – Οι 3 στόχοι του Ηρακλή
Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου χρειαζόμαστε ένα τραπεζικό σύστημα, μεταρρυθμισμένο, δυνατό, ικανό να μπορέσει να μεταφέρει τους τεράστιους πόρους, που θα έρθουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ελληνική οικονομία, αναφέρει ο κ. Ζαββός

Απαντήσεις στις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το νομοσχέδιο για το τραπεζικό σύστημα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έδωσε σήμερα, 10 Μαρτίου 2021, ο Γεώργιος Ζαββός, Υφυπουργός Οικονομικών, στη Βουλή, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον κλάδο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με το σχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση αποτολμά ένα τριπλό εγχείρημα:

  • Τη μείωση των κόκκινων δανείων και την απελευθέρωση πόρων για δοθούν στην πραγματική οικονομία.
  • Την ενεργοποίηση της κτηματαγοράς
  • Την ενεργοποίηση της κεφαλαιαγοράς

Στόχος είναι να ενεργοποιηθούν όλες εκείνες οι αναγκαίες δυναμικές συνέργειες οι οποίες θα ετοιμάσουν τον τόπο να μπορέσει πραγματικά να τοποθετήσει στη σωστή μεριά τους πόρους που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ο κ. Ζαββός.

Η απάντηση στο ΜέΡΑ25

Στις κατηγορίες του ΜέΡΑ25, ότι η κυβέρνηση ζορίζεται, φοβάται και τρέμει, ο κ. Ζαββός υπενθύμισε ότι αυτές οι «κατηγορίες ήρθαν από ένα κόμμα του οποίου ηγείται αυτός, ο οποίος έφερε την Ελλάδα στον γκρεμό της χρεοκοπίας».
«Χθες, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε, νομίζω, μία ουσιαστική, καταλυτική απάντηση ουσίας, τεκμηριώνοντας, πλήρως, το τι συνέβη την περίοδο εκείνη του 2015.
Τις τράπεζες τις έκλεισε ο τότε Υπουργός Οικονομικών και η καταστροφική πολιτική του, με την οποία έπαιξε τη χώρα στα ζάρια και έστειλε στην ξενιτιά, ό,τι καλύτερο έχει αυτός ο λαός, αυτά τα χρόνια», ανέφερε ο κ. Ζαββός.
«Είναι αυτό που προσπαθούμε, ακριβώς, να κάνουμε, από τη στιγμή που ήρθε η νέα κυβέρνηση.
Να διορθώσουμε βήμα – βήμα το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο γιατί υπάρχει κυβερνητική αλλαγή και γιατί υπάρχει μια αξιοπιστία σημαντική», διαβεβαίωσε ο κ. Ζαββός.

Η απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με το υπερεπείγον χαρακτήρα του νομοσχεδίου Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έθιξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαββός επισήμανε ότι γίνεται αυτό για η μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορεί να περιμένει, ιδιαίτερα, σε αυτή την περίοδο.
«Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου χρειαζόμαστε ένα τραπεζικό σύστημα, μεταρρυθμισμένο, δυνατό, ικανό να μπορέσει να μεταφέρει τους τεράστιους πόρους, που θα έρθουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ελληνική οικονομία.
Είναι αυτό, το μεγάλο ραντεβού αυτής της περιόδου, που έχουμε στο μυαλό μας.
Το ραντεβού, δηλαδή, για μια τεράστια μεταρρύθμιση, μετασχηματισμό και του παραγωγικού δυναμικού και του τραπεζικού συστήματος.
Για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να πιάσουμε, τελικά, έπειτα από 40 χρόνια, τους μέσους κοινοτικούς όρους και να δει και αυτός ο λαός μια καλύτερη μέρα.
Είναι αυτό το ραντεβού και μη χάνουμε, πραγματικά, τα δέντρα για το δάσος.
Είναι ραντεβού που περιμένουμε τέσσερις δεκαετίες, όταν δεν μπόρεσε η Ελλάδα μέχρι σήμερα να το κάνει.
Είναι, ακριβώς, αυτή η στοχοθέτηση της σημερινής κυβέρνησης.
Γι’ αυτό βιαζόμαστε, ιδιαίτερα και με τον «Ηρακλή», που κατόρθωσε μέσα σε ένα χρόνο και μόνο, να μειώσει σε 32 δισεκατομμύρια τα κόκκινα δάνεια», ανέφερε ο κ. Ζαββός.

Το τριπλό εγχείρημα του Ηρακλή

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαββός, η επιτάχυνση του Ηρακλή έχει στόχο να κατευθυνθούν πόροι και χρηματοδοτήσεις προς τον Έλληνα πολίτη και τη μικρομεσαία επιχείρηση.
«Είδατε ότι με τον «ΗΡΑΚΛΗ» αποτολμούμε ένα τριπλό εγχείρημα.
Αφενός μεν μειώνουμε τα κόκκινα δάνεια και απελευθερώνουμε πόρους για να δοθούν στην πραγματική οικονομία.
Δεύτερον, μέσα από αυτό ενεργοποιούμε κυριολεκτικά και την κτηματαγορά, ώστε να μπορέσει να σηκωθεί και τρίτον ενεργοποιούμε αν θέλετε και την κεφαλαιαγορά.
Δηλαδή, βρίσκουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες δυναμικές συνέργειες οι οποίες θα ετοιμάσουν τον τόπο να είναι έτοιμος να μπορέσει πραγματικά να τοποθετήσει στη σωστή μεριά τους πόρους που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε ο κ. Ζαββός.

Η απάντηση στον Τσακαλώτο

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη στρατηγική της κυβέρνησης, ο κ. Ζαββός, ανέφερε ότι η στρατηγική είναι η ταχύτατη μεταρρύθμιση του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα.
Αυτός είναι ο μόνος στόχος.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει εσαεί στον τραπεζικό τομέα.
Δεν μπορεί να παίξει τον τραπεζίτη.
Πρέπει συστηματικά με συντεταγμένη πολιτική εξόδου την οποία έχει να σηματοδοτήσει ότι είναι ώρα όπου οι επενδυτές θα έρθουν και θα βάλουν τα λεφτά τους εκεί που πρώτα τα είχε ο ελληνικός λαός, γιατί η καταστροφή το 2015 ήταν η καταστροφή του Έλληνα πολίτη, του φορολογούμενου και του καταθέτη.
Ακριβώς αυτή τη στρατηγική έχουμε και είπαμε, ότι φέρνουμε για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σήμερα ορισμένες διατάξεις και απαντώ στον κ. Τσακαλώτο, ότι προφανώς θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε πλήρως και σε αυτή την αίθουσα και καλωσορίζουμε και το ρόλο το οποίο πρέπει να διαδραματίσει μέσα στον επόμενο καιρό που του απομένει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», αναφέρει ο Ζαββός.

Απαντήσεις στο ΚΙΝΑΛ

Στα θέματα που αφορά την παρατήρηση που έκανε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, για το αν και σε ποιο βαθμό ισχύουν εταιρικές διαδικασίες, δηλαδή, μία τράπεζα μπορεί να δώσει δάνειο σε κάποιον τρίτο ο οποίος να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, ο κ. Ζαββός παρέπεμψε στον εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όσο για την απαγόρευση αυτή της άκρως ανησυχητικής διαδικασίας με την οποία μία τράπεζα μπορεί να δανειοδοτεί πρόσωπα, προκειμένου αυτά να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, προφανώς αυτή η συμπεριφορά δεν επιδοκιμάζεται εποπτικώς και θα πρέπει να λάβει μέτρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν κάτι τέτοιο διαπιστωθεί, ανέφερε ο κ. Ζαββός.

Αναφορικά με την ασυλία

Αναφορικά στο θέμα της λεγόμενης ασυλίας, ο κ. Ζαββός υπενθύμισε την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Δηλαδή, απόφαση, βάσει της οποίας λειτουργεί ένας νομικός παραλληλισμός μεταξύ αυτών των διατάξεων, οι οποίες αφορούν τα στελέχη των τραπεζών και διατάξεων, οι οποίες αφορούν τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες ασχολούνται με συναφείς δραστηριότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης