Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Να καταλάβει η Τουρκία ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη απάντηση στα προβλήματα

Δένδιας: Να καταλάβει η Τουρκία ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη απάντηση στα προβλήματα
Η Ελλάδα έχει την ατυχία να γειτνιάζει με ένα συστηματικά παραβατικό γείτονα και την τύχη να είναι στην ΕΕ είπε ο κ.Δένδιας
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία ότι η μόνη απάντηση στα προβλήματα είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας κατά τη διάρκεια παρέμβασης του στο διαδικτυακό συνέδριο της ελληνικής εταιρείας διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων περί «Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής».
«Σταθερός στόχος και πρόθεση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι μέσα από την προσήλωσή μας στη διεθνή νομιμότητα και την πύκνωση των τάξεων των ομονοούντων κρατών, να κάνουμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα.
Ο διάλογος είναι δικλείδα εκτόνωσης εντάσεων.
Όμως, δεν θεραπεύει τα αίτια» είπε ο κ.Δένδιας

Η ατυχία και η τύχη

«Η Ελλάδα έχει την ατυχία να γειτνιάζει με ένα συστηματικά παραβατικό γείτονα και την τύχη να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί δέλεαρ και φόβητρο για την Τουρκία, δημιουργώντας ένα είδος ζώνης προστασίας.
Όχι απόλυτης.
Αν με ρωτήσετε αν είμαστε ικανοποιημένοι, θα σας πω ότι θα θέλαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αυστηρότερο τρόπο την Τουρκία.
Αλλά η ΕΕ είναι Ένωση 27 χωρών.
Λειτουργεί, ευτυχώς, με ομοφωνία.
Ενίοτε, το εθνικό συμφέρον επικρατεί του ευρωπαϊκού.
Δεν παύει, όμως, να αποτελεί ένα πολύ ισχυρό, ίσως το ισχυρότερο, όπλο μας» επισήμανε ο κ.Δένδιας.

Ο φόβος των κυρώσεων έλαβε τέλος στις προκλήσεις της Τουρκίας

«Ο φόβος των ευρωπαϊκών κυρώσεων, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, οδήγησαν στη διακοπή των μεγάλων τουρκικών προκλήσεων του δευτέρου εξαμήνου του 2020 και κατέστησαν δυνατή την έναρξη διαλόγου/διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, συγκεκριμένα του 61ου γύρου.
Θα ακολουθήσει, πιστεύω και ευελπιστώ, και ο 62ος» είπε ο κ.Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις αξίες και τις αρχές που διέπουν την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της.
«Το Διεθνές Δίκαιο, από τον Χάρτη του ΟΗΕ, μέχρι το Δίκαιο της Θάλασσας και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αποτελεί ισχυρό εργαλείο αντιμετώπισης και χειρισμού των διεθνών σχέσεων της χώρας» υπογράμμισε ο κΔένδιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης