Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο μάτι του κυκλώνα η Μενδώνη για την υπόθεση Λιγνάδη – Θέμα χρόνου η αποπομπή της υπουργού Πολιτισμού

Στο μάτι του κυκλώνα η Μενδώνη για την υπόθεση Λιγνάδη – Θέμα χρόνου η αποπομπή της υπουργού Πολιτισμού

Αντίστροφα φαίνεται, πως μετρά ο χρόνος για την απομάκρυνση ή παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, καθώς η παραμονή της στο κυβερνητικό σχήμα εγκυμονεί κινδύνους για το Μέγαρο Μαξίμου

Σχετικά Άρθρα

(upd) Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς κόμματα και καλλιτεχνικοί φορείς ζητούν την άμεση απομάκρυνσή της με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για σεξουαλικές κακοποιήσεις στον χώρο.
Οι φορείς, που απαιτούν εδώ και τώρα την αποπομπή της υπουργού πληθαίνουν συνεχώς και το Μέγαρο Μαξίμου πιθανότατα θα προχωρήσει στην απομάκρυνσή της, προκειμένου να μη χάσει τις όποιες επαφές έχει οικοδομήσει με πολλές προσπάθειες με τον καλλιτεχνικό χώρο.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), που δεν περιορίζεται στη Μενδώνη αλλά βάζει στο κάδρο των ευθυνών την ίδια την κυβέρνηση, λέγοντας πως ίσως να μην είναι αρκετή η παραίτησή της.

ΣΕΗ: Στο κάδρο των ευθυνών το Μαξίμου

«Είδαμε την υπουργό χθες (19/2), να μιλά για “κράτος δικαίου” και σεβασμό στη Δικαιοσύνη και λίγες στιγμές μετά η ίδια να κατονομάζει τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, χαρακτηρίζοντάς τον “επικίνδυνο”, ενώ μόλις σήμερα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης (20/2).
Να δηλώνει ευθαρσώς πως “από τη στιγμή που ξεκινούν οι φήμες, επαναλαμβάνω, οι φήμες για τον Λιγνάδη, τον πιέσαμε πολύ να μας πει αν είχε ο ίδιος κάποια σχέση με αυτές και αν ο ίδιος ήταν πίσω από αυτές τις φήμες”», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΣΕΗ.
Σε ποιο “κράτος δικαίου” και με ποια “θεσμική οδό” που η ίδια επικαλείται, η υπουργός – υποκαθιστώντας τον εισαγγελέα – παίρνει τηλέφωνα τον καταγγελλόμενο για να τον ανακρίνει η ίδια και δεν υποβάλει εξαρχής μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα;
Με ποια λογική καλεί τον καταγγελλόμενο και όχι τα θύματα;» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΗ.

«Δεν ξέρουμε αν είναι αρκετή η παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης»

«Δεν ξέρουμε αν η παραίτηση μιας υπουργού ή σύσσωμης της κυβέρνησης είναι αρκετή για να καθαρίσει η κοινωνία από τις αποκαλύψεις κυκλωμάτων που εμπλέκουν ακόμα και προσφυγόπουλα σε σεξουαλική εκμετάλλευση. Ξέρουμε όμως περίτρανα και αναντίρρητα πως, τη στιγμή αυτή, οι ηθοποιοί είμαστε μόνοι μας και αβοήθητοι.
Και για αυτό, μόνοι μας, αλληλέγγυοι και δυνατοί θα συνεχίσουμε.
Για ένα καλύτερο μέλλον στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, την μεταγλώττιση, τις δραματικές σχολές, τον Πολιτισμό και την κοινωνία γενικότερα.
Ώστε, κάποτε επιτέλους, να μην μένει καμία μόνη και κανένας μόνος» επισημαίνει το ΣΕΗ.

«Μονόδρομος η παραίτηση Μενδώνη»

Σφοδρή επίθεση κατά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, της οποίας ζητεί επιτακτικά την παραίτηση, εξαπολύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη.
«Η κ. Μενδώνη προσπαθώντας να αποποποιηθεί τις ευθύνες της για την υπόθεση Λιγνάδη, υπέπεσε σε ένα τεράστιο ατόπημα.
Ισχυρίστηκε ότι ο κ. Λιγνάδης την εξαπάτησε “επειδή είναι καλός ηθοποιός”»
Αναφέρει η ομοσπονδία και συνεχίζει :
«Η σύνδεση της Υποκριτικής Τέχνης με την υποκρισία και την εξαπάτηση και η στοχοποίηση του σπουδαίου επαγγέλματος του Ηθοποιού είναι αδιανόητη για οποιονδήποτε πολιτισμένο άνθρωπο, αλλά όταν προέρχεται από την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού, τότε μετατρέπεται σε μείζον πολιτικό θέμα.
Θεωρούμε ότι πλέον η παραίτηση της Υπουργού είναι μονόδρομος, όπως άλλωστε είναι το πανδημο αίτημα του καλλιτεχνικού χώρου».

Οργή στον καλλιτεχνικό χώρο - Αμηχανία στο Μαξίμου

Η οργή στον καλλιτεχνικό χώρο μπροστά στις αποκαλύψεις συνιστά πλέον μεγάλη απειλή για την κυβέρνηση και η αποδοκιμασία εναντίον του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και της υπουργού Πολιτισμού εντείνεται.
Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς στην ουσία αποτέλεσε επιλογή του ο εν λόγω ηθοποιός και, μάλιστα, με απευθείας ανάθεση στο Εθνικό Θέατρο.
Εξάλλου οι περισσότεροι λένε ότι ο ρόλος της Λίνας Μενδώνη έχει τελειώσει.
Υπονοούν ότι η τοποθέτησή της στην θέση του Υπουργού είχε δύο κρίσιμες αποστολές:
Την απεμπλοκή της αρχαιολογικής υπηρεσίας από την επένδυση στο Ελληνικό και την μεταφορά των αρχαίων από το μετρό Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ακόμη και η συνέντευξη της υπουργού εξέθεσε περισσότερο τον πρωθυπουργό και η αποπομπή της πλέον είναι θέμα χρόνου.
Μάλιστα ως πιθανός διάδοχός της φέρεται ο νυν υφυπουργός Πολιτισμού, Νίκος Γιατρομανωλάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής υπόθεση συγκάλυψης

Τη σκυτάλη των επιθέσεων κατά της κυβέρνησης παρέλαβε εκ νέου την Κυριακή (21/2/2021) ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για πρωτοφανή υπόθεση συγκάλυψης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης».
Μιλώντας στο Mega τόνισε πως «δεν γίνεται όταν στις 6/2 βγαίνει στη δημοσιότητα η επώνυμη καταγγελία του Νίκου Σ., ο οποίος καταγγέλλει πολύ συγκεκριμένα πράγματα, και υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο κ. Λιγνάδης να παραιτείται και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να είναι ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Δεν μπορεί να μείνει άλλο υπουργός»

«Ήταν τραγική η διαχείριση της υπόθεσης.
Η κ. Μενδώνη και οι συν αυτή, προσπάθησαν να καλύψουν και να υποβαθμίσουν το θέμα.
Αυτό από μόνο του συνιστά αιτία παραίτησης.
Δεν μπορεί μια πλήρως απαξιωμένη υπουργός να προΐσταται ενός τόσο σημαντικού υπουργείου.
Έχουν χάσει το μέτρο, βρίσκονται σε πανικό, γιατί αυτή η ιστορία φτάνει στα άδυτα της εξουσίας», δήλωσε σχετικά ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

ΝΔ: Σε τρικυμία εν κρανίω ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε θέση άμυνας η ΝΔ απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για μυθεύματα.
«Αντί απάντησης στον ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουμε στη χθεσινή ανάρτηση του κ. Ηλιόπουλου, ο οποίος μέσα στην ταραχή του, σε 4 γραμμές αναίρεσε πλήρως όλα τα μυθεύματα του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν συγκάλυψης.
Η 6/2 πού όπως λέει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «διαβάσαμε τη συγκλονιστική καταγγελία του Νίκου Σ.», είναι η μέρα που υπέβαλε την παραίτησή του ο Δ. Λιγνάδης.
Κι έγινε αποδεκτή την ίδια στιγμή», σημειώνει το κυβερνόν κόμμα.
«Πώς γίνεται λοιπόν να υπάρχει συγκάλυψη στη συνέχεια, όταν έχει γίνει δεκτή η παραίτηση από την πρώτη ημέρα;
Δεν πρόκειται μόνο για αντίφαση, αλλά για τρικυμία εν κρανίω που ακυρώνει τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, σε μια σκοτεινή υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης η οποία έχει πλέον το λόγο», αναφέρει η ΝΔ.

Γεννηματά: Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχει αναληφθεί


Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον διορισμό Λιγνάδη, την καθυστερημένη αντίδραση και την προσπάθεια συγκάλυψης είναι σαφής, αντικειμενική και δυστυχώς δεν έχει αναληφθεί», τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά σε ανάρτησή της στα social media για το κίνημα #MeToo.
Η κ. Γεννηματά προσθέτει ότι «η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με αλληλοκατηγορίες και αντεγκλήσεις, ένα συλλογικό κίνημα, που απαιτεί τεράστιο κουράγιο απ’ τους εκφραστές του».
«Η στιγμή είναι πιο μεγάλη απ’ τις κομματικές μικρότητες.
Τα θύματα μας διδάσκουν το ένα μετά το άλλο με το θάρρος τους. Ας αντλήσουμε ως πολιτικό σύστημα απ’ αυτό το θάρρος.
Αν μη τι άλλο τους χρωστάμε», καταλήγει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.


Reuters: Ο ηθοποιός που ξεγέλασε την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού

Η υπόθεση απασχολεί και τον διεθνή Τύπο, που εστιάζει στα όσα είπε η υπουργός Πολιτισμού για τον Λιγνάδη.
Η Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού που επιβλέπει το Εθνικό Θέατρο χαρακτήρισε τον Λιγδάνη, επικίνδυνο άνθρωπο που την ξεγέλασε, αναφέρει το Reuters.
«Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες ... τον πιέσαμε πολύ για να μας πει εάν είχε κάποια ανάμιξη», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης