Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Η ΕΕ να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο αδειοδοτήσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Μητσοτάκης: Η ΕΕ να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο αδειοδοτήσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον EMA έθεσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού».
Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός, στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως βασικό θέμα συζήτησης τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε, μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας και την πρωθυπουργό της Δανίας, την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.

Ανάγκη να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα

Ο κ. Μητσοτάκης, στις παρεμβάσεις του, ανέδειξε την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος.
Έθεσε, δε, στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.
Αυτό, προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.
Όσον αφορά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης