Πολιτική

Τσίπρας: Αναξιόπιστη η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης - Μας πολεμήσατε για την επέκταση στο Ιόνιο

Τσίπρας: Αναξιόπιστη η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης - Μας πολεμήσατε για την επέκταση στο Ιόνιο
Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για ανακολουθίες στην εξωτερική πολιτική
Σχετικά Άρθρα

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστη την εξωτερική της πολιτική.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στον πόλεμο που δέχθηκε η κυβέρνησή του από την τωρινή κυβέρνηση, όσον αφορά την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο.
«Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς. Σας καλωσορίζουμε επίσης στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που πολεμήσατε με μένος όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση.
Εσείς που μας πολεμήσατε για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τώρα πανηγυρίζετε και χειροκροτάτε. Είστε αναξιόπιστοι στην εξωτερική πολιτική
Λέγατε ότι χωρίζουμε την Ελλάδα στα δύο, ότι θα φέρει ζημία στα εθνικά μας συμφέροντα .
Περίπου τα ίδια λέγατε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο. Και βεβαίως καλωσορίζουμε κι εσάς κύριε Μητσοτάκη σε μια ακόμα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά τις Πρέσπες, τώρα τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και θύμισε πως «όταν η δική μας κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή τη θέση, τον Οκτώβριο 2018, τη λοιδορήσατε και την υπονομεύατε δημόσια. Τόσο εσείς όσο και το κόμμα σας, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Τουλάχιστον δεν κηρύξατε μεγάλο πατριωτικό πόλεμο και γι' αυτό, όπως κάνατε για τις Πρέσπες».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό αναξιοπιστία εξηγώντας: «Τώρα, όμως, εσείς οι ίδιοι που πολεμήσατε τη θέση για την αιγιαλίτιδα στο Αιγαίο, δεν έχετε πρόβλημα να χειροκροτείτε εαυτούς και αλλήλους. Και έτσι αποδεικνύεται ότι η αναξιοπιστία σας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν ήταν μια απλή σύμπτωση. Είναι η δεύτερή σας φύση. Γιατί σε δύο κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής, τα οποία με αίσθηση εθνικής ευθύνης ανοίξαμε, εσείς, ενώ γνωρίζατε ότι ορθώς τα ανοίξαμε και ότι ήταν εθνικό όφελος η ολοκλήρωσή τους, εσείς τα πολεμήσατε και τα δύο με υποκριτικό μένος όσο ήσασταν στην αντιπολίτευση. Και όταν γίνατε κυβέρνηση κάνατε και στα δύο στροφή 180 μοιρών».
Ο κ. Τσίπρας παρέθεσε δηλώσεις του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου και του κ. Βασίλη Κικίλια, που ήταν αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ, καθώς και της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, του κ. Άδωνη Γεωργιάδη και του κ. Άγγελου Συρίγου, οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά της επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας μόνο στο Ιόνιο, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Κρίσιμα ερωτήματα για τις διερευνητικές

Κρίσιμα ερωτήματα δεν έχουν αποσαφηνιστεί για τις διερευνητικές επαφές, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Με ποια ατζέντα πάμε σε αυτές τις συνομιλίες; Με ποιους στόχους; Τι κινήσεις γίνονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για να εξασφαλίσουμε συμμαχίες στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στη συναίνεση για τα εθνικά μας θέματα.
Σας καλώ να ξεφύγετε από την ασάφεια και το καταστροφικό "βλέποντας και κάνοντας"», τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Και προειδοποίησε ότι όσο η Άγκυρα επιμένει σε ρόλο χωροφύλακα του Αιγαίου και όσο η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ρευστή, τόσο οι κίνδυνοι αυξάνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης