Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε σκεπτικισμό Μαξίμου - ΥΠ.ΕΞ. για την «συνάντηση» με Erdogan – Τι φοβάται η ελληνική πλευρά

Σε σκεπτικισμό Μαξίμου - ΥΠ.ΕΞ. για την «συνάντηση» με Erdogan – Τι φοβάται η ελληνική πλευρά
Mε συγκρατημένοo σκεπτικισμό υποδέχτηκε το Μέγαρο Μαξίμου την «επίθεση φιλίας» του Τούρκου προέδρου Erdogan
Σχετικά Άρθρα

συγκρατημένοo σκεπτικισμό υποδέχτηκε το Μέγαρο Μαξίμου την σημερινή «επίθεση φιλίας» του Προέδρου της Τουρκίας Τayyip Erdogan σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση από το γραφείο Πρωθυπουργού για αυτήν την ιδιότυπη πρόσκληση ενώ από την γενική γραμματεία ενημέρωσης θέλησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα.
Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Εξωτερικών σήμανε συναγερμός για να αποκωδικοποιήσουν τις νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου καθώς σε αυτό το στάδιο δεν περίμεναν το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο ανδρών.

Οι συμβολικές κινήσεις της Τουρκίας

Η πρώτη ανάγνωση που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι η πρόταση συνάντησης που υποκρύπτει η δήλωση Ερντογάν εντάσσεται στο πλαίσιο της αλλαγής της στάσης της Τουρκίας η οποία έχει ξεκινήσει από το τέλος του προηγούμενου χρόνου με διάφορες συμβολικές κινήσεις:
1. Απόσυρση του Όρουτς Ρέις από τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
2. Απόσυρση (πριν λίγες μέρες) του Barbaros από την Κυπριακή υφαλοκρηπίδα
3. Έναρξη εντατικού διαλόγου της Τουρκίας με ευρωπαίους ηγέτες και ευρωπαίους κοινοτικούς (Charles Michel, Ursula Von der Leyen)
4. Έναρξη του 61ου Κύκλου Διερευνητικών Επαφών με πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών στις 25 Ιανουαρίου.

Ο παράγοντας Biden

Ξεκινώντας από το τελευταίο, στην ελληνική πλευρά τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό που οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας θα ξεκινήσουν μετά την ορκωμοσία Biden στις ΗΠΑ.
Δηλαδή με το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διπλωματών, δεν είναι του κλίματος Erdogan.
Μέχρι τώρα ο Biden δεν έχει απαντήσει στο συγχαρητήριο μήνυμα Erdogan για την ανάδειξή του στην Προεδρία των ΗΠΑ αλλά έχει αγνοήσει αίτημα της τουρκικής προεδρίας για τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών.
Γιατί η Τουρκία επιζητά τον διάλογο τώρα;
Από εκεί και πέρα, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η φράση Erdogan για πιθανότητα συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι αποτέλεσμα πιέσεων των ευρωπαίων ηγετών και κυρίως, της Γερμανίδας καγκελάριου Merkel η οποία έχει όφελος με την καλυτέρευση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας ή καλύτερα με το να μην υπάρχει στην ατζέντα της Ε.Ε θέμα τουρκικής προκλητικότητας.
Ωστόσο, η επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς συνοψίζεται στα εξής: Τώρα που οι ΗΠΑ διάκεινται αρνητικά απέναντι στον Erdogan, ο συντονισμένος διάλογος και οι διμερείς επαφές, ειδικά σε επίπεδο αρχηγών κρατών, θα έχει τα εξής αποτελέσματα:
1. Να μετριάσει την παρεμβατικότητα των ΗΠΑ σε ένα ήδη δρομολογούμενο διάλογο υπό την επίβλεψη της Ε.Ε. και ενώ υπάρχει μία σχετική καλυτέρευση (σε σχέση με το 2020) των ελληνοτουρκικών σχέσεων
2. Να καταστήσει την Τουρκία πυλώνα σταθερότητας και περιφερειακό παίχτη με την συμμετοχή της στην Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο
3. Να δώσει την εντύπωση στην Ουάσιγκτον ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλό σημείο και έτσι να απενεργοποιήσει την παρεμβατική λογική των κυρώσεων προς την Τουρκία.

Τι φοβίζει την ελληνική πλευρά;

Στην ελληνική κυβέρνηση θεωρούν ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, θα ανοίξει την βεντάλια των υπό συζήτηση θεμάτων, πέραν δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών.
Με άλλα λόγια, η τουρκική πλευρά εάν θέσει ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, τουρκική μειονότητα - Έβρος, αποστρατικοποίηση των νησιών, χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο, έρευνες διάσωσης κ.α., η Ελλάδα δεν θα δεχτεί νέα ατζέντα και ο κύκλος της νέας προσέγγισης θα κλείσει άδοξα.
Εάν, μάλιστα, αυτή η νέα ατζέντα τεθεί στις 25 Ιανουαρίου τότε για την ελληνική πλευρά μία συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan κρίνεται ανεπίκαιρη και αχρείαστη.
Οπότε σε πρώτη φάση θα περιμένει να κυλήσει ομαλά ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη.
Άλλωστε, τι σήμα θα έδινε στις συμμαχίες της Ελλάδας μία τέτοια κίνηση;

Ενημέρωση της αντιπολίτευσης την Δευτέρα

Ωστόσο, ζητείται και εναλλακτικό σενάριο.
Διότι είναι βέβαιο, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προσβλέπει επ’ αόριστον στην αρνητική, μέχρι τώρα, στάση του Biden.
Η Τουρκία έδειξε ότι δεν φοβάται τις αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400 και, μάλιστα, δημοσίως ο Erdogan υποστήριξε ότι συζητάει ήδη με την Ρωσία για την παραγγελία και δεύτερου πακέτου S-400.
Πάντως, τo ελληνικό YΠ.ΕΞ θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας την ερχόμενη Δευτέρα θα ενημερώσει τα ελληνικά κόμματα για την ατζέντα και τα θέματα των διερευνητικών επαφών.
Η ελληνική αντιπροσωπεία οδεύει στον διάλογο με 2 σημαντικά όπλα,
α) την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια
β) την ψήφιση (και μάλιστα με ευρεία συναίνεση) για την παραλαβή των Rafale.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης