Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με τη διαδικασία του επείγοντος στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την αγορά των Rafale

Με τη διαδικασία του επείγοντος στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την αγορά των Rafale

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επικαλέστηκε εθνικούς λόγους για την ταχεία κύρωση των συμβάσεων

Με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος», η επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ενέκρινε κατά πλειοψηφία, να διεξαχθεί η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2021, νομοσχέδιο το οποίο είχε εισαχθεί για συζήτηση την ίδια ημέρα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εισηγούμενος την διαδικασία του «επείγοντος», ανέφερε πως κατανοεί τις ενστάσεις ορισμένων κομμάτων για τη διαδικασία, προσθέτοντας πως και ο ίδιος θα ήθελε να υπήρχε περισσότερος χρόνος για τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Εθνικοί λόγοι

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «είναι από όλους κατανοητοί οι εθνικοί λόγοι που επιβάλλουν να έχουμε μια τέτοια ταχύτητα για θέματα που αφορούν την αποτρεπτική μας δύναμη».
Ο υπουργός σημείωσε ότι μέσα σε 4 μήνες, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κατάφερε να έχει έτοιμες στην τελική τους διαμόρφωση αυτές τις περίπλοκες συμβάσεις.
Θεωρώ, όπως είπε, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συζητήσουμε το νομοσχέδιο αυτό με τη διαδικασία του επείγοντος και όχι με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», παρέχοντας μια ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια για να συζητηθούν ακόμα πιο διεξοδικά ορισμένα θέματα .

Νέα Δημοκρατία

Με την θέση του υπουργού, συμφώνησε και ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, λέγοντας πως μέχρι την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην ολομέλεια για ψήφιση, θα υπάρξουν σίγουρα στην επιτροπή και άλλες δύο συνεδριάσεις, που θα μας δώσουν την δυνατότητα να αναλύσουμε πλήρως την προμήθεια των 18 Rafale και των όπλων τους και να αναδειχθεί η ταχύτητα που πρέπει να κινηθούμε σε σχέση και με τις εξελίξεις την περιοχή.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτσας, έκρινε ως «μη πειστικές» τις εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος από όσα ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, που να αιτιολογεί αυτή την διαδικασία, εκτός και αν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, που ο υπουργός μπορεί να μας τον εξηγήσει, έστω και κεκλεισμένων των θυρών».

Εξηγήσεις

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε πως από τον Δεκέμβριο είχε περιγράψει στη Βουλή τον οδικό χάρτη και δεν είχε προαναγγείλει δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής Εξοπλιστικών, γιατί είχαμε πει ότι οι συμβάσεις αυτές θα έρθουν με νόμο και δεν θα αποτελέσουν εξοπλιστικό υποπρόγραμμα.
Ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κάποιος άλλος εμπιστευτικός λόγος.
Το απόρρητο μέρος αυτής της συμφωνίας θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε αύριο σε μια από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις, ώστε να δοθούν όλες οι εξηγήσεις για κάποια ειδικά τεχνικά σημεία της προμήθειας που αφορούν τα όπλα και τις τιμές…».

Διαφάνεια

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «εδώ οι καιροί δεν είναι για αναβολές, αλλά για επισπεύσεις.
Πρόσβαση ενημέρωσης στα στοιχεία υπάρχει για όλους, όπως έγινε εκτενώς και τον Δεκέμβριο, έτσι θα γίνει εκτενώς και σήμερα και αύριο και μεθαύριο (12-15 Ιανουαρίου) στην ολομέλεια.
Δεν κρύβουμε τίποτα από κανένα και όλες οι εξηγήσεις θα παρασχεθούν επί όλων», είπε ο υπουργός.
Θα μπορούσαμε, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, να φέρναμε ένα νόμο με δύο άρθρα και να έχουμε 4.000 σελίδες παραρτήματα, αλλά εμείς επιλέγουμε μια διαφορετική οδό: να φέρουμε ένα νόμο που περιέχει σε κάθε άρθρο τις εγκριτικές συμβάσεις, τουλάχιστον στο μη απόρρητο μέρος τους, προκειμένου να υπάρχει και το στοιχείο της διαφάνειας.
Πρόσθεσε δε, πως ο προσυμβατικός έλεγχος ξεκινάει από το Ελεγκτικό Συνέδριο την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου με την ψήφιση του νόμου, και μόλις αυτός ολοκληρωθεί, θα γίνει η υπογραφή με την κατασκευάστρια εταιρεία σε μια εκδήλωση που μπορεί να έρθει και να παραστεί και η γαλλίδα υπουργός ‘Αμυνας.

Κεκλεισμένων των θυρών

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επέμεινε, δε, να οριστεί μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής, τμήμα της τουλάχιστον να είναι κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να αναλυθούν στους βουλευτές και στα κόμματα απόρρητα θέματα επί των συμβάσεων.
Τελικά αποφασίστηκε αύριο το πρωί, η δεύτερη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου όσοι βουλευτές θέλουν θα μπορούν να μετάσχουν για να ενημερωθούν και να τους αναλυθούν όλα τα τεχνικά και απόρρητα θέματα των συμβάσεων και στις 4 το απόγευμα να πραγματοποιηθεί στην Βουλή, η τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης