Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Χάνεται» για την αγορά και ο Ιανουάριος 2021 - Τρεις λόγοι που η κυβέρνηση φοβάται για νέα αύξηση κρουσμάτων

«Χάνεται» για την αγορά και ο Ιανουάριος 2021 - Τρεις λόγοι που η κυβέρνηση φοβάται για νέα αύξηση κρουσμάτων
Είναι σίγουρο, ότι με τη μέθοδο του click away όσο θα πλησιάζουν τα Χριστούγεννα θα παρατηρηθεί συνωστισμός στα μαγαζιά ειδικά στα εμπορικά καταστήματα
Το μεγάλο ρίσκο ενός μίνι ανοίγματος της αγοράς πήρε η κυβέρνηση με τη μέθοδο του click away και μάλιστα, τελευταία στιγμή, έβαλε στην υπουργική απόφαση και συγκεκριμένη διάταξη που αφορούσε και τα μεγάλα malls.
Σύμφωνα με το παρασκήνιο, η πίεση για αυτή τη διάταξη ασκήθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και μπήκε τελευταία στιγμή καθώς το απαιτούσαν μετ’ επιτάσεως οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα.
Οι επιδημιολόγοι ήταν αρνητικοί σε αυτή τη διάταξη αλλά δεν μπορούσε να γίνει και αλλιώς καθώς, σύμφωνα με υπουργούς, θα συνιστούσε διάκριση από την στιγμή που θα λειτουργούσαν έτσι τα υπόλοιπα μαγαζιά.

Φόβοι για σκηνικό τύπου Harrods

Είναι σίγουρο, ότι με τη μέθοδο του click away όσο θα πλησιάζουν τα Χριστούγεννα θα παρατηρηθεί συνωστισμός στα μαγαζιά ειδικά στα εμπορικά καταστήματα καθώς οι παραγγελίες είναι πολλές και ο κόσμος δεν είναι μαθημένος σε αυτή τη διαδικασία, ειδικά ο μεγαλύτερος ηλικιακά κόσμος.
Και όχι μόνο.
Σε ρεπορτάζ είδαμε σκηνές πελάτες να δοκιμάζουν έξω από μαγαζιά υποδήματα και άλλα ρούχα γεγονός που υποδηλώνει την ανοργανωσιά και την μη τήρηση των κανόνων.
Φανταστείτε τι θα γίνει σε μαγαζιά που δεν έχουν ιστοσελίδα…
Και η χθεσινή μέρα θεωρείται μία κανονική μέρα χωρίς μεγάλη προσέλευση κόσμου…

4 γιορτινές μέρες που θα αυξήσουν την διασπορά του ιού

Αυτό, όμως, που κυριολεκτικά φοβίζει κυβερνώντες και επιδημιολόγους είναι το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η επιστημονική επιτροπή σύσσωμη έχει τονίσει τους κινδύνους διασποράς του κορωνοιού στις οικογένειες που θα παραβρεθούν σε σπίτι για να γιορτάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Έπονται μάλιστα 2 μεγάλες γιορτινές μέρες, των Φώτων στις 5/1 και του Αγίου Ιωάννη στις 6/1.
Μάλιστα, υπάρχει προβληματισμός καθώς θεωρούν ότι τα κρούσματα θα ανέβουν μετά τις 2+2 αυτές ημερομηνίες σε τέτοιο βαθμό που το κανονικό άνοιγμα της αγοράς θα καθυστερήσει και άλλο.

Θα αργήσει να αποδώσει ο εμβολιασμός

Η βεβαιότητά τους είναι τέτοια που θεωρούν ότι ο μήνας Ιανουάριος 2020 θα είναι χαμένος μήνας παρ’ όλο που στις 10-11/1 θα ξεκινήσει και ο εθνικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Ωστόσο, σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν- εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά- οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού.
Και μην ξεχνάμε ότι θα χρειαστεί να γίνει και η 2η δόση του εμβολίου για να προφυλαχτεί κάποιος από τον ιό.
Με αυτά τα δεδομένα και την μεγάλη πιθανότητα τα κρούσματα να ξεφύγουν και πάλι, η κυβέρνηση χάνει κρίσιμο χρόνο για το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς και την επιστροφή στην κανονικότητα όλης της οικονομίας.

Προβληματισμός για το άνοιγμα των εκκλησιών

Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο φοβάται ιδιαίτερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι το άνοιγμα των εκκλησιών και η βεβαιότητα ότι δεν θα κρατηθούν τα περιοριστικά μέτρα μέσα στους ναούς.
Από εκεί περιμένουν μεγάλη διασπορά, όπως ομολογεί κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος τονίζει ότι ο ανώτατος κλήρος άσκησε πολύ μεγάλη πίεση στο Μαξίμου, σε βουλευτές και υπουργούς προκειμένου να υπάρξει αυτό το άνοιγμα των εκκλησιών τα Χριστούγεννα και τα Φώτα.

Πολιτική η διαχείριση της φθοράς του lockdown

Η κυβέρνηση, έχοντας στο μυαλό της πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει εν μέσω πανδημίας, προσπαθεί να ηρεμήσει σημαντικές πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Προσπαθεί μέσα στα αυστηρά πλαίσια των επιδημιολόγων να ικανοποιήσει με πολιτικές παρεμβάσεις μερίδα της κοινωνίας που δεν αντέχει άλλο το lockdown.
Ουσιαστικά κάνει διαχείριση της πολιτικής φθοράς της από το lockdown μέχρι να της επιτρέψουν οι συνθήκες να θέσει ξανά την οικονομία σε κανονικότητα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης