Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι 3+1 γρίφοι που ζητάνε απαντήσεις από τον Μητσοτάκη – Οικονομία, Τουρκία και πανδημία θα παραμείνουν προβλήματα και το 2021

Οι 3+1 γρίφοι που ζητάνε απαντήσεις από τον Μητσοτάκη – Οικονομία, Τουρκία και πανδημία θα παραμείνουν προβλήματα και το 2021
Αβεβαιότητα για εμβολιασμό και 3ο κύμα έξαρσης της πανδημίας
Μέσα σε ένα στείρο αντιπολιτευτικό κλίμα στο οποίο προς το παρόν δεν παίρνει μέρος, ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να λύσει τους βασικούς γρίφους των επόμενων ημερών που είναι οι εξής:
Πότε θα γίνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου;
Εάν θα ανοίξουν οι εκκλησίες για να εκτονωθεί η μεγάλη μάζα των πιστών τα Χριστούγεννα
Τι θα γίνει με το σχέδιο για το εμβολιασμό του πληθυσμού
Τι θα σημάνει μία αρνητική για τα συμφέροντα απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία

Απόφαση - χάδι στη Σύνοδο για Τουρκία θα εγκαινιάσει ένα νέο έτος εντάσεων

Ξεκινώντας από το τελευταίο, την ελληνική διπλωματία τρομάζει μία μεσοβέζικη απόφαση από την μεριά των ισχυρών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δηλαδή μία απόφαση που δεν θα σωφρονίσει την Τουρκία και θα την κάνει να εκτραπεί ακόμα περαιτέρω.
Μία απόφαση, δηλαδή, που δεν θα έχει σημαντικές κυρώσεις ή εμπάργκο παρά μόνο για τις εταιρείες ή τα πρόσωπα που συνεργάζονται με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, είναι μία απόφαση-χάδι που θα οδηγήσει την Τουρκία σε ένα νέο κύκλο αμφισβητήσεων και τουρκικής προκλητικότητας.
Από την άλλη μία απόφαση που θα έχει σοβαρές κυρώσεις, όπως π.χ εμπάργκο όπλων στην χώρα ή κυρώσει στην τελωνειακή ένωση, θα έχει έναν αποτρεπτικό χαρακτήρα για μελλοντικές προκλητικές ενέργειες.
Για την εγχώρια πολιτική σκηνή, σε περίπτωση χαλαρής αντιμετώπισης της Τουρκίας στην Σύνοδο, θα υπάρξει μεγάλη αναζωπύρωση του αντιπολιτευτικού μετώπου απ’ όλα τα κόμματα και πλέον ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δικαιολογήσει την διπλωματία της ανοχής που έχει επιδείξει η χώρα στις προκλήσεις. Από την άλλη, εάν συνεχιστεί η ίδια στρατηγική, η νέα επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας το 2021 θα θέσει υπέρ της ισχυρά κεκτημένα στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Αβεβαιότητα για εμβολιασμό και 3ο κύμα έξαρσης της πανδημίας

Ο εμβολιασμός της χώρας δεν συναντάει μόνο λειτουργικά θέματα. Δηλαδή, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί που θα στηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα, εάν μπορεί να διατηρηθεί η τάξη και η αποφυγή συνωστισμού και κυρίως αν θα γίνει με ασφαλή για την υγεία του εμβολιαζόμενου.
Θυμίζουμε ότι τα εμβόλια που έχουν παραγγελθεί πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία -70 βαθμών C και δεν είναι εύκολη η συντήρησή τους.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω είναι ψιλά γράμματα όταν η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το υψηλό αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης καθώς θα πρέπει να πείσει ένα μεγάλο πληθυσμό να κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου καθώς αυτό συνδέεται με την ατυχή εξέλιξη να υπάρξει και 3ο κύμα του κορωνοιού στη χώρα, παρά τον εμβολιασμό.
Ένα 3ο lockdown της χώρας, θα ρίξει την μεσαία τάξη στα βράχια, θα μεγαλώσει το κύμα αντίδρασης και εν τέλει θα μεγαλώσει την κλίμακα φθοράς της κυβέρνησης.

Η κυβερνώσα παράταξη αντιμέτωπη με το χριστιανικό πλήθος

Το χριστιανικό πλήθος το οποίο παραδοσιακά βρίσκεται κοντά στη Νέα Δημοκρατία έχει αλλάξει ρότα.
Υπάρχει μεγάλη αντίδραση και δεν είναι τυχαίο που 128 χριστιανικά σωματεία έστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό προκειμένου να ανοίξει τις Εκκλησίες για τους πιστούς στις γιορτές των Χριστουγέννων ενώ στην ίδια παραίνεση προέβη και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Μία διαφορετική απόφαση θα δημιουργούσε μεγάλη απογοήτευση αλλά και διαφορετική αντιμετώπιση μιας και η κυβέρνηση έδειξε ανοχή σε εκδηλώσεις αριστερών. Εκτός των άλλων, από την στιγμή που ανοίξει το λιανεμπόριο φαντάζει άδικο να μην μπορεί να ανοίξει και μία εκκλησία για να δεχτεί το ποίμνιο.

Ο Πρωθυπουργός τείνει να ανοίξει το λιανεμπόριο γύρω στις 21/12

Τέλος, το άνοιγμα του εμπορικών καταστημάτων φαίνεται να παίρνει μία ακόμα παράταση καθώς οι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων είναι αρνητικές για ένα άνοιγμα ενώ δεν έχουν πέσει σε σταθερή βάση τα κρούσματα κάτω από τα 1000.
Οι αποφάσεις θα παρθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή 10 ή 11 Δεκεμβρίου 2020 και το πιθανότερο είναι να ανοίξουν κάποιες κατηγορίες μαγαζιών στις 15/12 όπως κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία κ.α και τα υπόλοιπα μαγαζιά να ξεκινήσουν από τις 21/12.
Οι πιέσεις της αγοράς είναι πολύ μεγάλες και ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να δώσει ανάσες στις επιχειρήσεις μέχρι να εκταμιεύσει τα πρώτα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης και να βοηθήσει σε μία πιο μόνιμη βάση.
Από εκεί και πέρα, θεωρείται λάθος η αναφορά του Πρωθυπουργού ότι τα νυκτερινά μαγαζιά (μπαρ-κέντρα) θα ανοίξουν το Πάσχα καθώς προκατάβαλε ότι η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα θα στιγματίσουν και το πρώτο τετράμηνο του 2021.

Μαξιμιλιανός  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης